YEREL HABERLER - 21 Haziran 2017 Çarşamba 10:22

Anız yakan çiftçiler cezalandırılacak

A
A
A
Anız yakan çiftçiler cezalandırılacak

Aydın ve diğer bölgelerde hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimini hızlandırmak için anız yakan çiftçiler dekar başına 42,44 TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacak.

Aydın ve diğer bölgelerde hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimini hızlandırmak için anız yakan çiftçiler dekar başına 42,44 TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacak. Anız yakma olayını gördüğü ve duyduğu halde ihbar etmeyen görevliler de Kabahatler Kanunu’na göre işlem görecek.


Aydın’da anız yakma yasağına uymayanlar ve anız yakanı gördüğü halde ihbar etmeyen görevlilere ceza kapıda. Yasağa uymayan çiftçilere dekar başına 42,44 TL ceza kesilecek. Bu ceza miktarı meskûn mahalle 500 metre, ormanlık alana 4 kilometre, sazlık bataklık ve koruluk gibi alanlara 2500 metre mesafede olursa ceza 5 katı artırılacak. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile anız yakma olayını gördüğü veya duyduğu halde gerekli işlemleri yapmayan muhtar ve kamu görevlileri 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereğince işlem görecek. Ayrıca anızların yakılarak tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının, doğal dengenin bozulmasını ve çevreye verdiği zararın önlenmesi için "Aydın İli Mülki Hudutları Dâhilinde Anız Yangınlarının Önlenmesine İlişkin Alınacak Tedbirlerle İlgili Valilik Emri" de yayımlandı.



Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olduğunu işaret eden Aydın Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle topraktaki karbon ve azot dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarı azalmaktadır, mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir, omurgasızlar yok olmaktadır, toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır, toprak verimliliği de düşmektedir” dedi.



Anız yangınlarının çevreye de çok zarar verdiğini belirten Aktaş, “Yangınlar sırasında hava kirlenme, karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta ya da yuvalarını kaybetmektedir” diye konuştu.


Ceza kesilecek


Anız yangınlarına mahal vermemek için biçerdöver sahipleri tarafından hasat edilen ürüne ve çevreye zarar vermemek için yangın tehlikesine karşı tedbir alınmasının zorunlu olduğunu öne süren Aktaş, “Operatör belgeli sürücüler tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapmalıdırlar. Türlü sebepler ile meydana gelebilecek anız yangınlarının komşu tarlaya geçmesini engelleyecek şekilde hububat tarlalarında yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş emniyet bandı da oluşturulması sağlanmalıdır. Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt Belediyesi ekipleri hamile kediyi Modern Hayvan Bakımevi’nde tedavi ettirdi Bir vatandaşın ihbarı üzerine Esenyurt Belediyesi tarafından hayvan ambulansıyla sokaktan alınan hamile kedi, Modern Hayvan Bakımevi’ne getirildi. Burada doğumu gerçekleştirilen ve tedavileri tamamlanarak sağlığına kavuşturulan kedi, sahiplendirilerek yeni yuvasına kavuştu. Esenyurt Belediyesi, sokak hayvanlarının sağlığı için çalışmalarını sürdürüyor. Esenyurt’ta yaşayan Veysel Timdu isimli vatandaş, belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğünü arayarak sokakta doğum aşamasında olan bir kedinin olduğunu söyledi. Ekipler, talep üzerine kısa sürede olay yerine ulaşarak belediyeye ait hayvan ambulansı ile kediyi ameliyat etmek üzere Modern Hayvan Bakımevi’ne getirdi. Yapılan operasyonda yavrular kurtarılamazken anne kedinin hayatı kurtuldu. Gerekli tedavileri tamamlanan ve sağlığına kavuşan kedi, sokakta bulan Veysel Timdu tarafından sahiplenilerek yeni yuvasına kavuştu. Esenyurt Belediyesi ekipleri 7/24 hizmetlere devam edeceğini söylerken, kediyi sahiplenen Veysel Timdu ise bu hizmetleri faaliyete geçiren Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkürlerini iletti. “Kısa bir zamanda ihbara dönüş sağladılar” Esenyurt Belediyesinin kısa zaman içerisinde ihbara dönüş yaptığını söyleyen Veysel Timdu şöyle konuştu: “Kediyi ilk bulduğumda doğum yapmak üzereydi ama zorluk yaşıyordu. Ben de hemen Esenyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü aradım. Aramamla ekibin gelmesi bir oldu. Belediyenin veteriner hekimleri kediyi aldılar ve tedavi ettiler. Yavruları kurtarılamasa da anne kurtuldu. Bu kediyi ben sahiplendim, artık bakımı bana ait. Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e ve ekiplerine tedavi sürecinde gerçekleştirdiği özverili çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederim.” “Minik dostumuzun artık bir sahibi var” Sokak hayvanlarının her anlamda yanında olduklarını ifade eden Esenyurt Belediyesi Veteriner Hekimi Feyzullah Güney, “Akşam saatlerinde ihbarı alır almaz olay yerine gittik. Acilen minik dostumuzu ameliyata aldık. Yavrular kurtarılamasa da anneyi kurtarmış olduk. Bundan sonra minik dostumuzun artık bir sahibi, bir evi var. Esenyurt Belediyesi olarak sokak hayvanlarının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.