EKONOMİ - 30 Nisan 2024 Salı 11:21

"Yeni dönem dijital ticaret sistemine bir an önce adapte olmalıyız”

A
A
A
"Yeni dönem dijital ticaret sistemine bir an önce adapte olmalıyız”

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) ev sahipliğinde Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 6. Ankara KOBİ’ler ve BİLİŞİM Kongresi düzenlendi.


Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) ev sahipliğinde Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 6. Ankara KOBİ’ler ve BİLİŞİM Kongresi, “KOBİ’lerde Dijitalleşme, Markalaşma ve Uluslararasılaşma” ana temasıyla ASO Zafer Çağlayan Salonunda düzenlendi. ASO-TBD iş birliği ile gerçekleştirilen KOBİ24’de Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’ler bilişimde değişim ve dönüşüm için kamu otoriteleri, üniversiteler, finans kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi.


“Yeni dönem dijital ticaret sistemine bir an önce adapte olmalıyız”


Burada konuşan ASO Yazılım Komitesi Başkanı Nuray Başar, günümüz dünyasında dijitalleşme, markalaşma ve dünyaya açılma isteğinin artık her sektör için vazgeçilmez hale geldiğini dile getirerek, “İşletmelerin bu konulara hakim olmaları ve stratejilerini bu doğrultuda belirlemeleri oldukça önemlidir. Bu dönüşüm, özellikle yapay zeka, otonom robotlar, büyük veri, yenilenebilen enerji teknolojileri, bulut bilişim, giyilebilir teknolojiler, akıllı sensör teknolojileri ve siber güvenlik gibi teknolojiler ve ürünler vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Dijitalleşme ile küresel gelişmeleri ve kendi dinamiklerimizi çözümleyerek, etkili politikalar geliştiren, teknoloji üreten ve rekabetçi olan bir şirket haline gelebilirsiniz. Geçmiş zamanda bulunduğu coğrafyadan çıkmaya korkan şirketler, bugün tüm dünyaya birkaç saniye içinde ürün ve hizmetlerimizi tanıtma şansına sahip. Bu nedenle; yeni dönem dijital ticaret sistemine de bir an önce adapte olmalıyız” ifadelerini kullandı.


Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’la birlikte her şeyin çok hızlı bir şekilde geliştiğine ve dönüştüğüne dikkati çeken Başar, Endüstri 4.0’ın bütün parametrelerini kullanan sanayi kuruluşlarının yanı sıra merdiven altı olarak adlandırılan işletmelerin de dijitalleşmeyi kullandığını kaydetti.


“Dijital dönüşümü benimsemek, kavramak ve bir şansa dönüştürmeyi başarmak zorundayız”


Tüketim toplumu olmaktan çıkıp bir an önce üretim toplumuna dönüşmek gerektiğine vurgu yapan Başar, “Üreten toplumun bireyleri daha bağımsız, daha yetenekli, daha bir dayanışma kültürünü ve adil yaşamayı benimseyen insanlardır. Dijital dönüşümü benimsemek, kavramak ve bir şansa dönüştürmeyi başarmak zorundayız” dedi.


“Üniversitenin eğitim ve araştırma kapasitesi dünyada 60’ıncı sıradayken KOBİ’lerin sıralamasının 20’lere inmesi mümkün gözükmüyor”


Mehmet Cansız ise Türkiye’nin Rekabet Gücü Endeksi’nde 47’nci, Dijital Rekabet Gücü Endeksi’nde 52’nci ve İnovasyon Endeksi’nde 37’nci sırada olduğunu kaydederek, “Genel Endeks’te 40 ila 52’nci sıra arasında dolaştığımızı görüyoruz. Devletin verimliliğini ise 38 ila 57 arasında dolaştığı gözükmekte. Diğer taraftan, yine İnovasyon Endeksi’nde 2007’de 45’inci sıradayken 2022’de dünyada 37’nci sırada yer alıyoruz. Benzer şekilde İnovasyon Endeksi’nin verileri de aynı şeyi söylüyor. Türkiye’nin son 15 yılda belirli bir çerçevede o kırılımı sağlayamayacak şekilde bir değişim yaşadığını görüyoruz. Türkiye’deki üniversitenin eğitim ve araştırma kapasitesi dünyada 60’ıncı sıradayken Türkiye’deki KOBİ’lerin sıralamasının 20’lere inmesi mümkün gözükmüyor” değerlendirmesinde bulundu.


“KOBİ’lerin ihtiyaçlarını belirlemek ve çözümlere destek vermek ASO’nun temel misyonları arasında”


ASO olarak değişen dünyaya adapte olmaya çalıştıklarını ifade eden Cansız, “ASO bundan önceki dönemde ulusal ve bölgesel kalkınmada rol alacak önemli projeler gerçekleştirdi. Teknopark’ı ve vakfı olan, eğitim ve mesleki eğitim konusunda önemli faaliyetler yürüten, AB ve Dünya Bankası ile çeşitli projeler yürütmüş, sanayide kritik rol oynayan ve Ankara sanayisini dönüştürmeye yönelik çalışmalara devam eden bir kurum rolünde. Son olarak faaliyetlerden bir tanesi de sanayinin dönüşümü için model fabrikanın kuruluşu olarak görebiliriz. Yeni dönemde ise geleneksel yaptığımız faaliyetlerin yanı sıra ASO’nun AR-GE yenilik, Start-up teknoloji girişimcilik, dijital ve yeşil dönüşüm ve yenilikçi sınıf üzerine daha ağırlıklı bir şekilde çalışma prensibi üzerinden hareket ederek bir çerçeve hazırladık. Burada önemli olan KOBİ’lerin ihtiyaçlarını belirlemek, ölçeklenebilir çözümlere destekler vermek ve üyeler arasındaki ilişkileri güçlendirmek ASO’nun temel misyonları arasında” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Hayatın Gerçeklerini sahneye taşıdılar Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Ercan Kubaş Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Hayatın Gerçekleri” isimli oyuna ilgi yoğun oldu. Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Müzik Derneği’nin katkılarıyla sahnelenen oyunda; “Bizi düşünmüyorsanız, engelli kim?” diye soruldu. Yönetmenliğini bedensel engelli Ercan Kubaş’ın üstlendiği oyunda; Aysun Kubaş, İpek Anaz, Cemal Uğral, Sermin Akyüz Erim, Yağmur Kubaş, Mustafa Erbaş, Emel Sönmez ve Vildan Bahtlı rol aldı. Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde sergilenen oyun sonunda, sahnedeki oyuncular izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Oyunla ilgili Ayvalık Belediyesi Başkan Vekili Dilek Saraçoğlu yaptığı açıklamada, “Biz her zaman engellilerimizin yanındayız. Engelli tiyatrocu kardeşlerimiz Ercan ve Aysun Kubaş önderliğinde Ayvalık Müzik Derneği’nin de desteklediği tiyatro oyununu engelliler haftasında sahnelemekten sonsuz gurur duyarız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bugün engelli tiyatrocularımız ve onlara destek verip, sahneye çıkarak rol alan Ayvalık Müzik Derneği üyeleri; ‘Bizi düşünmüyorsanız engelli kim?’ diye sordukları sorunun üst cümleyi oluşturduğu mizah içerikli tiyatro oyunuyla hem farkındalık oluşturdular, hem de engel tanımadan sanatın başrolünde yerlerini aldılar. Ben bu güzel gecenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Belediye Başkanımız Mesut Ergin olmak üzere Ayvalık Müzik Derneği ile izleyenlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Bursa Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı Vatandaşların devletle ilk temas noktası olan muhtarların görüşlerine büyük önem veren ve onları uç beyleri olarak adlandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tüm ilçelerde muhtarla yapacağı toplantıların ilkini İnegöl’de gerçekleştirdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İnegöl ilçesinde mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Tüm ilçelerde yapılacak olan toplantıların ilkinde; Başkan Bozbey’in yanı sıra CHP İl Başkan Yardımcısı Yankı İçöz, CHP İlçe Başkanı Zemci Şahin, İnegöl Muhtarlar Dernek Başkanı Oktay Garip ve muhtarlar katıldı. Seçimlerde göreve seçilen tüm muhtarları tebrik eden Başkan Mustafa Bozbey, artık tüm Bursalıların seçilenlerden hizmet beklediğini hatırlattı. Hizmetlerin hem nitelikli hem de insan öncelikli olması gerektiğinin altını çizen Başkan Bozbey, “Bu dönemin sonuna kadar her birlikte gülümseyerek hizmetleri halkımıza götüreceğiz. Muhtarlarımızı önemsiyoruz. İnegöl’ün önemi çok büyük. O yüzden muhtarlar buluşmalarımızı İnegöl’den başlatıyoruz. Ticaret, sanayi, tarım ve kültürel birikim anlamında İnegöl’ü önemsiyoruz. Burada birçok hizmetimiz olacak. Beraber üreteceğiz. Üreteceğimiz değerlerle İnegöllüleri gülümseteceğiz. Önümüzde bitirmemiz gereken stratejik planımız var. Paydaşlarımızdan biri de muhtarlarımızdır. Muhtarlarımızın şimdiden hazırlık yapmasını istiyorum. Hem çalışma arkadaşlarımız hem de muhtarlarımız yapılacak olan hizmetlerin takipçisi olacaktır. Böylece hep beraber mutlu olacağız” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey, muhtarların talep ve görüşlerini dinleyerek not aldı.
Konya Selçuk Üniversitesi, 14. Asistan Okuluna ev sahipliği yapıyor Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından düzenlenen 14. Asistan Okulu başladı. Organizasyon çerçevesindeki eğitimler, 19 Mayıs’ta sona erecek. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Rumi Amfisi’nde gerçekleştirilen 14. Asistan Okulu’nun açılış konuşmasını yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kara, “Katılımcıların çok güzel hatıralar, dostluklar, iş birlikleri kurarak buradan ayrılmalarını temenni ediyorum” dedi. Ülkemizin asistan eğitimindeki ihtiyaçlarının çok değiştiğine ve arttığına dikkat çeken Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Asistan Okulları Koordinatörü Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise, “Birçok eğitim kurumu açıldı, kontenjanlar artırıldı. Her eğitim kurumuna asistan alındı. Ne yazık asistanlarımız eşit eğitim imkanlarını sahip olamadı. 1956 yılında kurulan Derneğimiz eğitimi önceliyor ve önemsiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de ilk kez 2014’te yapılan Asistan Okulları. Şu anda 275 asistanımız ve 62 eğiticimiz var” diye konuştu. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Asistan Okulları ile eğitimin ötesinde sizleri hocalarla bir araya getirmeyi, kaynaştırabilmeyi amaçlıyoruz. Bizim en önemli amacımız, asistanlarımıza mümkün olduğu kadar eğitim imkanı sunabilmek” şeklinde konuştu. 16. yüzyıl felsefesinin ana konularından bir tanesinin “Bilgi, güçtür” felsefesi üzerine kurulduğunu hatırlatan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de, ”Bilgiye sahip olanların insan hayatını, haritaları, nesli değiştirdiklerini biliyoruz. Bilginin nasıl kullanılacağını bilmeden bilgiye sahip olmak yalnızca zihinsel bir yük haline geliyor. Artık ‘Bilgelik, büyük güçtür’ felsefesine dönmüş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar ise, “İnsana insanca değer verilen, benlik saygısı olan bir ortamda yetişenler etrafına da saygılı olur. İletişimsizlik çok kötü. Doğruyu, doğru yerde, doğru zamanda söylemek gerekir. Hoşgörülü olun. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın. Dost gibi gördüğünüz insanların sizi eleştiren davranışlarından rahatsız olmayın. Eleştirilere açık olun. Bunların yapıcı olanları sizi motive etsin” dedi.