EKONOMİ - 10 Mayıs 2024 Cuma 16:05

Bandırma Ticaret Odası’nda E-Ticaret ve E-İhracat eğitimi

A
A
A
Bandırma Ticaret Odası’nda E-Ticaret ve E-İhracat eğitimi

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Ticaret Odası ve online e-satış firma yöneticileriyle "E-Ticaret ve E-İhracat” eğitiminde mikro ihracat modelini anlattı.


Özel bir firmaya ait olan e-satış şirketinin Bölge Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi Cem Titiz, Bandırma Ticaret Odası (BTO) üyelerine "E-Ticaret ve E-İhracat Eğitimi" etkinliği düzenlendi. Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacı olarak Bölge Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi Cem Titiz yer aldı. Yönetici Titiz, sunumuna e-ihracat sistemi ile ilgili video izleterek başladı. E-ihracatın 2023 yılında sitesinde başladığını söyleyen Titiz, “Bandırmalı esnaftan Anadolu’daki tüketici firmasına kadar E-ihracat yapabiliyor. Mikro ihracat, 2021 yılında pandemi dönemiyle birlikte başladı. O dönemde çok aktif bir Televizyon reklamı vardı. Azeriler, çok fazla Türk dizileri izliyorlar. Alışveriş yapmak için bizlerin internet uygulamasını indiriyorlar ama sistem yurt dışı satışlarına izin vermiyordu. Bu sefer aracı firmalar oluşmaya başladı. Azerbaycan’daki vatandaş kendi adresini girdiğinde sipariş veremediği için Türkiye’den adres girmek zorunda kaldı. Daha sonra İzmir, Bursa, İstanbul gibi yerlerde aralojistik, depolar oluşturuldu. 2022 yılı Aralık ayında bu raporu çektiğimizde yaklaşık 1 milyar lira, Azeri sevk adresi olan bir potansiyel cura yakaladık. Azeri hükümeti ve Türkiye’de bunun ihracat kaydı yazılamıyordu. bir süre sonra mikro ihracatı Azerbaycan’da 2023 yılı Nisan ayında başlattık. Ticaret Bakanlığı, sitemiz için 2028 yılında 375 milyar dolar olmasını hedefledi. Yüzde 10’unun E-ihracattan geleceğine inanıyor. sitemiz ise 2028 yılı için 19 buçuk milyar dolar hedefledi. 2023 yılında 5-6 ayda 650 milyar dolar yaptık. Bu yıl ilk 3 ayda geçen yıl yaptığımızın totaline ulaştık. 2028 yılında mikro ihracat modeli ile beraber Türkiye’nin yaptığı toplam ihracatın yüzde 5’inin, E-ihracat hedefinin de yüzde 50’sini hedefliyoruz" ifadelerinde bulundu.



Bandırma Ticaret Odası’nda E-Ticaret ve E-İhracat eğitimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.