ÇEVRE - 27 Mayıs 2017 Cumartesi 12:48

‘Akdeniz’i Temizleyelim Projesi’ ile çevre temizliği yaptılar

A
A
A
‘Akdeniz’i Temizleyelim Projesi’ ile çevre temizliği yaptılar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği işbirliği ile Cunda-Pateriça Bölgesinde çevre temizliği yapıldı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği işbirliği ile Cunda-Pateriça Bölgesinde çevre temizliği yapıldı.


Çevre temizliğine; Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Genel Koordinatörü Biyolog Nida Yanbollu ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen, konsey bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinde oluşan 50 kişilik bir çevreci katıldı.


Ayvalık Belediyesi bünyesindeki temizlik araçlarının da hazır bulunduğu çevre temizliğinde, Pateriça bölgesindeki geniş bir alandan yaklaşık iki kamyon dolusu çöp toplandı.


İki saat süren çevre temizliğinin ardından ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na gelen çevrecilere Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de katıldı.


Meydanda bir açıklama yapan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Bugün Ayvalık Kent Konseyi olarak İtalyan çevre derneği Legambiente, Ankara’da faliyet gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Ayvalık Belediyesi ile işbirliği halinde 22 ülkede eş zamanlı olarak 26-27-28 Mayıs tarihlerinde uygulanan Clean Up The Med projesini uygulamış bulunuyoruz” dedi.


Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde Pateriça’da 100 metrelik bir alanda araştırma için Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden gelen biyologlar tarafından incelemeler ve tespitler yapılarak Legambiente Derneği’ne gönderildiğini hatırlatan Karayelli, “ Bugün ise 70 civarında çocuğumuza konuyla ilgili drama yapılarak eğitim verilecektir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içindeki Ayvalık’ın gözbebeği Cunda’nın Pateriça bölgesinde kıyı temizliği yaparak deniz kirliliğine farkındalık oluşturup dikkat çektik. Doğal Sit alanı içinde bulunup 1.derecede mutlak korunan bu alanı geçtiğimiz günlerde mutlak koruma alanından çıkarıp yapılaşmaya açılabilir hale getirecek öneri planı yapılmıştır. Bizler yaşam kaynağımız olan bu alanlarımızın betona mahkum edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Denizine de ağacına da suyuna da sahip çıkıyoruz, gelecekte de sahip çıkacağız. Bir kez daha bunu haykırmak için bugün alan olarak Pateriça’yı seçtik” ifadelerini kullandı.


Denizleri ve kıyıları kirletenler arasında birinci sırayı naylon poşetlerin aldığına işaret eden Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Akdeniz’de her bir metrelik sahil şeridi 25 poşetle kirletiliyor. Okyanus ve denizlerde yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. Bu nedenlerle Dünya Çevre gününe yaklaşırken biz buradan Belediye Başkanımızdan ilçemizde naylon poşet kullanımını azaltacak ve giderek kaldıracak uygulamaları aciliyetle talep ediyoruz. Çöplerimizin kumsallara, göl ve dere kenarlarına değil geri dönüşüme gitmesini de sağlıklı işleyen bir proje uygulayarak belediyemiz sağlayacaktır. Ayrıca binlerce metreküp atık su geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi tarafından arıtılmadan denizimize salınarak bakteri yoğunluğunun arttığı hastalık saçan bir ortam oluşturulmuş ve çevre suçu işlenmiştir. Bunun sonucu halk sağlığı tehlikeye girmektedir. Bu su kirliliği yönetmeliğine aykırı bir davranıştır” dedi.


Filiz Karayelli yaptığı açıklamada, “Su kirliliği kontrol yönetmeliğinin ilgili maddelerince, öngörülen derin deniz deşarj edilebilecek maksimum atık su kalite standartları ile aynı yönetmelikte yer alan derin deniz deşarjında uygulanacak kriterlere göre derin deniz deşarjı; alıcı ortamlarda denizin seyreltme ve doğal arıtma süreçlerinden faydalanarak atık suların sahillerden belirli uzaklıklarda deniz dibine boru ve difüzörlerle deşarj edilmesidir. Atık suların derin deniz deşarjı ile alıcı ortamlara doğrudan boşaltımından önce, öngörülen sınır değerlere kadar arıtmayı sağlamak gerekmektedir. Arıtılmadan denize salınan kanalizasyon suları nedeniyle Edremit’ten Sarmısaklı’ya kadar tüm sahil şeridinde bu yaz denize girecek vatandaşlarımızın sağlığı tehlike altında olmakla birlikte çevre kirliliği de söz konusudur.


Kent Konseyi olarak Büyükşehir Belediyesi’nin acilen derin deşarj yanında arıtma tesisini faal duruma getirmesini istiyor ve deşarj edilen su ve çevre ile ilgili olarak yönetmelikler ile belirlenmiş izleme raporlarını da görmek istiyoruz. Projenin bizlere getirilmesinde ve uygulanmasında emeği geçen Bülent Özgen’e ve Ayvalık Belediyesi ile Türkiye Tabiatını Koruma Derneğine katılan sivil toplum örgütü ve halkımıza teşekkür ederiz” diye konuştu.


Açıklamanın ardından Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli’ye birer plaket verdi.


Etkinlik, 70 civarında çocuğa konuyla ilgili drama eğitimi verilmesiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Ali Tombaş’a yoğun ilgi Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bir yandan yeni hizmet ve projelerin hayata geçirilmesi için yürütülen faaliyetleri yakından takip eden Başkan Ali Tombaş, diğer yandan da toplumun her kesiminden tebrik için gelen misafirleri kabul ediyor. Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Toplumun her kesiminden tebrik için gelen misafirleri ilgiyle karşılayan Başkan Ali Tombaş, halihazırda devam eden çalışmaları ve yeni projelerin hayata geçirilmesi süreçlerini de titizlikle takip ediyor. “Gönlümüz de kapımız da herkese açık” Başkan Ali Tombaş’a tebrik ziyaretleri de büyük bir yoğunlukla devam ediyor. Siyasetin önde gelen isimleri, kurum yöneticileri, iş insanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, kültür-sanat ve spor camiasından tanınan simalar, kanaat önderleri, muhtarlar, vatandaşlar Başkan Ali Tombaş’ı ziyaret ediyor. Her bir misafirini kapıda karşılayıp ilgiyle ağırlayan Başkan Ali Tombaş, “Belediyemiz, her bir vatandaşımızın evi. Gönlümüz de kapımız da her zaman ve herkese açık. Hayırlı olsun temennileri ve nazik ziyaretleri için her bir vatandaşıma gönülden teşekkür ediyorum” dedi. Başkan çalışmaları hızlandırdı Başkan Yardımcıları ve Müdürlerle düzenli olarak Koordinasyon Toplantıları’nı gerçekleştiren Başkan Ali Tombaş çalışmaları da yakından takip ediyor. Bir yandan sahadaki çalışmaları bizzat yerinde inceleyen Başkan Ali Tombaş, yeni projelerin de hazırlık süreçleriyle ilgileniyor. Yeni eser ve hizmetleri bir an önce vatandaşlarla buluşturmak istediğini vurgulayan Başkan Ali Tombaş, “Sultanbeyli’mize yeni eser ve hizmetler kazandırmak için özenle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Halihazırda devam eden faaliyetlerin bir an önce tamamlanması, yeni projelerin de hızla hayata geçirilmesi için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çünkü, yeni eser ve hizmetlerimizi bir an önce vatandaşlarımızın istifadesine sunmak istiyoruz. Sultanbeyli’mizin her alanda daha da kalkınması, gelişmesi ve marka değerinin yükselmesi temel hedefimiz. Bu temel hedef doğrultusunda, vatandaşlarımızın da talep, beklenti ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Adana Sevgilisini bırakmak için arkadaşının otomobilini aldı, motosikletliyi öldürdü Adana’da sevgilisini eve bırakmak için arkadaşının otomobilini habersiz alıp yola çıkan genç, direksiyon hakimiyetini kaybedip önce motosiklete ardından da 3 otomobile çarparak durabildi. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, ifadesinde “Saate baktığım sırada motosikletliyi görmedim ve çarptım. Olayın şokuyla ve kalabalık olunca kaçtım” diyen şüpheli tutuklandı. Edinilen bilgiye göre kaza, 21 Nisan’da saat 01.00 sıralarında Seyhan ilçesi Ziyapaşa Mahallesi, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndaki kavşakta meydana geldi. Üniversite öğrencisi İzzet Sefa R. (21), sevgilisi Bahar T. (20) ve diğer arkadaşlarıyla bir mekanda buluşup, içki içti. Bir süre sonra Bahar T. eve gitmesi gerektiğini söyleyince, sevgilisi İzzet Sefa R. ile birlikte masadan kalktı. İzzet Sefa R., buluştuğu arkadaşlarından Ezgi M.’nin 01 BBB 83 plakalı otomobilini habersiz bir şekilde alıp, mekandan ayrıldı. Sürücü İzzet Sefa R., kavşakta ilerlediği sırada direksiyon hakimiyetini kaybedip önce motosikletli Ziyad S.’ye (33), ardından da 3 otomobile çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosikletten düşen Ziyad S., başını asfalta vurarak ağır yaralandı. Şüpheli İzzet Sefa R. ise otomobili ve sevgilisini bırakıp, yaya olarak kaçtı. Diğer sürücülerin ihbarıyla kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi yapılan Ziyad S. ile otomobil sürücülerinden Yakup Yaşar T. (33) Seyhan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Ziyad S., doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Polisin bilgisine başvurduğu Bahar T., İzzet Sefa R.’nin alkollü olduğunu öne sürdü. Olayla ilgili çalışma başlatan Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekipleri, İzzet Sefa R.’yi yakaladı. Polis merkezine götürülen İzzet Sefa R. ifadesinde, “Kız arkadaşımı bırakmak için mekandaki valeden anahtarı aldım. Bahar’ın aracı aldığımızı söylediğini düşündüm. Saate baktığım sırada motosikletliyi görmedim ve çarptım. Olayın şokuyla ve kalabalık olunca kaçtım. Pişmanım” dedi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İzzet Sefa R., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.