GÜNDEM - 17 Mayıs 2024 Cuma 11:26

TİKA, Güney Afrika’da Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulu projesini hayata geçirdi

A
A
A
TİKA, Güney Afrika’da Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulu projesini hayata geçirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Güney Afrika’da Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulu açıldı.


TİKA’nın desteği ile Güney Afrika’nın Eastern Cape bölgesi Mdantsane kasabasında The African Show Coalition Institute (TASCI) isimli STK ile iş birliği içerisinde kuruluşu tamamlanan Mdantsane Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulunun gaz sistemi kurulumu ve iki sınıfının gerekli tüm ekipmanlarının temini sağlandı.


Güney Afrika’nın Madencilik Sertifikasyon Ajansı’nın okulu inceleyerek sertifika vermesi ve aday öğrencileri sınava tabi tutması ile eğitime hazır hale gelen Mdantsane Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulu, Eastern Cape Bölgesinde MQA sertifikası alan ilk okul olarak öne çıkıyor.


Eğitim ve burs imkanları


İlk yıl sınavı geçen 101 öğrenci, pirinç ve bakır ile takı tasarımı eğitimi alacak. İkinci yıl gümüş ve üçüncü yıl altın işletme eğitimini tamamlayan öğrenciler mezun olacak. Eğitim süresi boyunca öğrencilere MQA tarafından burs verilecek.


Açılış töreni düzenlendi


Mdantsane Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulunda düzenlenen açılış törenine Buffalo City Belediye Başkanvekili Helen Neale-May, Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, TİKA Pretorya Koordinatörü Abdulkadir Abukan, TASCI Başkanı Bathandwa Kwababa, yerel yöneticiler ve yerel medya katıldı.


TASCI Başkanı Kwababa, kendileri için bir rüyanın gerçekleşmesine katkıda bulunan TİKA’ya şükranlarını sunarken, Belediye Başkanvekili Neale-May de Türkiye’nin bölgelerinde gerçekleştirdiği projelerden duyduğu memnuniyeti ifade ederek Türk halkına teşekkürlerini iletti.


TİKA Güney Afrika Koordinatörü Abukan, yüksek işsizlik ve okulu terk oranları ile mücadele eden Güney Afrika’da mesleki eğitimin önemini vurguladı. Türkiye’nin büyümekte olan kuyumculuk sektörünün kaliteli işçiliğe duyduğu ihtiyacı dile getirdi.


Büyükelçi Kandaş konuşmasında TİKA’nın Güney Afrika’nın tüm bölgelerinde kalkınma projeleri ile aktif olduğunu belirterek özellikle kadın ve gençlere yönelik çalışmaların altını çizdi.



TİKA, Güney Afrika’da Kuyumculuk ve Takı Tasarım Meslek Okulu projesini hayata geçirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Jandarma Teşkilatı’nın 185. Yıldönümü Niğde’de Kutlandı Niğde İl Jandarma Komutanlığı tarafından, Jandarma Teşkilatı’nın 185’inci kuruluş yıldönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Jandarma Teşkilatının kuruluşunun 185’inci yılı dolayısıyla İl Jandarma Komutanı Yarbay Fatih Doğan ve jandarma personeli Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nı okudu. Çelenk sunumun ardından program Jandarma birimlerine ait statların ziyaret edilmesi ile devam etti. Protokol üyeleri İl Jandarma Komutanlığı tarafından açılan stantları ziyaret ederek birimlerin çalışmaları hakkında bilgi alırken, Jandarma Teşkilatı’nın 185. yıldönümü nedeniyle düzenlenen ‘Kanun Ordusu Jandarma 185 Yaşında’ konulu şiir yarışmasında derece alan öğrenciler ödüllendirildi. Jandarma Teşkilatı’nın 185. yılı kutlayan Niğde Valisi Cahit Çelik; "İlimizde görev yapan 736 Jandarma personelimizi tebrik ediyorum. İlimiz kırsalında görev yapan jandarma ekipleri başarılı operasyonlara imza atıyor. İlimizde de başta Alay Komutanımız olmak üzere tüm personellerimiz canla başla çalışıyor. Hem emniyetimiz hem jandarmamız el ele memleketimizin güvenliği için çalışmalarına devam ediyor" dedi. Yaptığı açıklamada vatandaşların Kurban Bayramı’nı tebrik eden Vali Çelik uyarılarda da bulunarak; "Kurban Bayramı’nda vatandaşlarımızdan trafik kurallarına harfiyen uymalarını rica ediyorum. Yola çıkacak sürücülerimizin alkol almamaları, emniyet kemerini takmaları, trafik kurallarını uymaları ve aşırı hızdan kaçınmalarını konusunda uyarıyorum” diye konuştu.
Çorum Vali Dağlı ve Başkan Aşgın öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, ilkokul öğrencilerinin karne heyacanına ortak oldu. 2023-2024 eğitim öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte Çorum’da 91 bin 369 öğrenci karne sevinci yaşadı. Çorum Valisi Dağlı, Mevlana İlkokulu7nda düzenlenen programda öğrencilere karne dağıttı. Ana sınıfı ve 1’inci sınıf öğrencilerini ziyaret ederek karnelerini dağıtan Dağlı ve Aşgın, çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti. Çorum’da 511 okulda 91 bin 369 öğrencinin karnelerini alarak yaz tatiline girdiğini açıklayan Vali Dağlı, “Bu yıl 21 binin üzerinde öğrencimizde ilkokul, ortaokul ve liselerden mezun oldu. İlkokul birinci sınıfta eğitim gören 6 binin üzerinde öğrencimizde karnesini aldı. Eğitim yılını güzel bir şekilde tamamladık” dedi. Yaz tatilinde öğrencileri yaz spor okullarına beklediklerini dile getiren Vali Dağllı, “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü başta olmak üzere belediyemiz, Müftülük ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yaz spor okullarına öğrencilerimizi bekliyoruz. Spor okullarımız çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimlerine katkıda bulunacak. Öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum. Güzel bir eğitim döneminin geçmesine katkıda bulunan milli eğitim camiasına, öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum” ifadelerini kullandı.