SAĞLIK - 16 Mart 2018 Cuma 08:59

Liva hastanesi ‘Okullarda gıda zehirlenmelerine’ dikkat çekti

A
A
A
Liva hastanesi ‘Okullarda gıda zehirlenmelerine’ dikkat çekti

Aydın Karacasu’da geçtiğimiz gün yaklaşık 200 öğrencinin toplu yedikleri yemekten zehirlenmesi, okul yiyeceklerinin güvenirliği ve olası zehirlenmelerde acil yardımın önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Aydın Karacasu’da geçtiğimiz gün yaklaşık 200 öğrencinin toplu yedikleri yemekten zehirlenmesi, okul yiyeceklerinin güvenirliği ve olası zehirlenmelerde acil yardımın önemini bir kez daha gündeme getirdi. Ege Liva Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı doktorlarından Uzman Dr. İlker Serter, özellikle sıcak havalarda besinlerin muhafazasında daha dikkatli olunması gerektiğini belirterek et ve süt ürünlerinde zehirlenmenin daha yoğun olduğunu belirtti.


“Gıda zehirlenmesi nedir?”


Besinlerin içerisindeki zararlı bakterilerin tüketilmesi ya da ürettikleri zehirli maddelerin ulaştığı besinlerin tüketilmesi sonucu meydana gelen gıda zehirlenmelerinin çocuk ve yaşlılarda ölüme bile neden olduğunu belirten Uzman Dr. İlker Serter, “Besinlerin uygun şekilde saklanması, pişirilmesi, soğutulması gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için çok önemlidir. Özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri yüksek riskli yiyecekler grubunda yer alır. Bunun yanında patates, salata sosları, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, deniz ürünleri ve meyvelerin tüketiminde de hijyen ve tazeliğe dikkat edilmelidir” dedi.


“Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır”


En çok gıda zehirlenmesinin hava sıcaklığının arttığı ve yüksek olduğu zamanlarda yaşandığını belirten İlker Serter, özellikle çocuk ve yaşlıların bu konuda daha hassas olduğunu belirtti. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişide ilk etapta yemek sonrası karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayeti oluştuğunu belirten Ege Liva Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. İlker Serter, “Kişi ishal, baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler de hissediyorsa gıda zehirlenmesi geçiriyor olabilir. Ateş görülmeyen gıda zehirlenmeleri genelde 5-6 saat sonra son bulur. Ateşli gıda zehirlenmeleri ise daha uzun süre devam eder ve daha risklidir. Okulda besin zehirlenmesinden şüphelendiğimiz çocuğun şikayetine göre ilk müdahale yapılmalıdır. Besin zehirlenmesi geçiren çocuğa iyileşene kadara ağırlıkla su olmak üzere sıvı gıdalar verilmelidir” dedi.


“Dikkat edilecek hususlar”


Zehirlenmelere ve hastalıklara karşı dikkat edilecek en önemli hususlardan birinin hijyen olduğunu belirten Uzm. Dr. Serter, “Hazır alınan paketlenmiş gıdalarda son kullanma tarihi mutlaka incelenmelidir. Yıkanarak yenilebilecek tüm besin maddeli iyice yıkanarak tüketilmelidir. Özellikle et, tavuk ve balık tüketiminde besinlerin yemek oluncaya kadar iyi muhafaza edilip soğuk zincirin korunmuş olmasına dikkat edilmeli. Pişirildikten sonra da kısa sürede tüketilmelidir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.