YEREL HABERLER - 02 Şubat 2013 Cumartesi 09:47

KÖKSAL; ``SUCUОA DIŞARIDAN ET VE SÜT PROTEİNİ KATILIMI YASAK``

A
A
A
KÖKSAL; ``SUCUОA DIŞARIDAN ET VE SÜT PROTEİNİ KATILIMI YASAK``

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, sucuğa dışarıdan et ve süt proteini katılımının yasak olduğunu belirtti.
Bazı yayın organlarında bazı firmaların ``05 Aralık 2012 tarihinde yayımlanan Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yer alan ``˜et proteini` kriterini sağlamak üzere yurtdışından ``˜et proteini` ithal etme çabasında oldukları`` ve ``protein değerlerini yükseltmek amacıyla sucuğa süt proteini kattıkları`` yönünde haberler yer aldığını hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, ``Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birçok et ürünü tanımlanmış ve bu ürünlere ilişkin ürün kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerden biri de et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan ve ürüne dair değerli bir girdi olan et miktarını işaret eden ``˜minimum et proteini` kriteridir. Tebliğde yer alan ürünlere ilişkin kütlece en az toplam et proteini değerleri; fermente sucukta yüzde 16, ısıl işlem görmüş sucukta yüzde 14, Kıymadan elde edilen köfte gibi ısıl işlem uygulanmış et ürünlerinde yüzde 12, Emülsifiye et ürünlerinde; yüzde 10, Jambonda; yüzde 13 olarak belirlenmiştir. Tebliğde belirten protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımı yasaktır. Firmalar, et proteini kriterlerini yerine getirebilmek için kas proteini açısından üretim aşamasında uygun miktarda ve kalitede et kullanmak zorundadır. Et ürünlerine dışarıdan et proteini katılması halinde; kollajen veya et proteini, nem veya et proteini, yağ veya et proteini kriterlerinin sağlanması kesinlikle mümkün olmayacaktır`` dedi.
Köksal, açıklamalarını şöyle tamamladı: ``Et ürünlerine et proteini katılması da dahil üretim ve perakende işletmelerde tebliğin uygulanmasıyla ilgili tüm süreci kapsayacak şekilde kontrol ve denetimler Bakanlığımızca yürütülmekte, bundan sonra da daha etkin şekilde devam edecektir``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Enerji içeceklerinin zararlarının bir bir ortaya çıkması doğal içeceklere ilgiyi arttırdı Kahramanmaraş’ta enerji içecekerinin zararlarının bir bir ortaya çıkması özellikle doğal kış çaylarına olan ilgiyi arttırdı. Kahramanmaraş’ta vatandaşlar kış mevsiminde hastalıklara karşı dirençli hale gelmek için zararlı enerji içeceklerine altenatif olarak bitkisel çayları tercih ediyor. Aktarlarda; ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın, kuşburnu, keçiboynuzu pekmezi ve karışık kış çaylarına yönelik talep gözle görünür derecede arttı. Aktar, kış aylarında sıcak içecek tüketimine ihtiyaç duyan vatandaşların enerji içeceği yerine bitkisel ürünler talep ettiğini belirterek özellikle zencefil-bal karışımı, kuşburnu ve adaçayının rağbet gördüğünü ifade etti. Mevsimsel soğuk algınlığı dönemlerinde ise hazır içecekler yerine doğal karışımlara ilginin artığını ifade etti. Müşteriler, günlük tüketimde sıcak bitkisel içeceklerin hem ekonomik hem de sağlıklı olduğunu dile getirdi. Hatice Ağzıtemiz, "Günde en az bir bardak bitki çayı tüketmeye çalışıyorum. Soğuk aylarda hastalıklardan korunmak için çok iyi bir tercih" dedi. Serkan Aydoğar da "Ihlamur, papatya ve biskus gibi bitkileri kullanmayı tercih ediyoruz" diye konuştu. Nazım Sayar ise şunları söyledi: "Birçok bitkiler mikrop öldürücü ve gribe, soğuk algınlığına iyi gelen ilaçlardır."
İzmir Jandarma Genel Komutanlığı ’Savaşçı Yarışması’ ödül töreniyle sona erdi Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ’Savaşçı Yarışması’, Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı’nda düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. 22-26 Aralık 2025 tarihleri arasında icra edilen faaliyetin son gününde, dereceye giren birliklere ödülleri takdim edildi. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende yarışma sonuçları açıklandı. Yapılan teknik değerlendirmeler sonucunda; Ankara 3’üncü JOPER Tabur Komutanlığı birinci, Ankara 4’üncü JOPER Tabur Komutanlığı ikinci, Bitlis JÖH Tabur Komutanlığı ise üçüncü oldu. Dereceye giren birliklere ve personele plaket ile hediyelerini Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı takdim etti. Ödül takdiminin ardından salonda bulunan tüm jandarma komandolar hep bir ağızdan Geleneksel Komando Andı’nı okudu. Orgeneral Ali Çardakcı: "Yarışma kurumsal bir gelenek haline gelecek" Törende konuşan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Foça’nın jandarma teşkilatı için önemini vurguladı. Orgeneral Çardakcı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada, Foça Jandarma Eğitim Komutanlığı’nda bu yıl ilk kez icra edilen ve gelecekte kurumsal bir gelenek haline getirmeyi hedeflediğimiz ‘Savaşçı Yarışması’nın kapanış töreni vesilesi ile sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet ve gurur duyuyorum. Kıymetli silah arkadaşlarım; Foça Komando Eğitim Komutanlığı geçmişten bugüne jandarmamızın en seçkin personelini yetiştiren disiplinin, cesaretin ve fedakarlığın simgesi olan müstesna bir eğitim yuvasıdır." "Eğitim vizyonumuzu dünya kamuoyuna yansıtıyoruz" Foça’da düzenlenen uluslararası faaliyetlerin marka değerine değinen Orgeneral Çardakcı, "Daha önce burada icra edilen 7. Boran Keskin Nişancı Yarışması dost ve müttefik ülkelerin katılımı ile uluslararası alanda önemli bir marka değeri kazanmış, jandarmamızın eğitim vizyonunu dünya kamuoyuna başarı ile yansıtmıştır" dedi. Personeli tebrik eden Çardakcı, "Hepinize görevlerinizde üstün başarılar diliyorum. Allah yolunuzu ve bahtınızı açık, bileğinizi güçlü eylesin" sözleriyle konuşmasını tamamladı.