EKONOMİ - 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:34

Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı

A
A
A
Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı

Batman’ın Sason ilçesinde organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileğinde yılın ilk hasadına başlandı.


Devletin sağladığı yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarında 2024 yılının ilk hasadına başlanmasıyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yılında devlet desteği ile ilçede ekimine başlanan ve her geçen yıl yaygınlaştırılan Sason çileği, hasadın başlanmasıyla tezgahlarda yerini aldı. İlçede organik olarak yetiştirilen, rengiyle göze hitap eden, tadı ve kokusuyla da iştah kabartan meşhur Sason çileği tezgahlarda şu anda kilogramı 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satılıyor.


Kış ayları ve ilkbahardaki yağışların normal geçmesinin ardından bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetiştiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetiştirilen çilekte yılın ilk hasadına başladık. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça sağlıklı görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. İlk hasadımız olduğu için şimdilik 1 kilogramını 50 TL’den satıyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttığında zamanla fiyatını daha aşağıya çekeceğiz. İlk hasadımızdan elde ettiğimiz çileği Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde satışa sunuyoruz. İlerleyen zamanda mahsulün artmasıyla komisyoncuların aracılığıyla batıdaki bütün illere göndererek satıyoruz" dedi.



“Organik Sason çileğinin tadı ve kokusu çok güzel”


Havaların ısınmasıyla birlikte çilek hasadına başladıklarını belirten hasatta çalışarak geçimini sağlayan kadınlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlaştıkça tadı ve kokusu daha da güzelleşiyor. Bu yıl havaların güzel olması nedeniyle daha erken toplanmaya başladık. Bizler topladıkça buraya gelen komisyonculara satışa sunuyoruz. Bazı çiftçilerimiz de yolda satışa sunuyor. Bölgedeki kadınlara da iş olanağı sağlıyor. Ev hanımları sadece evde değil çilek tarlalarında da çalışarak geçimlerine katkı sağlıyor. Sason çileğinin farkı organik olarak yetiştirilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.


Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynakları arasında olan Sason çileğinin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.



Organik Sason çileğinde yılın ilk hasadı bereketli başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de engelliler ’Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’ ile eğlendi Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda ’Engelliler Haftası’ dolayısıyla düzenlenen ‘Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’, hem özel bireylere hem de izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde başlayan ‘Engelsiz Ritim ve Dans Gösterileri’, Engelsiz Yaşam Parkı Halk Dansları gösterisi ile devam etti. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) gösterileriyle devam eden etkinlikler, Byükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Sanatçısı Görkem Gündoğdu’nun piyano dinletisi, Yükselen Lodos Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Beyaz Melekler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin dans gösterisinin ardından ZİÇEV’in ritim gösterisi ile sona erdi. “Onların mutluluğuyla bizler de mutlu oluyoruz” Özel bireyler ile ritim ve dans gösterileri düzenlediklerini kaydeden Engelsiz Yaşam Parkı Sorumlusu Betül Demir, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, Kent Orkestramız ve Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki özel bireylerimizin gösterilerini izledik. Hepsi çok heyecanlılar ve bu etkinliklerde yer almaktan büyük keyif alıyorlar. Kendilerini çok mutlu hissediyorlar. Onların mutluluğuyla bizler de mutlu oluyoruz” dedi. Çocuklarını izleyen aileler hem eğlendi hem de duygu dolu anlar yaşadı Engelsiz Yaşam Parkı’nda düzenlenen etkinlikte kızının gösterisini izlemeye gelen Selma Doğan, engelli bireylerin her zaman hatırlanması gerektiğini temenni ederek, “Çocuklarımızın her gün hatırlanmasını ve unutulmamalarını diliyorum. Çok güzel bir etkinlik oldu. Çocuklarımızın eğlendiğini gördüğümüzde, bizler daha mutlu oluyoruz. Çocuklarımız bu etkinlikler sayesinde deşarj oluyorlar ve birer birey olduklarını bize gösteriyorlar. Başkanımız Vahap Seçer’e de bu olanakları sağladığı için teşekkür ederiz” diye konuştu. Etkinlikte çok güzel zaman geçirdiklerini belirten özel birey annesi Filiz Uzan, “Oğlum dans etti. Sonra da ritim gösterisi olacak. Burada çocuklarımız için çok güzel şeyler yapıyorlar. Servisten yemeğe kadar pek çok detay düşünülmüş. Biz çok memnunuz” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, gençleri birbirinden güzel etkinliklerle buluşturacak Mersin Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında gençleri birbirinden güzel etkinliklerle buluşturacak. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği 15-19 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında Mabel Matiz Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda, Manuş Baba da Tarsus’ta sahne alacak. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın, bu yıl 105. yılı kutlanan 19 Mayıs için hazırlanan etkinlikler hakkında bilgi vererek, "Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmak üzere Samsun’a çıktığı 19 Mayıs’ı, 15-21 Mayıs arasında şehrin her noktasında değişik aktivitelerle, konserlerle ve spor organizasyonları ile kutluyacağız. Hafta boyunca her gün birkaç noktada etkinliğimiz olacak. Güzel, coşkulu ve dolu dolu bir Gençlik Haftası kutlamayı planlıyoruz" dedi. Etkinlik programı belediyenin sosyal medya hesaplarında Mersinlileri 19 Mayıs’ı etkinliklerle kutlamaya davet eden Taşkın, vatandaşların etkinlik programını belediyenin sosyal medya hesaplarından takip edebileceklerini belirtti. Etkinlikler kapsamında 18 Mayıs’ta Mabel Matiz’in Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda, Manuş Baba’nın ise Tarsus Cumhuriyet Meydanı’nda konser vereceğini ifade eden Taşkın, "Mersin’e ve Atatürk’ümüze yakışır bir kutlama programı hazırladık. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda 5 gün boyunca birbirinden eğlenceli etkinlikler Mersinli gençlerle buluşacak. Etkinliklerimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz" diye konuştu.