YEREL HABERLER - 11 Temmuz 2012 Çarşamba 09:45

DEPREMZEDELERİN BİTMEYEN ÇİLESİ

A
A
A
DEPREMZEDELERİN BİTMEYEN ÇİLESİ

Van`daki depremlerden sonra önce çadırlara, ardından da konteynırlara yerleştirilen depremzedelerin çilesi bitmiyor. Kışın soğuktan üşüyen depremzedeler yaz mevsimi nedeniyle de sıcaktan bunalıyorlar.
Kış mevsiminde aylarca soğuk çadırda yaşam mücadelesi veren Vanlılar, sıcak havalardan dolayı konteynırlarda zor bir hayat sürüyorlar. Kapı ve pencerelerini açtıkları konteynırlarda bunaldıklarını belirten depremzedeler, içeride duramadıklarını söylediler. Aşırı sıcaklardan bunalan depremzedeler serinlemek için çeşitli yöntemler deniyor. Kimisi konteynırın kapısına yerleştirdiği şemsiye ile serinlemeye çalışırken, kimisi konteynırın damına branda serdi ve kimi depremzede ise konteynırın kapısına çiçek ekip, yeşillendirip serinlemeye çalışıyor. Yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen şükreden ve ``˜Allah devletimize zeval vermesin` diyen depremzedelerin tek isteği ise bir an evvel kalıcı konutlara yerleşmek.
``KONTEYNIRLAR ÇOK SICAK VE BUNALDIK``
Konteynır kapısına şemsiye yerleştirerek ailesiyle gölgede oturmaya çalışan Gülsüm Güner, sıcaklardan bunaldıklarını ve bu yöntemle gündüz serinlemeye çalıştıklarını söyledi. Güner, ``Biz depremden hemen sonra Mersin`e gittik. Mecburen bir süre onların yanında kaldık. Eşim ve çocuklarım Van`da çalışıyordu ve benim de orada kalmanın bir anlamı yoktu. Kış mevsiminde Van`a geldik ve çok soğuktu. Konteynırlar da küçük olduğu için ilk başta biraz zorluk çektik, ama daha sonra alıştık. Zamanla konteynıra uyum sağladık, üzüntülerimizi geride bıraktık. Şimdi ise konteynırlar çok sıcak oluyor. Sıcaktan korunmak için şemsiye falan bırakıp önlemimizi aldık. Konteynır çok sıcak ve çok sivrisinek var. Sineğe de valilik ve belediye çözüm buldu. İlaçlama yöntemiyle sivrisineklerden kurtulmuş olduk`` dedi.
``ÇOCUKLARIMIZA SIK SIK DUŞ ALDIRIYORUZ``
Konteynır kentte bir çok eksikliklerin olduğunu ifade eden Güvercin Sumbat ise, bu eksikliklerin giderilmesini istedi. Sumbat, ``Burada sağlık ocağı yok, olmasını isteriz. Ayrıca burada Kur`an kursunun açılmasını istiyoruz. Çocuklarımızı Kur`an kursuna göndermek istiyoruz. Konteynırlar çok sıcak ve gündüz kendimiz dışarıya atıyoruz. Konteynırların etrafını dolaşarak gölge bulmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız bunalıyor. Onlara günde birkaç kez duş aldırıyoruz`` şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR DA ETKİLENDİ
Aşırı sıcaktan dolayı bunaldıklarını ifade eden çocuklar da, serin zamanlarda ancak oyun oynayabildiklerini söylediler. Sık sık duş aldıklarını ifade eden çocuklar, ``Konteynırlar çok sıcak. Televizyon izlemeye çalışıyoruz. Ama çok sıcak olunca da dışarıya kaçıyoruz. Burada günde birkaç kez duş alıyoruz. Dışarıda arkadaşlarımızla futbol veya çeşitli oyunlar oynuyoruz. Ellimizden geldiği kadar gölgelik alanlarda otururuz. Yapılacak bir şey yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, mecburen serin yer bulmaya çalışıyoruz`` dediler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir