TEKNOLOJİ - 22 Mayıs 2025 Perşembe 14:57

Havacılığın altın nesli Aksu’da yetişiyor

A
A
A
Havacılığın altın nesli Aksu’da yetişiyor

Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı kapsamında bilim fuarı düzenledi. Öğrenci ve öğretmenlerin ortak çalışmasıyla hazırlanan 19 farklı proje standı beğeni toplarken, geleneksel motiflerle harmanlanan etkinlikler de izleyicilerden tam not aldı.


Bilim ve kültürün bir arada sunulduğu fuarda, bir öğrencinin söylediği türkü izleyenlerin yüreğine dokunurken, okul bahçesinde gerçekleştirilen dron gösterisi ise gökyüzünü şölene çevirdi. Öğrencilerin teknik yeterlilikleriyle sergilediği projeler hem katılımcılar hem de sektör temsilcileri tarafından takdirle karşılandı.


Okul Müdürü Haldun Çevik, etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ile birlikte, havacılıkla ilgili geleneksel hale gelen harika bir törenimiz oldu. Antalya’nın değerli protokol üyeleri, kaymakamımız, havacılık sektörünün önde gelen temsilcileri ve siyasi parti yöneticilerinin de katılımıyla 19 farklı öğrenci projesini sergileme imkanı bulduk. Okulumuz, havacılık alanında sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da ve dünyada da adından söz ettirmeye başlayan bir kurum haline geldi."


Öğrencilerin sadece teorik değil, aynı zamanda pratik alanda da önemli projelere imza attıklarını belirten Çevik, "15 yaşındaki bu altın çocuklarımız, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi kurumlarda çalışan mühendislerin gelecekteki kadrolarını oluşturacak. Yaptıkları çalışmalarla Türk havacılığına katkı sağlayacaklarına gönülden inanıyorum. TÜBİTAK’ta yer almaları, projelerini tanıtmaları ve bilim dünyasına adım atmaları bizim için büyük bir gurur. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve destek veren herkesi yürekten kutluyorum. Aksu Uçak Bakım artık bir dünya okuludur."


Fuar kapsamında sergilenen projeler, havacılık teknolojileri başta olmak üzere çeşitli bilimsel alanlarda öğrenci yeteneklerini gözler önüne serdi. Katılımcılar, gençlerin yüksek düzeydeki teknik bilgilerini ve özgün fikirlerini memnuniyetle karşıladı.


Fuarın açılışına; Antalya Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, havacılık sektörü yetkilileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.



Havacılığın altın nesli Aksu’da yetişiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kontrolden çıkan tırın raylara uçtuğu kazada tren seferleri durduruldu: 1 ölü Aydın Efeler ilçesinde seyir halindeki bir tır otoban çıkışı döner kavşaktan düz gidip yaklaşık 40 metre uçtu. Demiryolu üzerinde askıda kalan tırın sürücüsü hayatını kaybetti, kaza nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri karşılıklı olarak durduruldu. Kaza saat 23:40 sıralarında Efeler İlçesi Aydın-Denizli otoyolu Pınardere Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 35 BHM 182 plakalı dorseyi taşıyan Yunus Uğurlu (28) yönetimindeki 45 AKC 644 plakalı tır, otobandan çıkıp Aydın-Denizli karayoluna gireceği sırada Pınardere Kavşağından dönmeden direk tren yoluna uçtu. Önce yol kenarındaki demir bariyerleri kıran tır ardından karayolu ile demir yolu arasındaki yaklaşık 3 metre yüksekliğinde 15 metre uzunluğundaki çukuru adete uçarak geçti. Demiryolu raylarına takılarak durabilen tırın dorsesinde bulunan tonlarca ağırlığındaki yük kupayı kağıt gibi ezdi. Kazayı gören vatandaşların durumu 112 ihbar hattına bildirmesi üzerine bölgeye sağlık, itfaiye ve AFAD ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri tır sürücüsü Yunus Uğurlu’nun hayatını kaybettiğini tespit etti. Talihsiz gencin cenazesi itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kısa sürede sıkıştığı yerden çıkarıldı. Bu sırada tırın bir kısmının demiryolu üzerinde kalması nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri iptal edildi. Bölgedeki elektrik hatlarındaki akım kesildi. Kurtarma çalışmaları tamamlanıp hasar gören raylar tamir edilinceye kadar Aydın-Denizli arasındaki tren seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.