YEREL HABERLER - 03 Aralık 2016 Cumartesi 09:20

Fıstık, depresyona ve kansere karşı kalkan oluyor...

A
A
A
Fıstık, depresyona ve kansere karşı kalkan oluyor...

Ülke genelinde her geçen gün artan kanser ve depresyon hastalıkları insanları tedirgin ederken yer fıstığının bu hastalıklara karşı kalkan olduğu belirtildi. Sinir sisteminden bağışıklık sistemine kan şekeri düzenlemesinden Gıda Mühendisi Ayşe Orhan özellikle kadınların fıstık yiyerek formunu koruyabileceğini söyledi.
Fıstığın, asırlardır besin kaynağı olarak tüketildiğini ve çeşitli faydalarından dolayı alternatif tıp alanında da kullanıldığını belirten Ayşe Orhan "İçerdiği zengin miktardaki vitaminlerden dolayı fıstığı sağlık açısından da önemli kılmaktadır. 100 gramlık fıstık, ortalama 567 kalori içermektedir. Fıstık A, E, C vitaminlerini içerirken, demir, bakır, kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin sayılır. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır” diyerek sevilerek tüketilen fıstığın adı gibi düzenli ve dengeli tüketiminin de kişinin sağlığını da güzelleştireceğini belirtti.
Aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu için iç organlar dahil deri hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir bir besin olan fıstığın özellikle kadınlar tarafından daha çok tüketilmesini öneren Gıda Mühendisi Orhan "Fıstık, özellikle kolon kanserine yakalanma riskine karşı tüketilmesi önerilen bir gıda. Fıstığın içerdiği polifenolik asitler, kalp sağlığı yanında sinir sağlığı için de faydalıdır.
Triptafon içerdiği için düşük serotine seviyesini yükselterek, depresyona neden olan etmenleri ortadan kaldırmayı sağlar. Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını düzenler. Böylece döllenmeye de yardımcı olurken, düşük riskini azaltır” diyerek kadınlara daha çok tavsiye ettiklerini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)