GENEL - 09 Kasım 2017 Perşembe 11:33

Yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan gurbetçilerin mal varlıkları incelenecek

A
A
A
Yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan gurbetçilerin mal varlıkları incelenecek

Yurt dışında yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan gurbetçiler, 1 Ocak 2018’den itibaren mercek altına alınacak.

Yurt dışında yaşadıkları ülkede sosyal yardım alan gurbetçiler, 1 Ocak 2018’den itibaren mercek altına alınacak. Uluslararası anlaşma kapsamında yardım alan vatandaşların Türkiye’deki mal varlıkları incelenecek.


Türkiye’de parası bulunan, gayrimenkulü ya da arabası olan gurbetçiler artık yardım alamayacak. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına üye 57 ülke arasında “Otomatik Bilgi Transferi” anlaşması imzalandığını belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, söz konusu anlaşma kapsamında sıkı denetimler gerçekleştirileceğini, anlaşma kapsamında ülkeler arasında vatandaşın banka bilgileri dahil olmak üzere mal varlıklarının ne durumda olduğunun da öğrenilebileceğini, buna göre yıllarca para biriktirdikten sonra Türkiye’de yatırım yapan gurbetçilerin daha önce almış olduğu sosyal yardımdan dolayı bir işleme maruz kalabileceklerini ifade etti. 2016 yılında AGİT’e üye ülkeler tarafından alınan karar kapsamında anlaşmanın 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe gireceğini belirten Nacar, “Bilindiği gibi Almanya’da milyonlarca Türk vatandaşı yaşıyor. Almanya’da son 10 yıl içinde alınan sosyal yardım paralarının da işleme maruz kalacağı öğrenildi. Bu bilginin öğrenilmesi ile binlerce vatandaşın mağdur olacağı tahmin ediliyor” dedi.


Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı yetkililerinin bir açıklama yaptığını kaydeden Nacar, “Yetkililer, 1 Ocak 2018’den itibaren AGİT ülkeleri arasında yürürlüğe girecek olan Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması öncelikle vergi kaçakçılığının önemli oranda önüne geçmek amacıyla imzalanıyor. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın sosyal yardımlaşma parası aldıkları gerekçesi ile 10 yıl geçmişe dönük olarak yapılabileceği ifade ediliyor. Türkiye’ye ziyarete geldiklerinde içinde barınabilecekleri evlerinin dahi bilgi paylaşım kapsamında değerlendirileceği iddialarına karşılık, yurt dışında gurbetçi olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bakanlığımız ne gerekiyorsa onu yerine getirecektir’ şeklinde açıklamada bulundu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına üye ülkeler arasında 2016’da üzerinde uzlaşılan ‘Otomatik Bilgi Transferi’ anlaşmasına göre üye bir ülkenin kendisinden istenmesi durumunda vatandaşlarının banka bilgilerini diğer üye ülkelere vermesi gerekecek. Bu imkan doğrultusunda yabancı ülkede sosyal yardım alıp Türkiye’de parası ve faiz geliri olanların haksız yere yardım aldıkları sonucuna varılacak” diye konuştu.


Gurbetçi vatandaşların yapması gerekenleri sıralayan Nacar, “Mesela Almanya’dan sosyal yardım alma durumunda bulunan vatandaşlarımızın Türkiye’deki faiz gelirlerini beyan etmeleri durumunda haklarında cezai herhangi bir soruşturma açılmayacaktır. Böylece cezai sorumluluktan kaçınabileceklerdir. Bu konuda hususiyetle avukat, vergi uzmanı gibi yetkin kişilerden profesyonel destek alınmalıdır. Özellikle vatandaşlarımızın uygulama karşısında bilgilendirilmeleri noktasında başkonsolosluklarımıza bu konuda büyük görevler düşmektedir. Buna karşılık da vatandaşlarımızın konsolosluklarla daimi surette irtibat halinde olmalarında fayda bulunmaktadır. Uygulama sonrası meydana gelebilecek mağduriyetlerin giderilmesi noktasında da örneğin Almanya’daki gurbetçilerimizin Alman yargı makamlarına avukatlar aracılığıyla başvurmaları, hukuki haklarını sonuna kadar talep etmeleri gerekmektedir. Buna rağmen sonuç alınamaz ve iç hukuk yollarının tamamı da tüketilmiş ise bir başka seçenek vardır ki o da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmaktır. Olası bir mağduriyete karşı müracaat olunabilecek bir başka merci de Türkiye’nin bizatihi kendi yargı makamlarıdır. Unutulmamalıdır ki vatandaşı ile alakalı bilgi paylaşımında bulunacak olan Türkiye’dir. Haliyle mağdur vatandaşlarımızın Türkiye’ye karşı tazminat isteme hakları hukuk çerçevesinde mümkün olabilecektir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Şimşek: “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik. Çünkü fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değildir” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon, alım gücü vergide adalet konularına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Şimşek, gelir dağılımında enflasyonun oranlarının etkisine değinerek, “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik. Çünkü fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu. Vergide adaleti güçlendirmek için önemli düzenlemeler yaptıklarına değinen Şimşek, “Asgari ücreti vergi dışı bıraktık, gelir vergisi tarifesinde en alt dilimdeki vergi oranını düşürdük, en üst dilimdeki vergi oranını yükselttik, kurumlar vergisi oranını artırdık, banka ve finans kurumları için daha yüksek oran belirledik. Vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak için her alanda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Şimşek, programın şeffaf, öngörülebilir ve kural bazlı politikalara dayalı olup Türkiye’nin kendi programı olduğunu ve başarı ile uygulandığını da sözlerine ekledi.