YEREL HABERLER - 24 Ocak 2013 Perşembe 08:06

SOMA`YA YAPILACAK TERMİK SANTRAL İÇİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

A
A
A
SOMA`YA YAPILACAK TERMİK SANTRAL İÇİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Soma ilçesinde 153 milyon ton kömür karşılığında yapılacak yeni 450 megavatlık termik santral için, Belediye Düğün Salonu`nda halka yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Halkın bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya halktan katılımın olmaması dikkat çekti.
Santralin yapılacağı Deniş civarında santralin yapım alanı içersinde bulunan Evciler, Kozluören, Deniş, Bozarmut köylerini kapsayacak santral ile ilgili olarak yöre halkına istihdam sağlanacağı belirtildi. ÇED toplantısına Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sami Akça, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan, Soma Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli katıldı.
En-Çev Enerji Firması Çevre Mühendisi Yücel Suat Güngör, planlanan enerji santralinde temiz kömür teknolojisine dayalı dolaşımlı akışkan yataklı kazan teknolojisi kullanılacağını ifade ederek santralde planlanan net enerji üretiminin 3 milyar 150 milyon kWh olacağını söyledi.
SANTRALDE YILDA 4 MİLYON 250 BİN TON YERLİ KÖMÜR KULLANILACAK
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: ``˜Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 4 milyon 250 bin ton yerli kömür kullanılacak olup kömürün kalorifik değeri 1700 kcal/kg`dir. Bu kapsamda TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü ile Hidrogen Enerji arasında 30 yıllığına rödovans sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme kapsamında Deniş 2 Kömür Ocağı, Evciler Kömür Ocağı, Türk Piyale Kömür Ocağı ve Kozlu Ören kömür Ocağı olmak üzere toplam 4 adet ocak işletilecektir. Termik santralde üretilecek olan elektrik; 380 kw`lik enerji iletim hattına beslenecek, iletim ve dağıtım şebekeleri aracılığı ile kullanıma arz edilecek."
İNŞAAT AŞAMASINDA 900, İŞLETME AŞAMASINDA 250 İŞÇİ ÇALIŞACAK
Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte yöre halkından vasıfsız işçi istihdamı yapılacağı ve yöre ekonomisinde bir canlanma sağlanacağı kaydedilen açıklamada, "Bunun sonucu olarak da yöre halkına iş imkanı yaratılacak, civar yörelerdeki ticari yaşam hareketlenecek ve alışverişlerden dolayı gelir artışı söz konusu olacaktır. Buna ek olarak, inşaat için gerekli teçhizat ve malzemenin temini ile inşaat sürecince gıda ve diğer günlük tüketim malzemesinin temin edilmesi de hem yöresel hem de bölgesel çapta piyasa canlılığı getirecektir. Yapılması planlanan projenin; ülkemizin kaynak çeşitliliğine yardımcı olacağı, doğalgaz kullanımını azaltacağı ve arz güvenliğine katkı sağlaması ön görülmektedir. Proje aşamasında inşaat aşamasında yaklaşık 900 kişi işletme aşamasında ise yaklaşık 250 kişi çalışacaktır. Projenin inşaat aşamasında çalışacak kişiler mümkün olduğunca bölge halkından sağlanacaktır. Bunun sonucunda bölge halkına istihdam sağlanacaktır. Proje inşaatı için gerekli personelin bölge halkından temin edilmesi halkın gelir kaynaklarını arttıracağı gibi proje süresince de güvenilir bir gelir kaynağı olacaktır`` denildi.
Toplantıda, santralin son sistem teknoloji ile yapılarak, çevreye en az zararla ülke ekonomisine katkı sağlanacağı belirtildi. Toplantı sonunda katılımcıların soruları da yanıtlandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Engelliler engelsiz yaşama dikkat çekti Ordu’nun Ünye ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle etkinlik geçekleştirildi. Yüzüncü yıl mevkiinden kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikler Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle rehabilitasyon merkezilerinin stantlarının açılışı gerçekleştirildi. “Engelsiz yaşam konusunda başarılı bir kentiz” Açılışta bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Engelli kardeşlerimiz ile ilgili bugün hem farkındalığın oluşması, hem de günlerinin kutlanması amacıyla bir araya geldik. Engelli kardeşlerimize verilen fırsatlar neticesinde neler yapılabildiğini burada görebilme fırsatı bulduk. Daha önceki ziyaretlerimizde hakikaten çok özel çalışmalar ortaya koymuşlardı. Bugün de aynı çalışmaları görmekten son derece memnun kaldık. Tabii yerel yönetim olarak bizler de engelli kardeşlerimizin engelsiz yaşam anlamında bir şehirde rahat edebilmeleri açısından ne gerekiyorsa gerekli hazırlıkları yapmak ve hayata geçirmek noktasında birlikte çalıştığımızı ve Ünye olarak bu konuda birçok şehirden önde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı zamanda bu hafta ihtiyaçların belirlenmesine ve farkındalığın oluşmasına vesile olsun diyor, Engelliler Haftasını kutluyorum” dedi. Ünye Kaymakamı Ayhan Işık hafta boyunca etkinliklerde görev alacak kurum ve kuruluşları tebrik ederek başarılar diledi. Etkinliklere ayrıca Engelli dernekleri başkanları, Daire Amirleri ve Sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri katıldı.