SAĞLIK - 24 Ekim 2017 Salı 09:26

Organik incir pekmezi yapımının püf noktaları

A
A
A
Organik incir pekmezi yapımının püf noktaları

Balıkesir’in narenciye üretiminde öncü ilçesi olan Havran’da, geleneksel yöntemlerle organik pekmezler üreten Ömer Acar, hasat dönemi geçtiğimiz hafta biten incir ile nasıl organik incir pekmezi üretildiğini anlattı.

Balıkesir’in narenciye üretiminde öncü ilçesi olan Havran’da, geleneksel yöntemlerle organik pekmezler üreten Ömer Acar, hasat dönemi geçtiğimiz hafta biten incir ile nasıl organik incir pekmezi üretildiğini anlattı.


Mandalina, portakal, kivi, nar, incir, üzüm, kiraz, ceviz ve daha birçok ürünün organik olarak üretilerek yurt içi pazarda alıcı bulmasına olanak sağlayan, Kazdağları’nın eteklerindeki Havran’da zeytin hasadına başlanırken, incir hasadı geçtiğimiz hafta sona erdi. İlçedeki çok sayıda zeytin bahçesinin çevre sınırlarında bulunan incir ağaçları, zeytin çiftçisine ek gelir getiriyor. İncir meyvelerinin büyük bir bölümü toptancı hallerine satılıyor ve bir kısmı da incir pekmezi yapılmak üzere ayrılıyor.


E-87 yolu üzerinde oluşturduğu organik bahçe, ilçeye özgü ürünlerin üretim hanesi ve satış ofisinde onlarca çeşit ürünle ilgilenen Ömer Acar isimli girişimci, geleneksel incir pekmezi yapımının püf noktalarını anlattı. Acar, “Doğal güzellikleri ve organik ürünleriyle Havran, Körfezin incisidir. İlçemizde zeytincilikle birlikte meyve ve narenciye üretimi de oldukça fazladır ve Havran’ın ürünleri ülke çapında her zaman kaliteli ve organik olarak bilinir. Ben burada hem üretim hem satış yapmaktayım. İlçemizde yetişen her türlü meyve ve narenciyeyi geleneksel yöntemlerle halkımıza sunmaya çalışıyorum. İlçemizde sıkça bulunan incirin hasadı bitti. İlçemizde çok kaliteli çıkan incirler artık kurutuluyor. Kuru incir çok faydalıdır. Ama kuru inciri pekmeze dönüştürdüğümüzde hem faydaları daha da artıyor, hem de farklı bir lezzet ortaya çıkıyor. İsteyen herkes geleneksel incir pekmezini mutfaklarında yapabilir. Topladığımız kuru veya yaş incirlerimizi ön yıkamadan geçirdikten sonra keserek ikiye ayırıyoruz. Sonrasında yeniden yıkıyoruz ve bir tencereye koyup, üzerini kapatacak şekilde su koyuyorsunuz. İyice kaynadıktan sonra incirleri süzgeçten geçirerek süzüyorsunuz. Geri kalan ballı incir suyunu da kaynatmaya devam ediyorsunuz. Pekmez kıvamına gelene kadar savurma usulüyle kaynatınız. Sonrasında da cam kavanozlara koyup yenmeye hazır hale getirmiş olursunuz. Biz burada kaynatma işini geleneksel olarak, zeytin odununda ve kazanlarda yapıyoruz. Tadı bu nedenle daha iyi oluyor. Artık insanlar hep fabrikasyon ürünlerle, doğallıktan uzak beslenir duruma geldi. Bu nedende birçok hastalıklar ve sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Doğal gıda ürünlerine dönersek, doğal yöntemlerle gıdalarımızı kendimiz üretebiliriz. Bilmeyecek bir şey yok. İstenildiği zaman yapılabilir. Böylelikle hem ülke ekonomisine ve aile bütçenize katkı sağlarsınız, hem de sağlıklı olursunuz. İncir pekmezi yiyin sağlıklı kalın” diye konuştu.



İncir pekmezinin faydaları


Şifa kaynağı besinler arasında olduğu bilinen incir pekmezi, birçok hastalığa karşı koruyucu olmakla birlikte, hücre yenileyici maddeleri içinde barındırıyor. İncirin faydaları arasında taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. Uzmanlara göre incir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besin ve içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlıyor. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de biliniyor.


İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantilerken, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindiriliyor. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir. Ayrıca incirin, içerdiği ’benzaldehit’ adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önlediği, kansere karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Kuru incirin badem ile yenildiği zaman sinir sistemini yatıştırdığı biliniyor ve her gün bir iki tane yenilmesi öneriliyor.


Geleneksel yöntemlerle üretilen organik incir pekmezinin kilosu, Balıkesir ve çevresinde 40 ile 50 lira arasında satılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.