YEREL HABERLER - 02 Mayıs 2016 Pazartesi 11:48

Türkiye'nin Seçilmiş İlk Muhtarı Mezarı Başında Anıldı

A
A
A
Türkiye'nin Seçilmiş İlk Muhtarı Mezarı Başında Anıldı

Cumhuriyet döneminin ilk kadın Muhtarı Gül Esin (Gülkız Übbül), Nazilli’deki mezarı başında anıldı.
Nazilli Turkuaz Kadınlar Derneği Başkanı Fatma Ergün ve yönetim kurulu üyeleri, Cumhuriyet döneminde Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın Muhtarı Gül Esin’i Nazilli Eğriboyun Mezarında bulunan kabri başında andı. Esin’in mezarına karanfil bırakan kadınlar, Kur-anı Kerim okuyarak merhum muhtarın ruhunu şad etti. Turkuaz Kadınlar Derneği Başkanı Fatma Ergün ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’de seçilmiş ilk kadın muhtarı olan Gül Esin’in şahsında seçilmiş ilk kadın olması nedeniyle bu gün Eğriboyun mezarlığında bulunan kabrinde kendisini ziyaret etmek istedik. Sembolik olarak bugün seçme ve seçilme hakkının yerel seçimlerden başlamak üzere Türk kadınına verilişinin yıl dönümünde bu işe ilk soyunan kadın olması nedeni ile dualarımızla ruhunu şad etmek amacıyla burada bulunuyoruz. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verileli 86 yılı geçmiş. Baktığımızda bu hakkın kullanılmadığını da görüyoruz. Gül Esin’in şahsında o cesur kadınlara ihtiyacımız var. Kamu oyunun dikkatini yeniden onun şahsı üzerinden bu cesur kadınlara çevirmek istiyoruz” dedi.
GÜL ESİN KİMDİR?
Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde seçilmiş ilk kadın muhtarı olan Gül Esin, 1901-1990 yılları arasında yaşamıştır. Aydın’ın Çine ilçesinin Karpuzlu Bucağı’nda görev yapmıştır. 32 yaşında yaklaşık 500 oyla muhtarlık görevine getirilen ilk kadın muhtar Gül Esin, Atatürk tarafından da ödüllendirilmiştir. Cumhuriyetin 10. kuruluş yılında Aydın’ın Karpuzlu ilçesi merkez Demirdere köy muhtarlığına 500 oy alarak seçilen ve görev yaptığı 2 yıl içerisinde Türk kadını için çalışan Muhtar Gül Esin, köy odası başta olmak üzere çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması ve modern kıyafete geçişte önemli rol oynadığı bilinmektedir. Kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmişti. Atatürk ile zaman zaman mektuplaştığı da bilinen Gül Esin (Gülkız Übbül), 1970 yılında taşındığı Nazilli’de Yıldıztepe Mahallesinde 20 yıl yaşamış ve 1990 yılında da 89 yaşında vefat etmiştir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Enkaz altından şampiyonluğa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı. Büşra Kayadibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ablasının evinde yakalandı. 3 gün boyunca enkaz altında kalan ve yeğenlerini kaybeden Kayadibi, azimle, hırsla halter sporuna devam etti. Çok değil kısa süre içerisinde 2016’da başladığı halter sporunda derece almayı sürdüren Kayadibi, Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncülük elde etti ve madalyalar kazandı. Büşra Kayadibi, depremde Nurdağı’nda ablanın evinde olduğunu belirterek, “3 gün enkazda kaldık. Yeğenlerimi kaybettim. Ablam için bizim için çok ağır bir şeydi bu. Tam olarak atlatabilir miyiz, bu atlatılabilir bir şey mi? Onu da bilmiyorum. Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Spor Salonu benim ilk spor salonumdu. Yıkılan yerler arasında antrenman salonum da var” dedi. “Yaşadıklarım atlatılması zor şeyler” Halterin hayatının odak noktasında olduğunu dile getiren Kayadibi, “Yaşanan felaket nedeniyle haltere biraz ara vermek zorunda kaldım. Odaklanmamda, hayatımın akışında birazcık sıkıntı oluyor benim için. İster istemez tabi, yaşadıklarım kolay şeyler değil. Atlatılması zor şeyler. Şu an toparlanma aşamasındayım. Tekrardan hayatımın merkezine kendimi koymak için çabalıyorum" diye konuştu. Halterde 55 kiloda yarıştığını belirten Kayadibi, “2016’da haltere başladım. Büyükler Türkiye Şampiyonasında ikinciliğim, Ay Yıldızlarda ve gençlerde madalyalarım var. Haftada 5 gün antrenmanlara geliyorum. Ortalama 3’er saat antrenman yapıyorum” dedi. Ablasının uzuv kayıpları olduğunu anlatan Kayadibi, “Sol kol, sol bacak, kol tamamen omuzdan, bacak dizin biraz altından. Şu an toparlanma aşamasında. Hala onunla ilgileniyoruz. Tam olarak hayat normale geçmiş sayılamaz bizim için” şeklinde konuştu. “Azimle hırsla kaldığım yerden devam edeceğim” Halter sporunun biraz nankör bir spor olduğunu aktaran Kayadibi, “Ara verince çok çabuk geriliyoruz. Derecelerimizde çok çabuk düşüş oluyor. Azimle, hırsla kaldığım yerden devam edeceğimi düşünüyorum” diye konuştu. Ankara’da madalya almasının kendisi için çok güzel bir his olduğunu söyleyen Kayadibi, “Tarifi yok. Antrenmanlara gidiyorum. Bir şeyleri başarmak amacıyla gayret sarf ediyorum. Antrenörlerimle birlikte emek veriyorum. Bu yüzden emeklerimin sonucunu almak beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.