GENEL - 06 Temmuz 2015 Pazartesi 14:38

Türkiye Uluslararası Hafızlık Ve Kuran'ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Başladı

A
A
A
Türkiye Uluslararası Hafızlık Ve Kuran'ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Başladı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmeden, onu anlamadan, anlama çabasına girmeden hayatı terk etmeyin. Vallahi yazık edersiniz kendinize, kendinize yazık edersiniz" dedi.
Türkiye, bir ilke imza atarak, "Türkiye Uluslararası Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması" düzenledi. Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı tarafından Kur’an kültürünün ve eğitiminin yaygınlaştırılması, Kuran’ı Kerim’in ezberlenmesi ve güzel okunmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye’de ilk defa düzenlenen yarışmaya 52 ülkeden 98 hafız ve kurra katıldı. 5-10 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fatih Camii’nde 50 Hafız birincilik için yarışacakken, aynı tarihlerde Sultan Ahmet Camii’nde ise Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması için 48 kurra ter dökecek.
Bütün İslam ülkelerinin takip ettiği Kur’an yarışmasının İstanbul Fatih Camii’nde gerçekleşen açılış programına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Kudüs eski Müftüsü İkrime Sabri katıldı. Açılış programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Ramazan ayında böyle bir yarışmanın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"YÜCELMEYİ VE YÜKSELMEYİ SADECE BİNALARDA, TEKNOLOJİDE ARAMAYIN"
Kur’an-ı Kerim’in insanlık için önemini anlatan Görmez, "Hadisi Şerifte yüce Resul şöyle buyurdular: ’Allah bu kitapla nice milletleri, nice kavimleri yüceltir, nice milletler de bu kitapla zelil olur.’ Bu kitabı eğer hayatınızla buluşturursanız millet olarak yücelirsiniz, yükselirsiniz. Yücelmeyi ve yükselmeyi sadece binalarda, sadece teknolojide, maddi kalkınmada aramayın. Yücelmek istiyorsanız Allah’ın yüce kitabına başvurun. Çünkü nice milletleri Cenabı Hak bu kitapla yüceltmiştir. Cenabı Hak yeryüzünün en bedevi toplumundan sahabe gibi bir nesil yetiştirdi ve o nesil yeryüzünün en yüce nesli oldu. Onlar bu Kur’an’la yüceldiler ve nice milletler de bu kitapla zelil olur, yücelmeyi terk eder. Onun için Cenabı Hakk’a ne kadar hamd etsek azdır" ifadelerini kullandı.
Görmez, şöyle devam etti:
"Kur’an öyle bir kitap ki bize var oluşumuzun anlamını anlatıyor, bize hayatımızın gayesini gösteriyor, nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi bize anlatıyor. Öyle bir kitap ki bize Allah’a nasıl iyi bir kul olacağımızı öğretiyor. Annemize, babamıza nasıl iyi bir evlat olacağımızı öğretiyor. Nasıl iyi bir komşu olacağımızı, nasıl iyi bir evlat, dost, anne-baba olacağımıza bize öğretiyor. Öyle bir kitap ki bize eşyaya ve bütün varlığa karşı merhametli olmayı öğretiyor. Bütün insanlara karşı adaletli olmayı öğretiyor. Bu bir merhamet kitabı, bu bir hakikat kitabı, bu bir adalet kitabı, bu bir ibadet kitabı, bu bir iman kitabı... Bir kitap düşünün ki yüzüne bakmak ibadet, okumak ibadet, dinlemek ibadet, anlamak en büyük ibadet, daha da büyüğü yaşamak. Yaşamak çok daha büyük bir ibadettir. Böyle bir kitabımız var Allah’a hamdolsun."
GÖRMEZ’DEN ÜÇ ÖNEMLİ UYARI
Dünyadaki bütün insanlara çağrıda bulunan Görmez, "Bütün Müslümanlara; sakın Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenmeden, onu anlamadan, anlama çabasına girmeden hayatı terk etmeyin. Vallahi yazık edersiniz kendinize, kendinize yazık edersiniz" dedi.
Pakistanlı şair Muhammed İkbal’in "Bir insan ki dünyaya bir kez geldi, Rabbinden ona gelen en büyük mektubu, Kur’an-ı okumadan, öğrenmeden, öğrenme çabası içine girmeden dünyayı terk ederse, o hiç dünyaya gelmediğini kabul etsin" sözlerini hatırlatan Görmez, "Özellikle, öncelikle bunu istirham ediyorum. Bugün artık teknik imkanlar ilerledi, 15-20 günde öğrenirsiniz. 15-20 gün kendinizi verin, bir hocamızın yakasına yapışın, inanın size 20 gün içinde Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğretir" diye konuştu.
"ÇOCUKLARINIZA MUTLAKA KUR’AN-I KERİM’İ ÖĞRETİNİZ"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Allah’ın size en büyük nimet olarak lütfettiği, gözünüzün nuru, kalbinizin süruru olarak tarif ettiği çocuklarınıza yeryüzünde Kur’an’ı öğretmeden bırakmayınız, mutlaka çocuklarınıza Kur’an-ı Kerim’i öğretiniz" dedi.
Görmez, şöyle devam etti:
"Bir ev ki Resulu Ekrem (S.A.V) öyle buyuruyor: İçinde Kur’an okunmayan ev bir harabedir. İçinde Kur’an okunmayan evi terk edilmiş bir harabeye benzetiyor Resulu Ekrem. İçinde Kur’an okunan ev cennettir. Hele hele anne-baba, çocuklar bir Kur’an sofrasında buluşup bir Ramazan ayında her birisinin elinde bir cüz, bir sayfayı, her birisi bir sayfayı okuyor, aile bireylerinin tamamı dinliyor, inanın Allah’ın melekleri o eve şahit olmaya gelirler. Allah’ın melekleri aranızda olsun istemez misiniz? Şu anda mevsim devam ediyor, camilerimiz çocuk açıyor, çiçek açıyor, çocuklarınızı mutlaka camilere gönderin, çocuklarınız-çocuklarımız Kur’an’la hemhal olsunlar, Kur’an’ı öğrensinler çocuklarımız. Çocuklarımızı Kur’an’sız bırakmayın dostlar."
"ÜLKEMİZİN BÜTÜN İNANLARINI ’HEDİYEM KUR’AN OLSUN KAMPANYASI’NA KATILMAYA DAVET EDİYORUM"
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2013 yılından itibaren milyonlarca Kur’an-ı Kerim’i Türk vatandaşları adına dünyanın çeşitli yerlerine gönderdiğini belirten Görmez, "Bütün bunlara ek olarak bu yıl sizin yardımınıza başvuruyoruz. Kampanyamızın adı ’Hediyem Kur’an olsun’, Herhangi bir kardeşiniz Diyanet’e müracaat ettiğinde ben Afrika’nın şu ülkesine ’bin tane Kur’an göndermek istiyorum’ dediği zaman, biz onun o emanetini alıyoruz, o bin tane Kur’an-ı o ülkeye ulaştırıyoruz. ’Ben 5 bin basmak istiyorum’ derse 5 bin basıyoruz, onun adına o ülkelere götürüp kendi ellerimizle sahiplerine veriyoruz bu emanetlerinizi. Bu Ramazan bir de böyle bir güzellik yaşıyoruz. Dostlarınıza ve kardeşlerinize de haber verin. ’Hediyem Kur’an olsun’ kampanyasına ülkemizin bütün insanlarını katılmaya davet ediyorum. Yeryüzünde hiçbir Müslüman Kur’an’sız kalmasın" diye konuştu.
SONUÇLAR ULUSLARARASI JÜRİ TARAFINDAN BELİRLENECEK
Uluslararası Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmaları, 6-9 Temmuz tarihleri arasında Fatih Camii ve Sultan Ahmet Camii’nde yapılacak.
Organizasyon süresince her gün Fatih Camisi’nde saat 10.00’dan 15.00’a kadar hafızlık yarışmaları, Sultan Ahmet Camisi’nde de aynı saatlerde Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmaları gerçekleştirilecek.
Vatandaşların da takip edebilecekleri yarışmalarda sonuçlar, oluşturulan uluslararası jüri tarafından belirlenecek. Yarışmanın kazananlarına ödülleri 10 Temmuz Cuma günü Sultan Ahmet Camii’nde düzenlenecek törenle verilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.