GENEL - 04 Temmuz 2023 Salı 12:01

Aromaterapinin şifalı dünyasına yolculuk başlıyor

A
A
A
Aromaterapinin şifalı dünyasına yolculuk başlıyor

Türkiye ve dünyanın tek Aromaterapi Festivali, 6 Temmuz’da kapılarını 4’üncü kez açıyor.

Türkiye ve dünyanın tek Aromaterapi Festivali, 6 Temmuz’da kapılarını 4’üncü kez açıyor. Eğitim seminerlerinden hasada, atölye çalışmalarından söyleşi ve konserlere birbirinden farklı 111 etkinliğe ev sahipliği yapacak Festival, “Tarladan Hasada, Lezzet, Şifa, Sanat” temasıyla düzenleniyor.


Aromaterapi Festivali, bu yıl 4’üncü kez kapılarını açıyor. 6-9 Temmuz günleri arasında Burhaniye İlçesinde bulunan Çiftçi Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan festivalin bu yıl ki teması ise “Tarladan Hasada, Lezzet, Şifa, Sanat” olarak belirlendi. Eğitim seminerlerinden hasada, atölye çalışmalarından söyleşi ve konserlere kadar çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Festival, Türkiye ve dünyada tek.


Balıkesir 4. Aromaterapi Festivali, 6 Temmuz Perşembe günü saat 13.00’de seminerler ile başlayacak, 9 Temmuz saat 22.00’de ise Hande Yener konseri ile sona erecek. Festival çerçevesinde düzenlenecek olan seminer ve atölye çalışmaları Çiftçi Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilirken, 150 standın kurulacağı Ören’de ise söyleşiler, atölye çalışmaları ve konserler yapılacak.


BAÇEM’de Dr. Ender Saraç eşliğinde lavanta, ekinezya ve hatmi çiçeği hasadı ile başlayacak festival, Nurşen Ertuş’un “Doğadan Gelen Güzellik Defilesi”nin ardından Ören’deki festival alanına yapılacak kortej yürüyüşü ile devam edecek. Birbirinden farklı 111 etkinliğin gerçekleştirileceği festival çerçevesinde Ören Plajı’nda; 6 Temmuz Perşembe akşamı Kutsi ve Muazzez Ersoy, 7 Temmuz Cuma akşamı Nil Karaibrahimgil, 8 Temmuz Cumartesi akşamı Manga, 9 Temmuz Pazar akşamı Mithat Körler ve Hande Yener konserleri yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.