MAGAZİN - 30 Ağustos 2018 Perşembe 17:33

Rus ve Ukraynalı mankenler Hasankeyf’i salladı

A
A
A
Rus ve Ukraynalı mankenler Hasankeyf’i salladı

Batman’ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf’te yöresel elbise ve gelinlik defilesi düzenlendi.

Batman’ın 12 bin yıllık tarihi ilçesi Hasankeyf’te yöresel elbise ve gelinlik defilesi düzenlendi. Defilede, Rus ve Ukraynalı mankenler ilçeyi salladı.


Diyarbakır ve Batman’da faaliyet yürüten bir moda evi tarafından Ilısu Baraj suları altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihi ilçe Hasankeyf’te yöresel elbise ve gelinlik defilesi düzenlendi. Defilede yöresel elbise ve gelinlikleri tanıtan Rus ve Ukraynalı mankenler ilçeyi adeta salladı. Hasankeyfli vatandaşların kıyafetlerden çok mankenlere ilgi göstermesi ise dikkatlerden kaçmadı.


Ukraynalı model Oksana Kuznetsova, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’i görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. İlçeyi ilk defa gördüğünü anlatan Kuznetsova, “Böyle güzel bir yeri sular altında kalmadan görmek bizi çok mutlu etti. Yöresel kıyafetleri tarihin gölgesinde tanıttık. 8 manken Ukrayna’dan defile için geldik. Türkiye’de ve Hasankeyf’te bulunmaktan büyük bir mutluluk yaşıyorum” dedi.


Rus manken Marina Nasyetkina, “Hasankeyf’e defile için geldik. Burada olmaktan çok mutluyum. Ama Hasankeyf’te baraj yapılması beni çok üzdü. Çünkü burası çok mükemmel bir yer. İnsanlar buraya gelip tarihi görebilirler” diye konuştu.



“Üzüntümüzü dile getirmeye çalıştık”


Hasankeyf’in sular altında kalmasının kendilerini üzdüğünü ve bu yüzden defileyi düzenlediklerini anlatan Mezopotamya Moda Evi ortaklarından Mehmet Kaymak, şunları kaydetti:


“Defilemizin asıl amacı arkamızda gördüğünüz 12 bin yıllık tarihin yok olmasından dolayı üzüntümüzü dile getirmeye çalışıyoruz. Bundan dolaylı böyle bir çalışmayı burada yürütmek istedik. Rusya’dan ve Ukrayna’dan gelen mankenlerimiz var, yerli mankenlerimiz var. Burada yaptığımız tasarımlarla bir şeyler anlatabilmek için böyle bir girişimde bulunduk. Özellikle Mezopotamya bölgesinde böyle bir defile yapmaktan Mezopotamya Moda olarak onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.



“Büyük bir üzüntü içerisindeyiz”


Yöresel kıyafet ve gelinlik tasarımcısı Nadide Pehlivan ise, tarihi Hasankeyf’in yok oluşu nedeniyle büyük bir üzüntü içerisinde olduklarını belirterek, “Bu nedenden ötürü defile yapmaya karar verdik. Son bir defada olsa bu görüntüyü sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.