ÇEVRE - 26 Ekim 2017 Perşembe 16:53

Prof. Dr. Sevgi Kolaylı : "Dünyada tıbbi değeri en yüksek ballar Türkiye’de"

A
A
A
Prof. Dr. Sevgi Kolaylı : "Dünyada tıbbi değeri en yüksek ballar Türkiye’de"

4 kat yüksek buluyoruz.

4 kat yüksek buluyoruz. Kestane balı karın doyurmak için yenecek bir bal değil. Tamamen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına öksürük, gribal enfeksiyonlar, yaraların iyileşmesinde ve birçok hastaneliğin iyileşmesinde yüksek potansiyele sahip bir bal" dedi.


Artvin’de Artvin Valiliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile ’Arı Ürünleri ve Organik Arıcılık’ ve konulu bir konferans düzenlendi. Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Doç. Dr. Oktay Yıldız ve Ziraat Mühendisi Tunay Kılıçin katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Artvin’in sadece yüzde 9’unda tarım yapıldığı için bitkisel üretimin son derece az olduğunu ve bundan dolayı da topraksız üretim olduğu arıcılığın önem taşıdığını dile getirdi. Artvin’in 2 bin 720 adet bitki çeşidiyle Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından en zengin ili olduğunu kaydeden Okur “Allah’ın bu lütfunu var olan arıcılığı geliştirmek adına en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Arıcılık dendiği zaman ülkemizde bal üretimi akla geliyor. Oysa dünya bu konuda propolis, arı zehri, arı sütü, ana arı gibi farklı türevleriyle üretim yapabiliyor. Bunlar dünya ülkelerinde önemli bir sektör. Bizde Artvin’de arıcılık sektöründe balın dışında da üretim yapılabileceğini ispatlamak adına bu konferansı düzenledik” dedi.


Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu da Artvin’deki arıcılığın 114 bin 120 koloni ile Türkiye ortalamasının 1,65’ine tekamül ettiğini söyledi. Artvin’in 19 anaarı üreticisi ve 18 bin 200 ana arı üretim kapasitesi ile Türkiye birincisi olduğunu belirten Başoğlu, “Ana vatanı orta Kafkasya olan Kafkas arı ırkı, Artvin ve Ardahan illerinden bölgenin coğrafi yapısına adapte olmuştur. İlimizde 1 adet temel petek üretim tesisi ve 7 adet bal süzme dölüm tesis mevcut olup pazarlama sorunu yaşanmamaktadır” diye konuştu. Arıcılığının Artvin ekonomisinde önemli bir yerinin olduğunu belirten Başoğlu, yıllık bal üretiminin bin 260 kilogram olduğunu söyledi.



Türkiye bal üretiminde dünya üçüncüsü


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı Türkiye’de yılın üç mevsimi arıcılık yapıldığını söyledi. Kolaylı, Türkiye’nin Avrupa’dan daha fazla bitki çeşitliliğine sahip olduğunu ve bal üretimi açısından dünyada üçüncü sırada olduğunu dile getirdi.


Bal çeşitliliği bakımından dünyada bu kadar zengin başka bir ülke görmediğini belirten Kolaylı “Arı çeşitliliği bakımından da ülkemiz zengin bir ülke. Her bölgenin kendine özgü bir arası var. Türkiye aslında arı ürünleri cenneti bir ülke, ama pek çok şeyin kıymetini bilmediğimiz gibi bununda kıymetini bilemiyoruz. Bu imkanlar başka bir ülkenin elinde olsa tüm dünyaya bal ve bal ürünleri o ülkeden satılırdı. Maalesef biz doğru düzgün bal ihraç edemiyoruz. Ürettiğimiz balların çoğunu biz kendimiz tüketiyoruz. Artık dünyaya da bunu pazarlamalıyız” diye konuştu.


Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Arı Ürünleri Araştırma Grubu olarak araştırmalar yaptıklarını belirten Kolaylı, tıbbı değeri en yüksek balların Türkiye’de olduğunu söyledi. Kolaylı, “Yaptığımız araştırmalarda kestane balının antioksidan özelliğini diğer ballara göre 3-4 kat yüksek buluyoruz. Kestane balı karın doyurmak için yenecek bir bal değil. Tamamen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına öksürük, gribal enfeksiyonlar, yaraların iyileşmesinde ve birçok hastaneliğin iyileşmesinde yüksek potansiyele sahip bir bal. Antimikrobiyal aktivitesi yüksek ballardan bir tanesi. Koyu renkli balların antioksidan kapasitesi her daim daha yüksek oluyor. Kestane balı da Türkiye’deki en koyu renkli ballardan bir tanesi. Meşe balı da en az kestane balı kadar değerli, kestane balıyla aynı değerlere sahip. Meşe balının kıymeti gelecekte daha da artacaktır çünkü meşe balının tüketimi daha kolay” şeklinde konuştu.



"Propolis enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek bir iksir"


Arıcılık sektöründeki arı sütü, polen, propolis gibi alternatif ürünleri de tıbben ve ekonomik olarak ciddi bir değer taşıdığını belirten Kolaylı, “Türkiye propolis üretecek potansiyele sahipken yurt dışından alıyoruz. Brezilya’da üretilen kırmızı ve yeşil propolisin antioksidan kapasitesi ile diğer özellikleri antitümeral yapıda. Yani kanser hücrelerini temizliyor. Bu propolisler çok değerli. Bizim ülkemizdeki kestane propolisi Brezilya’nın kırmızı propolisi ile aynı özelliklere sahip. Propolis enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirecek bir iksir” ifadelerini kullandı.


Arı sütününde gençlik iksiri olduğunu belirten Kolaylı “Bu konuda yaptığımız araştırmalara göre arı sütünün hücre çoğalmasını kolaylaştırıyor. Yumurtlamayı hızlandırıcı etkisi var. Bu yüzden arı sütünü kullanırken çok kontrollü kullanmak lazım. Buluğ çağına girmemiş çocuklarda fazla tüketilmemeli. Çocuk sahibi olmak isteyecek insanların kullanabileceği ürünlerden bir tanesi. Bu kadar önemli bir ürünü ne yazık ki biz yurt dışından alıyoruz. Bizim var. Biz neden üretmiyoruz. Biz sadece bala odaklanmışız. Diğer arı ürünlerini maalesef önemsemiyoruz. Bu konuda üreticilerimiz bilinçlendirilmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bir yıl önce kırıma uğrayan ambulans helikopterdeki görev şahitleri anıldı Geçen yıl 22 Aralık’ta kalkışı esnasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine çarparak düşen, kaza-kırım sonrası 2 pilot, bir doktor ve bir sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği alanda anma programı düzenlendi. Kırıma uğrayan helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve acil tıp teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti. Kazanın yaşandığı Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde düzenlenen anma töreninde görev şehitleri için kazanın olduğu alana zeytin fidanı dikildi. Törene Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe ve Mehmet Eriş, İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ethem Acar ve sağlık çalışanları katıldı. Anma programında konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, "Geçen sene aynı gün yine böyle bir havada maalesef çok önemli bir kaza yaşandı. Sağlık Bakanlığımıza bağlı ambulans helikopterinin görev uçuşu sırasında Eğitim Araştırma Hastanemize çarparak düşmesi sonucu. Pilot Tamer Gönül, Pilot Bayram Çiçek, Doktor Cengiz Coşkun ve Acil Tıp Teknisyeni arkadaşımız Selçuk Baykal hayatlarını kaybetmiş, görevleri uğruna canlarını feda etmişlerdir. Bu acı olay yalnızca ailelerine değil tüm sağlık camiamızı ve milletimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Onlar insan hayatını kurtarmak için çıktıkları bu kutsal görevde meslek onurlarını ve fedakârlıklarını en yüce şekilde temsil etmişlerdir. Bugün burada biraz sonra dikilecek olan her bir zeytin ağacı barışın, sabrın ve ölümsüz hatıranın simgesi olarak aziz şehitlerimizin isimlerini yaşatacaklardır" dedi. Ambulans helikopterin kaza-kırıma uğradığı alanda düzenlenen törende her bir görev şehidi için zeytin fidanı dikimi yapıldı, Görevli olarak Muğla’ya gelen ambulans helikopter, olumsuz hava şartları nedeniyle havalanamadı. Sabah saatlerinde Antalya’ya gitmek için havalanan ambulans helikopter, havalandıktan kısa bir süre sonra yoğun sis dolayısıyla hastane binasına çarparak kaza kırıma uğradı. Kazada, helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve Acil Tıp Teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti.
Kütahya Kütahya OSB’de firmalar arası dart turnuvası heyecanı Kütahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ’Geleneksel Firmalar Arası Dart Turnuvası’, sanayi bölgesinde faaliyet gösteren kurum ve firmaların katılımıyla gerçekleştirildi. Toplam 10 takımın mücadele ettiği turnuva, centilmence rekabetin ve sosyal etkileşimin ön planda olduğu renkli karşılaşmalara sahne oldu. Dikkat, odaklanma ve istikrarın ön plana çıktığı müsabakalarda katılımcılar, hem kıyasıya rekabet etti hem de yoğun iş temposuna kısa bir mola vererek sosyal bağlarını güçlendirme imkânı buldu. Organizasyon, sanayi bölgesinde kurumlar arası iletişimi ve dayanışmayı artırma hedefi doğrultusunda yoğun ilgi gördü. Heyecan dolu karşılaşmaların ardından turnuvanın şampiyonu, sergiledikleri başarılı performansla TOBB Kütahya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri oldu. Gençlerin elde ettiği bu başarı, mesleki eğitimin sosyal ve sportif alanlardaki gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, turnuva sonrası yaptığı değerlendirmede; sanayi bölgesinde kurumsal dayanışmayı ve sosyal etkileşimi güçlendiren bu tür organizasyonların büyük önem taşıdığını belirterek, geleneksel hale gelen sosyal etkinliklerin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceğini ifade etti. Eskioğlu, turnuvaya katılan tüm takımlara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.