YEREL HABERLER - 15 Ağustos 2017 Salı 08:09

Vali Bilmez, köy muhtarları ile bir araya geldi

A
A
A
Vali Bilmez, köy muhtarları ile bir araya geldi

Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, merkez ilçeye bağlı köylerin muhtarları ile toplantıda bir araya geldi.

Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, merkez ilçeye bağlı köylerin muhtarları ile toplantıda bir araya geldi.


Jandarma Komutanı, Özel İdare Genel Sekreteri, İl Sağlık Müdürü, İl Yazı İşleri Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü ve İl Tarım Müdürü’nün de hazır bulunduğu toplantıya, Ölçek, Çimenkaya, Edegül, Dedegül, Dağevi, Balıkçılar, Bağdeşen, Yalnızçam, Açıkyazı, Çeğilli, Ardıçdere, Kazlıköy ve Çetinsu köylerinin muhtarları katıldı.


Toplantıda köy muhtarları ile tanışan Vali Bilmez, muhtarlarla sohbet etti, köylerle ilgili sorun ve talepleri dinledi.


Vali Bilmez, muhtarlara yönelik konuşmasında, muhtarların görev yaptığı köy ve mahallerde devletin temsilcisi olduğunu söyledi.


Muhtarlığın görev ve sorumluluklarından bahseden Vali Bilmez şöyle konuştu: “Muhtar, devletin ve hükümetin köyde ki temsilcisidir. Temel görevi de köyde düzeni, ahengi sağlamak. Köy Kanununa baktığımızda özel idareye yüklenen görevin tamamı muhtara da yüklenmiştir. Çamaşırhaneden tut, yoldan, içme suyundan hepsi muhtarların görevidir. Muhtarların yetki alanı çok geniştir. Bizlerde olmayan yetkilerin birçoğu muhtarlarda var. Öyle ki muhtar köylüyü zorla çalıştırabilir. Kanunda böyle bir yetki hiç kimse de yok. Yine muhtar isterse, vergiye benzer salma denilen bedel koyar, onu alamazsa icrayla alır. Ama maalesef bu yetkilerin birçoğu kağıt üzerinde olmasına rağmen pratikte yok. Günümüzde muhtarların temel görevi, kanunları, yönetmelikleri, tüzükleri, genelgeleri uygulamak, köyde düzeni sağlamak, köylüyle vatandaş ve devlet arasında köprü olmak, sorunları ilgili kurumlara aktarmak ve takibini yapmak, köye gelen kamu görevlileriyle ilgilenmektir.


Son yıllarda muhtarlara devletimizin sunduğu imkânlarda ciddi düzenlemeler yapıldı. 2002 yılında bir muhtara yapılan aylık ödeme 97 liraydı. Sigorta da yoktu. Bugün ise bu rakam bin 400 lira ve 620 lira da sigortası var. Dolayısıyla bir muhtar asgari ücretten garanti bir ücreti var ve sigortası da ödeniyor. Dolayısıyla muhtarlık daha çok istenir bir hale geldi.


Muhtarın taşıdığı mühür Türkiye Cumhuriyeti’nin mührüdür. Dolayısıyla bu mührü taşıyan muhtarın herhangi bir terör örgütüne, sempati dahi duyma hakkı yoktur. Çünkü taşıdığı mühür devlete aittir. Dolayısıyla siz muhtar veya muhtar vekili olun terör örgütlerine sempati dahi duymaya hakkınız yoktur. Bunun da çok yakından takipçisi olacağız. Köylerde bu konuda liderlik yapmanızı da bekleyeceğiz.


Köylerinizdeki hayvan hırsızlarından tutun, kaçak insanlara kadar sizin bunları bize bildirme mecburiyetiniz var. Siz, kanunun, devletin, hükümetin köyünüzdeki temsilcisisiniz. Bu bilinçle hareket etmenizi istiyoruz. Bizler de köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın taleplerini imkanlar ölçüsünde yerine getirmeye gayret edeceğiz.”


Vali Bilmez, konuşmasının ardından, muhtarların köyleriyle ilgili kendisine iletilen sorun, talep ve istekleri not alarak, çözünü noktasında ilgili kurum müdürlerine talimatlar verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.