YEREL HABERLER - 30 Mart 2017 Perşembe 14:55

İşsiz vatandaş tavsiye edilen işten şikâyetçi

A
A
A
İşsiz vatandaş tavsiye edilen işten şikâyetçi

İŞKUR Artvin İl Müdürlüğü tarafından vatandaşın yoğun olduğu yerlerde stantlar kurularak, işsiz vatandaşların kayıtları alınıyor.

İŞKUR Artvin İl Müdürlüğü tarafından vatandaşın yoğun olduğu yerlerde stantlar kurularak, işsiz vatandaşların kayıtları alınıyor.


Artvin’de bir alışveriş merkezinde kurulan stantta işsizlerin kayıtlarını alan İŞKUR Artvin İl Müdürlüğü, işsiz vatandaşlara iş imkânı sunuyor. İstihdamın sağlanamamasının sebebi olarak iş bilmezliği ve vatandaşların iş beğenmemesini gösteren İŞKUR Artvin İl Müdürü Cevdet Ertürk “Ben günde 50 ye yakın insanla görüşüyorum, iş tavsiye ediyorum ve bana ‘Ben orada çalışamam, ben orada ayakta duramam, onlar zor şartlarda bizi çalıştırıyor’ gibi cümlelerle işe teveccüh etmiyorlar” ifadelerini kullandı.


Hizmeti vatandaşların ayağına getirdiklerini dile getiren İl Müdürü Ertürk “Gördüğünüz gibi İnsanların yoğun olduğu yerlerde stantlar açıyoruz. Buralarda işsiz insanlarımızın kayıtlarını alıyoruz ve kayıtlarını aldıktan sonra değerlendiriyoruz. Yapılan değerlendirmeler sonucunda onları işlere yönlendiriyoruz. Buradaki amacımız işsizliği azaltmak ve nerede bir işsiz varsa oraya kadar gitmek, onların kayıtlarını yaparak mesleklerine göre yönlendirmek” dedi.


Birçok vatandaşın iş beğenmediğini ve bazı iş verenlerinde aradıkları kalifiye elemanı bulamadıklarını, kalifiye eleman bulmakta kendilerinin de güçlük çektiğini dile getiren Ertürk “Fakat mesleksizlik ve iş beğenmeme gibi istihdamın önünde iki büyük sıkıntı var. Bugün bakıyoruz nitelikli eleman sıkıntımız var. İşletmelere gittiğimizde nitelikli eleman arıyorlar. Bunun önüne geçebilmek içinde mesleki yeterlilik kursları açıyoruz ve oralarda insanlarımıza meslek sahibi olmaları için yardımcı oluyoruz. Geçtiğimiz yıl ortalama 400 kişiye bu şekilde yardımcı olduk. Bu yıl da yaptığımız planlamalar neticesinde yine aynı şekilde insanlarımızı meslek sahibi yapacağız ve işletmelere yönlendireceğiz. Bir diğer problem ise iş beğenmeme. Ben günde 50 ye yakın insanla görüşüyorum, iş tavsiye ediyorum ve bana ‘Ben orda çalışamam, ben orada ayakta duramam, onlar zor şartlarda bizi çalıştırıyor’ gibi cümlelerle ya parasını beğenmiyor, ya kendisini biran evvel kamuya atma derdinde oldukları için, insanlarımız bazı işlere teveccüh etmiyorlar” şeklinde konuştu.


18 bin civarında olan sigortalı sayısını 20 bine çıkartmayı hedeflediklerini dile getiren Ertürk “Artvin ili olarak Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Kapsamında biz bir taahhüt verdik, 2016 Aralık sigortalı sayısı üzerine bir taahhüt verdik. Artvin ilinde bizim aralık ayı özel sigortalı 18 bin 436 ve bunu biz 20 bine çıkartmak istiyoruz. İlk etapta 1250 kişilik bir istihdam taahhüttü verdik. Allah’a şükürler olsun Mart sonu itibari ile 667 kişiyi iş sahibi yapmışız. Bu şu anlama geliyor verdiğimiz taahhüttün yüzde 50’sini gerçekleştirmişiz. Bunla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah bu taahhüttü biz çok kısa süre içerisinde tamamlayacağımız gibi bu sayının da çok üstüne çıkacağız. Bizim sigortalı sayımızı 20 binin üzerine taşımak için gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘Unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.