EKONOMİ - 29 Nisan 2024 Pazartesi 09:50

Aydın’da 2023 yılında balık ihracatından 230 milyon dolar gelir elde edildi

A
A
A
Aydın’da 2023 yılında balık ihracatından 230 milyon dolar gelir elde edildi

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2023 yılında Aydın ilinden 30.5 ton balık ihracatı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine 230 milyon dolar ihracat geliri kazandırıldığı açıklandı.



Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Bozdoğan Amasya Mahallesi’ndeki bir çiftliğe ait balık üretim tesislerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden işletmenin durumu ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı. İl Müdürü Altıntaş Aydın ilinin yavru balık üretimi ve deniz balığı yetiştiriciliğinde üst sıralarda yer aldığını belirterek, "İlimiz 2023 verilerine göre yavru balık dahil faal yetiştiricilik tesis sayımız 40 adet olup yavru balık üretim miktarımız 141 milyon adettir. Yetiştiricilik üretim miktarımız 30 bin ton, avcılık üretim miktarımız ise 8 bin ton olup 214 balıkçı teknemiz bulunmaktadır. 2022 yılı verilerine göre ülkemiz sıralamasında ilimiz balık üretiminde 5’inci, yavru balık üretiminde 3’üncü, deniz balığı yetiştiriciliğinde ise 4’üncü sırada yer almaktadır" dedi.



Öte yandan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 2023 yılında balık ihracat verilerini de açıklayan Altıntaş, "Aydın ilinden 30.5 bin ton balık ihracatı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine 230 milyon dolar ihracat geliri kazandırıldı" ifadelerine yer verdi.



Aydın’da 2023 yılında balık ihracatından 230 milyon dolar gelir elde edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Tarsus Belediyesi kurutma ve paketleme tesisi ile tarımcılığa destek oluyor Tarsus Belediyesi, belediyesi tesisleri içinde hizmet veren Meyve/Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi ile ilçede tarım ürünlerinin değerlendirilmesi ve pazarlanmasına yönelik hizmet sunmaya devam ediyor. Tarsus Belediyesi üreticilere yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Tarsus Belediyesi tarafından Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu İçin Girişimcilik Kapasitesinin İyileştirilmesi (ENHANCER) projesi kapsamında yürütülen Ortak Kullanım Tesisleri çalışması sürdürülüyor. Verimli tarım toprakları ile tanınan Tarsus’ta, Tarsus Belediyesi tarafından hizmet veren Meyve Sebze Kurutma ve Paketleme Tesisi, tarım ürünlerinin farklı bir alternatif olarak değerlendirilmesine katkı sağlıyor. Tarsus’ta üretilen 25 farklı çeşit sebze ve meyvenin kurutma işlemi yapılarak halka sunuluyor. Tesiste domates, portakal, hurma, kayısı, şeftali, patlıcan, karpuz, kavun, havuç, enginar, ejder meyvesi, muz, kivi, ananas, elma, mandalina, portakal, fasulye biber ve mantar gibi ürünler kurutuluyor. Tesis sayesinde, Tarsuslu üreticilerin ürünleri daha geniş pazarlara ulaşırken gelir düzeylerini artırma fırsatı elde ediyorlar. Yerel üreticilerin desteklenmesi ve istihdamın artırılmasıyla birlikte, Tarsus’ta tarıma büyük destek sağlanıyor. Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, “Tarsus Belediyesi olarak üreticileri desteklemeye vatandaşlarımızın ise uygun fiyatlı temiz ve hijyenik koşullarda üretimi yapılan ürünlere ulaşmaları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.
Manisa Polonya Eğitim Bakanı’na Salihli’nin yöresel ürünleri takdim edildi Manisa’nın Salihli ilçesinin Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak olduğu “Talking With Dinasours” adlı 2023-2-PL01-KA210-SCH-000177404 numaralı KA210 ERASMUS+ projesinin ilk toplantısı Polonya’nın Siedlec Duy şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Salihli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Yenen liderliğinde 50. Yıl Ortaokulu İngilizce öğretmeni Dilek Şahin, proje yürütücüsü Özlem Kaya katıldı.5 gün süren Polonya faaliyetlerinde Silezya Voyvodalığı Eğitim Bakanı, Alexandra Dyla proje faaliyetlerine katıldı ve Salihli’yi temsilen yöresel ürünler takdim edildi. Bakan, Osikowa Dolina atölyelerinde Aspen ağacı ile ürün tasarlama faaliyetlerine, katılımcılar ile birlikte katıldı. Ayrıca, Koziegowy Belediye Başkanı Jacek lczka, proje faaliyetlerine hem Szkoa Podstawowa w Siedlcu Duym okulunda katılırken aynı zamanda katılımcıları makamında ağırladı. Koordinatör Szkoa Podstawowa w Siedlcu Duym okulu ve personeli 5 gün boyunca dinozor temalı etkinlikler düzenlerken, öğrencilerin dikkatini dinozorlar ve nesli tükenen hayvanlara çekerek, iklim değişikliğinin öğretilmesi üzerine eğitsel kaynaklar ve ders planları geliştirilmesi amacıyla oturumlar gerçekleştirildi. Talking With Dinasours projesinin ikinci hareketliliği Portekiz’in Torres Vedras şehrinde Ekim 2024’de gerçekleşecek. Salihlili öğrenciler, Mezozoik zamanda yaşayan dinozor fosilleri ile çalışma ve kazı çalışmalarına katılma şansı elde edecekler.