YEREL HABERLER - 23 Mart 2017 Perşembe 08:02

Kuşadası’nda “ Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi “ kurulacak

A
A
A
Kuşadası’nda “ Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi “ kurulacak

Kuşadası Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda, Camiatik Mahallesi’nde bulunan Çalıkuşu Evi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne dönüştürülmesi için harekete geçen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret etti.

Kuşadası Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda, Camiatik Mahallesi’nde bulunan Çalıkuşu Evi’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne dönüştürülmesi için harekete geçen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret etti.


Kuşadası Belediyesi, ilçenin kültürel değerlerini korumak amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Kuşadası Belediye Meclisi Mart ayı toplantısında Reşat Nuri Güntekin’in ünlü romanı Çalıkuşu’ndaki en önemli kahramanlardan Feride Öğretmen’in yaşadığı ev olarak bilinen Çalıkuşu Evi’nin “Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi”ne dönüştürülmesi yönünde alınan kararı yaşama geçirmek üzere hazırlıklar sürerken Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu’nun da eşlik ettiği ziyarette, Altındağ Belediyesi ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde geçtiğimiz yıl açılan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi hakkında bilgi alan Başkan Kayalı, Kuşadası’nın binlerce yıllık bir kültürel mirasa sahip olduğuna dikkat çekerek "İlçemizin tarihi ana aksı üzerinde yer alan tarihi Kuşadası evlerinden Çalıkuşu Evi’ni somut olmayan kültürel miras müzesine dönüştürmek için çalışmalara başladık. Belediyemiz tarafından kurulacak olan bu müze Ege Bölgesi’nde ilk, Türkiye’de ise dördüncü olacak" dedi.


SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS NEDİR?


Somut olmayan kültürel miras, UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Enkaz altından şampiyonluğa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı. Büşra Kayadibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ablasının evinde yakalandı. 3 gün boyunca enkaz altında kalan ve yeğenlerini kaybeden Kayadibi, azimle, hırsla halter sporuna devam etti. Çok değil kısa süre içerisinde 2016’da başladığı halter sporunda derece almayı sürdüren Kayadibi, Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncülük elde etti ve madalyalar kazandı. Büşra Kayadibi, depremde Nurdağı’nda ablanın evinde olduğunu belirterek, “3 gün enkazda kaldık. Yeğenlerimi kaybettim. Ablam için bizim için çok ağır bir şeydi bu. Tam olarak atlatabilir miyiz, bu atlatılabilir bir şey mi? Onu da bilmiyorum. Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Spor Salonu benim ilk spor salonumdu. Yıkılan yerler arasında antrenman salonum da var” dedi. “Yaşadıklarım atlatılması zor şeyler” Halterin hayatının odak noktasında olduğunu dile getiren Kayadibi, “Yaşanan felaket nedeniyle haltere biraz ara vermek zorunda kaldım. Odaklanmamda, hayatımın akışında birazcık sıkıntı oluyor benim için. İster istemez tabi, yaşadıklarım kolay şeyler değil. Atlatılması zor şeyler. Şu an toparlanma aşamasındayım. Tekrardan hayatımın merkezine kendimi koymak için çabalıyorum" diye konuştu. Halterde 55 kiloda yarıştığını belirten Kayadibi, “2016’da haltere başladım. Büyükler Türkiye Şampiyonasında ikinciliğim, Ay Yıldızlarda ve gençlerde madalyalarım var. Haftada 5 gün antrenmanlara geliyorum. Ortalama 3’er saat antrenman yapıyorum” dedi. Ablasının uzuv kayıpları olduğunu anlatan Kayadibi, “Sol kol, sol bacak, kol tamamen omuzdan, bacak dizin biraz altından. Şu an toparlanma aşamasında. Hala onunla ilgileniyoruz. Tam olarak hayat normale geçmiş sayılamaz bizim için” şeklinde konuştu. “Azimle hırsla kaldığım yerden devam edeceğim” Halter sporunun biraz nankör bir spor olduğunu aktaran Kayadibi, “Ara verince çok çabuk geriliyoruz. Derecelerimizde çok çabuk düşüş oluyor. Azimle, hırsla kaldığım yerden devam edeceğimi düşünüyorum” diye konuştu. Ankara’da madalya almasının kendisi için çok güzel bir his olduğunu söyleyen Kayadibi, “Tarifi yok. Antrenmanlara gidiyorum. Bir şeyleri başarmak amacıyla gayret sarf ediyorum. Antrenörlerimle birlikte emek veriyorum. Bu yüzden emeklerimin sonucunu almak beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.