GENEL - 15 Ağustos 2017 Salı 10:58

Macar geline yöresel kıyafetlerle düğün

A
A
A
Macar geline yöresel kıyafetlerle düğün

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi renkli bir düğüne ev sahipliği yaptı.

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi renkli bir düğüne ev sahipliği yaptı. Londra’da yaşayan Bülent Şimşek, Macar Ivett Bosanszky ile doğduğu Zeytinada Mahallesi’nde yöresel kıyafetler giyerek dünya evine girdi.


İlk düğünlerini Macaristan’da klasik bir düğünle gerçekleştiren çift, Gazipaşa’daki düğünde Damat Şimşek’in önerisi üzerine yöresel kıyafetler giydi. Damat, Burdur yöresine ait yerel kıyafeti, gelin ise Macaristan’ın geleneksel gelinliğini giyerek düğün alanına geldi. Macaristan yöresine ait bir müzik eşliğinde ilk danslarını yapan genç çift daha sonra yine Macar müziğiyle oynadı. Düğün, çiftin ailesinin piste çağrılmasının ardından Türk oyun havaları eşliğinde devam etti. Pasta yerine baklava kestikten sonra takı töreni gerçekleştiren genç çift, davetlilerle halay da çekti. Düğüne çiftin bir arkadaşı da İskoçya’nın yöresel kıyafetiyle katıldı.



"Yöresel kıyafetlerimizle kültürel güzelliklerimizi yansıtan bir düğün yapmak istedik"


Londra’da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan damat Bülent Şimşek, eşiyle 5 yıl önce Macaristan Üniversitesinde çalıştığı dönemde tanıştığını ve eşinin öğrencisi olduğunu söyledi. Macaristan’daki görevinin ardından Londra’ya gittiğini, daha sonra eşiyle Türkiye’de tesadüfen karşılaştıktan sonra bir daha ayrılmadıklarını belirten Şimşek, "5 yıl süren ilişkimizin ardından evlenmemizin vaktinin geldiğine karar verdik. İlk düğünümüzü Macaristan’da klasik bir düğünle yaptık. Türkiye’de yapacağımız düğünde aynı şeyleri tekrar yapmak istemedik. Bunun üzerine yöresel kıyafetlerimizle kültürel güzelliklerimizi yansıtan bir düğün yapmak istedik. Bunu eşimle paylaştığımda o da kabul etti. Ailem uzunca bir süre beni yadırgadı. ’Giyecek elbisen mi yok? Tıraş bari olsaydın’ gibi yaklaşımlarda bulundular ama sonra alıştılar" dedi.


Londra’da yaşayan gelin Ivett Bosanszky ise fikrin eşinden çıktığını ve bunun kendisini çok sevindirdiğini söyledi. Erkeklerin genellikle düğünle ilgilenmediğini ancak eşinin bu fikirle düğünle aktif şekilde ilgilendiğini belirten Bosanszky, "Düğünün başında insanlar şaşırdılar ama sonunda beğendiklerini ve mutlu olduklarını hissettim. Arkadaşlarımıza da düğünümüzü yöresel kıyafetlerle yapacağımızı söylemiştik. Bir arkadaşımız da İskoç kıyafetiyle gelmek istediğini söyledi. Bizler de mutlu olduk ve kabul ettik" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Halk ozanı Ali Ekber Çiçek, dualar ve türküler ile anıldı Balıkesir’in Edremit ilçesinde Türk Halk Müziği ve TRT sanatçısı Ali Ekber Çiçek’in vefatının 18’inci yılında kabri başında anma etkinliği düzenlendi. Kazdağları eteklerinde kırsal Tahtakuşlar Mahallesi Mezarlığı’nda düzenlenen programda konuşan Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Çiçek’i ölümünün üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen her yıl daha da kalabalıklaşan bir kitle ile andıklarını söyledi. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, "Ölümünün 18. yıl dönümünde büyük üstadı sevgi ve saygıyla, özlemle anıyoruz. Benim kendisiyle tanışma, çalışma fırsatım olmuştu. Bu vesileyle her geçen yıl bakıyorum katılım daha da artarak devam ediyor. Sevgi daha da büyüyerek devam ediyor" dedi. Babasının anma etkinliğine katılanlara teşekkür eden Ali Ekber Çiçek’in kızı Türk Halk Müziği sanatçısı Ebru Çiçek ise, "Çok teşekkür ediyorum. Varlığınız o kadar güç veriyor ki bana. Acımızı paylaştığınız için gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bizim için çok zor. 18 yıl belki 18 gün gibi. Buraya kimseyi zorla getiremeyiz. Hepinizin ayaklarına sağlık. Gönülden geldiğinizi o kadar iyi biliyorum ki. Gönülden babamı sevdiğinizi o kadar iyi biliyorum ki. Hepinize teker teker sarılıyorum gönülden. Eminim babam da aynı şekilde düşünüyordur. Hep birleştiricilikten, hep sevgiden, hep saygıdan yana oldu. Şu anda da aradan 18 yıl geçmesine rağmen hala onun istediği gibi hepimiz biriz işte. Bu bizi çok mesut ediyor. Babamın deyimiyle çok bahtiyar oldum. Hepiniz Allah’a emanet olun. Çok teşekkür ediyorum. Sağ olun" dedi. Sanatçının kabrine karanfil bırakan, dua eden katılımcılar, etkinliğin sonunda Çiçek’in yakın arkadaşı Adil Asker Yıldız ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Ender Balkır ile birlikte ona ait türküleri seslendirdi.
Yozgat İç Anadolu’da kuraklık hububat üreticilerini endişelendiriyor Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Yozgat’ta etkisini gösteren kuraklık ve yağış yetersizliği bazı bölgelerde ekili hububat alanlarında sararmaya yol açarken çiftçiler verim endişesi yaşıyor. Yozgat’ta yağışların mevsim normallerinin altında kalması kuraklık endişesini artırdı. Hava sıcaklıklarının artması ve yağış yetersizliği ile Yerköy ilçesinde bazı alanlarda ekinler sararmaya ve kurumaya başladı. Kış mevsimini yağışsız geçiren çiftçiler Mayıs ayında da yağmur yağmaması durumunda buğdayın boy atmadan sararıp kurumasından endişe ediyor. Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Yozgat’ta birçok bölgede çiftçiler yağmur duasına çıkıyor. “Bitkiler kurumaya yüz tuttu” Orta Anadolu’da ciddi anlamda kuraklığın etkisinin hissedilmeye başlandığını belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Yozgat ve ilçelerinde arazilerin büyük kısmında tahıl ürünlerinin hakim olduğunu söyledi. Yılmaz, “Tabi bu yıl yeterince kar yağmadı, miktar olarak çok azdı ve ancak toprak yüzeyini kapladı, bıraktığı su miktarı da çok fazla olmadı. Nisan ayı itibariyle hem sıcaklıkların artması hem de yağışın olmamasıyla çok ciddi anlamda kuraklığın etkisini hissetmeye başladık. Arazide ve tahıl alanlarında gördüğümüz gibi yağışın yetersiz, sıcaklığın yüksek ve sulama imkanının olmadığı yerlerde bitkiler adeta kurumaya yüz tuttu. Bu aşamadan sonra bu tür tarlalardan ürün, verim almak mümkün değil. Ama yeterince sulayanlar için hiçbir problem yok. Ancak suyunuz yoksa şu an da Orta Anadolu üreticisi kuraklığın pençesinde ve büyük ölçüde buğday ve arpadan ya verim alamayacak ya da çok az verimle yetinecek gibi gözüküyor.” dedi.