EKONOMİ - 13 Şubat 2016 Cumartesi 12:28

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı

A
A
A
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda yıllık eylem planları üzerinden çalışmaların yürütülmesini, etkili bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle izleme ve takip mekanizmalarının işletilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam adımlarını herhangi bir aksaklığa mahal vermeden işletmemiz önem arz ediyor" dedi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında toplandı. Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve STK temsilcileri de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Elvan, 64. Hükümet döneminde YOİKK’nin ilk toplantısını yaptıklarını belirterek, “Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu, son 14 yıllık dönemde hükümetlerimizin yatırımcı dostu bir iş ortamı oluşturmaya yönelik hedefini tüm ülkemizde ve uluslar arası düzeyde bilinen referans platformu haline gelmiştir. Geçtiğimiz 14 yıllık dönemde hükümetlerimizin bu alandaki yaklaşımı yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların iş dünyasının sürekli değişen ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre şekillendirilmesi gerektiği yönünde olmuştur” diye konuştu.
“64. HÜKÜMETİMİZ BİR REFORM HÜKÜMETİDİR”
64. Hükümet programında uygulayacakları politikaları net olarak ortaya koyduklarını kaydeden Elvan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da 10 Aralık’ta eylem planını paylaştığını hatırlattı. Elvan, “Eylem planında ilk 1 yılda yapacağımız reformlar ve vaatlerimiz yer almaktadır. 1 Kasım 2015 sonrası oluşturulan yeni hükümetimiz ile yeni bir döneme başlıyoruz. Bu yeni dönem ikinci atılım dönemidir. Bu kapsamda daha önce konuşulan ancak hayata geçirilemeyen birçok reform bu dönemde uygulama imkanı bulacaktır. 64. Hükümetimiz bir reform hükümetidir. Ülkemizin uzun süredir beklediği yapısal reformların gerçekleştirilmesi 64. Hükümetimizin asli görevi olacaktır” ifadelerini kullandı.
“3 AY İÇİNDE ÖNGÖRÜLEN REFORMLARDA YÜZDE 50, VAATLERİN TAMAMINDA İSE YÜZDE 68 GERÇEKLEŞME SAĞLADIK”
Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu’nun 8 kez ilgili bakanlarla toplandığını bildiren Elvan, şunları kaydetti:
“Eylem planımızda öngördüğümüz reform ve vaatler hızlı bir şekilde hayata geçirilmektedir. Şuana kadar 3 ay içinde gerçekleştirilmesini öngördüğümüz 20 adet reformdan 10 adedini, 44 adet vaatten 30 adedini tamamlamış bulunmaktayız. Bu sayede 3 ay içinde öngörülen reformlarda yüzde 50, vaatlerin tamamında ise yüzde 68 gerçekleşme sağladık. TBMM’ye kişisel verilerin korunması hakkında kanun tasarısı, çalışma hayatında güvenceli esneklik, geçici iş ilişkisini içeren özel istihdam büroları ve Ar-Ge yasa tasarılarını sevk ettik. Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu’ndan sonra 4 Ocak 2016 tarihli Bakanlar Kurulu prensip kararıyla yeni bir yapı olarak YOİKK’yi oluşturduk. YOİKK ülkemiz açısından kritik önemi bulunan büyük ölçekli yatırımların ve alt yapı yatırımlarının sorunsuz bir şekilde ve zamanında tamamlanabilmesini sağlamak üzere ilgili kamu kurumlarımız arasında gerekli eş güdümü sağlayan ve karşılaşılan sorunlara çözüm getiren bir yapı olmasını öngörüyoruz.”
“YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM ADIMLARINI HERHANGİ BİR AKSAKLIĞA MAHAL VERMEDEN İŞLETMEMİZ ÖNEM ARZ EDİYOR”
YOİKK’nin bakanlar düzeyine çekildiğini ve ilgili STK’ların da yer aldığını söyleyen Lütfi Elvan, “ Yeni koordinasyon kurulunun yapısına baktığınızda ekonomik konularında genel koordinasyonda görevli Başbakan Yardımcımız, Adalet Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ekonomi Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanımız bu kurulun üyeleridir. Ayrıca STK dan ise TOBB Başkanımız, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD ve YASED Başkanlarımızda bu kurulumuzun üyeleridir. Yeni değişiklikle DEİK başkanı da bu kurulun üyesi olarak yer almaktadır. Koordinasyon kurulunda yıllık eylem planları üzerinden çalışmaların yürütülmesini, etkili bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle izleme ve takip mekanizmalarının işletilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ekonomimizde özellikle içinde bulunduğumuz dönemde hızla ihtiyaç duyduğumuz alanlarda yatırımlarımızın arttırılması gerekiyor. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam adımlarını herhangi bir aksaklığa mahal vermeden işletmemiz önem arz ediyor. Bu çerçevede yatırım ortamının yasal ve idari anlamda iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızın ekonomimiz açısından kritik bir öneme haiz olduğuna inanıyorum. Nitekim eylem planımız içinde yer alan 6 aylık ve 1 yıllık reformlarımızla bunu sağlayacağız” açıklamasında bulundu.
“GEREK YERLİ GEREKSE YABANCI DOĞRUDAN YATIRIMCILARIN BÜROKRATİK İŞLEMLERİNİ SADELEŞTİRECEĞİZ”
Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştireceklerini belirten Elvan, şöyle konuştu:
“Gerek yerli gerekse yabancı doğrudan yatırımcıların bürokratik işlemlerini sadeleştireceğiz. Bu amaçla kamu hizmetlerini adil, etkili, verimli, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak şekilde merkezi birimler daha dinamik ve daha etkin bir yapıya dönüştürülecek. Kurumlar arası yetki mükerrerlikleri kaldırılacak. Bürokrasiyi azaltacak ve kurumsal performansı arttıracak düzenlemeler yapılacaktır. İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleşme ve uygulama yeniliği sağlanacaktır. Enerji, lisans, ruhsat ve izin işlemleri kolaylaştırılacak ve gümrüklerde tek pencere sistemi uygulamaya konulacaktır. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik diğer bir çabamız yargı sisteminin etkinliğinin arttırılmasıyla ilgili olacaktır. Bu kapsamda finans ve bilişim başka olmak üzere diğer sektörlere yönelik ihtisas mahkemeleri oluşturacağız. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişini baştan aşağı gözden geçireceğiz. İş uyuşmazlıklarında alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması için çalışma yapacağız. Piyasa gözetim ve denetim sistemlerinin işleyişini değerlendirerek, etkin bir uygulama mekanizması oluşturacağız. Gerek yerli gerekse yabancı doğrudan yatırımcıların işlem maliyetlerini mutlaka azaltmamız gerekiyor. Bu amaçla şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemlerini daha da kolaylaştıracağız. Arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma ortaya koyacağız. KOBİ’lerimizin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, kalkınma bankacılığının yeniden yapılandırılması, orta ve yüksek teknolojili yatırımlara uzun vadeli finansman imkanın sağlanması önceliklerimiz arasında olacak. Kamu ihale kanunumuzu AB kamu alımları direktifini esas alarak yeniden güncelleyeceğiz. Ülkemizin daha nitelikli ve yüksek katma değer odaklı bir sınai mülkiyet üretim yapısına geçmesi için yeni bir patent kanunu çıkaracağız.”
“2006 YILINDA 155 ÜLKE ARASINDA 84.SIRADA İKEN BUGÜN 189 ÜLKE ARASINDA 55.SIRADA YER ALIYORUZ”
Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksine değinen Başbakan Yardımcısı Elvan, “Bu endekse göre 2006 yılında 155 ülke arasında 84.sırada iken bugün 189 ülke arasında 55.sırada yer alıyoruz. Bu sıralamanın Türkiye ekonomisinin hedeflediği konuma iyileşme sağlanmasına rağmen uygun olmadığını düşünüyorum. Bu sıralamayı belirleyen alt göstergelere baktığımızda bir şirketin işe başlamasıyla ilgili süre, işlem sayısı, maliyet ölçütlerine göre de 94.sıradayız. Bir başka alt gösterge olan sözleşmenin icrasıyla ilgili değerlendirmede ise 36.sırada yer alıyoruz. Kredi temini göstergesinde 79.sırada, vergi ödemeleri göstergesinde 61.sırada bulunuyoruz. Alt göstergeler arasında en kötü olduğumuz alan ise şirket tasfiyesi. Bu alt göstergede 124.sırada yer almaktayız. Bu alanlarda yatırım ortamının gerçekten iyileşmeye ihtiyacı var. Ülkemizin uluslar arası yatırımcılar nezdinde algısına önemli bir kaynak teşkil eden bu sıralamada konumumuzu mutlaka iyileştirecek tedbirleri hızla hayata geçirmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.
Kurul üyesi olan ilgili STK başkanlarına da çağrıda bulunan Elvan, “Bizim sorumluluğumuz olduğu kadar sizlerinde büyük bir sorumluluğu söz konusu. Bu alanda aktif bir katılım ve güçlü bir çalışmayla bize somut öneriler getirmeniz halinde bu kurul burada yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik gerekli kararları alacaktır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-