EKONOMİ - 18 Ocak 2018 Perşembe 11:32

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplandı

A
A
A
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplandı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Bu sene şöyle bir yöntem izliyoruz.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Bu sene şöyle bir yöntem izliyoruz. Özellikle uluslararası kuruluşların iş yapma kolaylığı açısından endekslerinde Türkiye’yi bir sıçramaya tabi tutarak ön sıralara getirmeyi hedefliyoruz. Bunlardan birisi Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Raporudur. Türkiye 2017 İş Ortamı Raporunda 69.sırada, 2018’de de 60.sırada. İnşallah bu sene ciddi bir sıçrama yaparak ön sıralara geçeceğiz" dedi.


Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Başbakan Yardımcısı Akdağ, başkanlığında toplandı. Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen toplantıya Akdağ’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu katıldı.


Toplantıda yaptığı konuşmada Akdağ, yatırım ortamını iyileştirme iş yapmayı kolaylaştırma hususunda Başbakanlıkta bir koordinasyon mekanizması olduğunu buna YOİKK denildiğini belirterek, “Bu kurulun birinci vazifesi yatırımcılarımızın gerek uluslararası yatırımcılar gerek Türkiye’deki kendi yatırımcılarımız işlerini daha kolay yürütsünler, süreçler onları yormasın ve işlerini kurarken hatta işlerini tasfiye ederken, masrafları da çok olmasın. İthalatçının, ihracatçının, sanayicinin hem işlerini yaparken gereksiz masraflara maruz kalmaması hem de gereksiz prosedürlere maruz kalmaması için çalışan bir kurul. Tabiatıyla birçok bakanlığımızın katkı verdiği bakanlıklarımızın dışında da bazı kurulların katkı verdiği bir mekanizma” diye konuştu.



"Uluslararası kuruluşların iş yapma kolaylığı açısından endekslerinde Türkiye’yi bir sıçramaya tabi tutarak ön sıralara getirmeyi hedefliyoruz"


“Bu mekanizmanın bir özelliği de özel sektörün tamamen mekanizmanın içinde olması” ifadesini kullanan Akdağ, “TOBB’un YASED’in TİM’in buna benzer kuruluşların her yıl kendi ihtiyaçlarını belirlediği ve bu bahsettiğimiz koordinasyon içerisinde bu ihtiyaçların mümkün olduğunca yerine getirildiği bir sistematikten bahsediyoruz. Özellikle ekonomiyle ilgili bakanlarımızla konuyu görüştüğümde bu hususta iş ortamının iyileştirilmesinin ne kadar elzem olduğunu tam anlamıyla keşfettim. Bu sene şöyle bir yöntem izliyoruz; Özellikle uluslararası kuruluşların iş yapma kolaylığı açısından endekslerinde Türkiye’yi bir sıçramaya tabi tutarak ön sıralara getirmeyi hedefliyoruz. Bunlardan birisi Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Raporudur. Türkiye 2017 İş Ortamı Raporunda 69.sırada, 2018’de de 60.sırada. Bir yıl öncesinden bir yıl sonrasının iş ortamı sıralamasını Dünya Bankası yapıyor. Ellerinde bir ölçüm mekanizması var. Bununla bütün ülkeleri bu anlamda değerlendirmiş oluyorlar. Buna piyasalarında önem verdiğini biliyoruz. Türkiye 2008’de 60.sırada, 2018’de de 60.sırada. Zaman zaman 51’e kadar yükseldiğimiz olmuş biraz daha gerilediğimiz olmuş ama durumumuz bu. İnşallah bu sene ciddi bir sıçrama yaparak ön sıralara geçeceğiz” açıklamasında bulundu.



"İş ortamını iyileştirme açısından ciddi bir reform yılına giriyoruz demektir 2018 açısından"


Başbakan Yardımcısı Akdağ, konuşmasına şöyle devam etti:


“Burada bakanlıklarımızın ortak yapması gereken işler var. Her bakanlığın ayrı ayrı üzerine düşen vazifeler var. Bütün bunları göstergelere bağladık yoğun bir çalışma sonrasında. Bugünkü toplantımız Başbakan Yardımcımız ve Bakanlarımızla. Kendi bürokrasimiz içerisinde artık son rötüşları yaptığımız bir toplantı olacak. Zaten bir taraftan gerekli mevzuat hazırlandı. Öbür taraftan bazı uygulamaları başlattık. Bir toplantı daha yapacağız bundan sonra özel sektörün temsicilerini de alarak nihai kararlarımızı vermiş olacağız. Bugün bir anlamda kendi aramızdaki istişareyle ince ayarlamaları yapıyoruz. Bütün bu çalışmalar sırasında Bakanlıklarımızın inanılmaz katkısı oldu. Benim tespit ettiğim bir husus var. Karar verici bakanlıklarla bu kararlara hazırlık yapan teknisyenlerimizin bürokratlarımızın arasında koordinasyonu birçok kere gelip giderek yapmazsak aslında çok fazla ilerleyemiyoruz. Karar vericiler o kararı verse de alttaki teknik düzenlemeler gecikebiliyor. Dolayısıyla böyle bir mekanizmanın hiç bıkmadan sürekli olarak aşağı yukarı defalarca gidip gelmesi gerekiyor. Bu bir anlamda iş ortamını iyileştirme açısından ciddi bir reform yılına giriyoruz demektir 2018 açısından. Hükümetimiz ekonominin iyileştirilmesi konusunda 2018’de ciddi reformlara imza atmak için hazırlıklar yapıyor. Bizde YOİKK olarak bu çorbaya elimizin yettiği kadar tuzunu, biberini inşallah koymaya çalışacağız.”


Akdağ’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.
Samsun Başkan Doğan: “Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Işıkhan’a, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, ve AK Parti il teşkilatı üyeleri eşlik etti. Ziyarette ayrıca Büyükşehir Belediyesi bürokratları da bulundu. Başkan Doğan, ziyaret sırasında kentte gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılması planlanan projelerle ilgili Bakan Işıkhan’a bilgi verdi. Samsun’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Işıkhan, Başkan Doğan’a çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Doğan ise Samsun’un Karadeniz Bölgesi’nin merkezi ve lokomotif kenti olduğunu belirterek, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsunumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz. Bu noktada bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı şehrimizde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu. Şeref defterinin imzalanıp hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi.