GENEL - 02 Aralık 2015 Çarşamba 14:33

Tbd Başkanı Tabak: “4.5G Türkiye'nin Büyümesine Kaldıraç Etkisi Oluşturacak”

A
A
A
Tbd Başkanı Tabak: “4.5G Türkiye'nin Büyümesine Kaldıraç Etkisi Oluşturacak”

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, bilişim teknolojilerinin birey, kurum ve ülkelerin kalkınmasında bir araç olduğunu ifade ederek, “4.5G, 2016 yılında Türkiye’nin büyümesine kaldıraç etkisi oluşturacak, ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
TBD’nin Ankara’da gerçekleşecek 32. Bilişim Kurultayı’nda bilişim sektörünün sorunları, çözüm önerileri ve sektör gündemi tartışılacak. 32. Bilişim Kurultayı’nın ‘Bilişim ve Yaşam’ ana temasıyla 3-5 Aralık 2015 tarihlerinde Ankara Congresium Merkezi’nde gerçekleştirileceğini belirten TBD Başkanı İlker Tabak, “Bu organizasyon Türkiye’nin telekomünikasyon ve bilişim sektörünü kapsayacak en büyük etkinliğidir” dedi.
Kurultayın başta 4.5G olmak üzere yazılım, AR-GE ve güvenlik konularında oturumlardan oluşacağını kaydeden Tabak, “4.5G teknolojisinin hayata geçmesi ile birlikte bilişim teknolojileri alanında yeni iş alanları oluşturulup, istihdamın artmasına ivme kazandıracaktır. Ar-Ge çalışmaları hızlanacak. Eksikliği her zaman hissedilen patent sayısında artış yaşanacak. 4.5G ile birlikte mevcutta dolaşımda olan 33 milyon akıllı telefondan yaklaşık 17 milyon tanesi yenilenecek. Bununla birlikte akıllı telefonlarda kullanılan SIM kartların da yenilenmesi gündeme gelecek. Bu teknoloji ile birlikte mevcutta akıllı telefon kullanmayan abonelerde akıllı telefon kullanmaya geçiş süreçleri de hızlanacak” dedi.
4.5G’nin bir altyapı aracı olduğunu, bilişim otoyollarının temelini oluşturan bu ve benzeri iletişim altyapılarını üreten ve yöneten operatörlerin rollerinde değişiklik olacağını kaydeden Tabak, “Operatörler yalnızca ürün ve hizmet satan konumdan çıkıp katma değerli çözümlere yönelmesi hem teknik hem de sosyal sorumlulukları ile örtüşecek biçimde olmalıdır. Yazılım sanayi, kalkınma için kritik alan olarak ilan edilmesi gerekir. Kamu ihale mevzuatında iyileştirmeler yapılmalıdır. Devlet eliyle oluşturulan haksız rekabete son verilmelidir. Yazılım ihracatçısının teşvik ve desteklerden yararlandırılması gerekir” diye konuştu.
Vergilendirme mevzuatının yerli bilişim endüstrisini koruması gerektiğini vurgulayan Tabak, “Aynı vergi mevzuatında yerli yazılımın gelişmesine katkı sağlayacak, yabancı yatırımların önünü açacak düzenlemelerde yapılmalıdır. Mobil hizmet aracılığıyla iletilen içeriklerin Özel İletişim Vergisi ve yüzde 18 KDV’ye tabidir. Fakat aynı içeriklerin yurt dışı menşeili şirketlerin AppStore, Google Play gibi uygulama mağazalarında internet üzerinden teminini Özel İletişim Vergisi’ne tabi değildir. Bilişim güvenliği ihmal edilmemelidir. Yalnızca teknik önlemler yeterli değildir. Bundan dolayı insana yatırım yapılması gerekir. Kullanıcıların ‘Siber Güvenilir Kullanıcı’ olarak eğitimin sağlanması gerekir. İlkokul öğrencilerinden başlayarak herkesin bilgisayar programlama öğrenmesi için girişimlerde bulunulmalıdır. Yazılım, programlama, veri tabanı gibi derslerin, belli düzeylerde ilkokuldan itibaren verilebilmesi gerekir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir