GENEL - 25 Kasım 2015 Çarşamba 15:35

TİKA'dan Arakan'da Kalıcı Evlerin Yapımına Destek

A
A
A
TİKA'dan Arakan'da Kalıcı Evlerin Yapımına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’nin Myanmar Büyükelçiliği ve Arakan yerel hükümeti işbirliğinde Arakan Eyaleti’nde 7 ilçeye kalıcı konutlar yapılıyor.
2012 yılı Eylül ve Ekim aylarında Arakan’da Müslümanlara karşı başlatılan şiddet olaylarında birçok Müslüman zarar görmüştü. Yerlerinden edilen yüz binlerce Müslüman kamplarda hayatta kalma mücadelesi verirken, Arakan Hükümeti’nin başlattığı Arakan Hareket Planı kapsamında şiddetten etkilenen birçok Müslüman ailenin eski köy yaşam alanlarına dönmeleri kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede Arakan Hükümeti, Arakan’da etkin ve güvenilir projeler yürüten TİKA’ya 3 bin 750 aileden oluşan yaklaşık 25 bin kişinin kamplardan eski köylerine dönmelerine yönelik proje talebinde bulundu.
TİKA, AFAD, Türkiye Myanmar Büyükelçiliği ve Arakan yerel hükümeti yakın işbirliğinde gerçekleştirilecek projeyle Arakan’da Müslüman halkın bir kısmının eski yerleşik düzenlerine geçmeleri, eski geçim kaynaklarına ulaşmaları, tarlalarını işlemeleri ve iş yerlerini açmaları ile uzun dönemli kamp esaretinden kurtulmaları sağlanmış olacak. Altı temel aşamadan oluşan projenin Arakan Eyaleti’nde yer alan 7 ilçede uygulanması ve aşama aşama ilerlenmesi planlanıyor. Proje kapsamında Kyauk Taw ilçesinde 6 köy ve 842 hane, MyaukOo ilçesinde 2 köy ve 285 hane, Min Byaer ilçesinde 5 köy ve 447 hane, Kyauk Phyu ilçesinde 1 köy ve 100 hane, Myay Bone ilçesinde 2 köy ve 232 hane, Yan Byar ilçesinde 2 köy ve 62 hane, Pauktaw ilçesinde ise 8 köy ve bin 782 haneye kalıcı konutların yapılması kararlaştırıldı.
TİKA desteği ile temin edilen yapım malzemeleri hak sahiplerine teslim edilmesiyle birlikte daha sağlam, dayanıklı ve büyük evler ortaya çıkıyor. Müslüman Arakanlılar tarafından inşa edilen evlerin birçoğu bölge şartlarına uygun olan bambu ve bambu türü ürünlerden oluşuyor. Söz konusu konut yapım projesi, Myanmar’da faaliyet gösteren tüm yabancı diplomatik misyon, Birleşmiş Milletler temsilcileri ve diğer yerel ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca da yakından izleniliyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.