- 13 Ağustos 2018 Pazartesi 10:12

Çıraklıktan yetiştiği mesleğine müdür olarak atandı

A
A
A
Çıraklıktan yetiştiği mesleğine müdür olarak atandı

40 yıllık Halk Eğitimci ve Folklor Öğretmeni Sedat Büyük, çıraklığından yetiştiği mesleğinin uygulandığı Pazaryeri Halk Eğitimi Merkezinde müdür olarak görevlendirildi.

40 yıllık Halk Eğitimci ve Folklor Öğretmeni Sedat Büyük, çıraklığından yetiştiği mesleğinin uygulandığı Pazaryeri Halk Eğitimi Merkezinde müdür olarak görevlendirildi.


Öğretmenliğinin yanında çeşitli alanlarda görev yapan Sedat Büyük; yurt içi ve yurt dışında düzenlenen sosyal faaliyetlerin içinde gönüllü olarak görev aldı. Arkadaşlarıyla birlikte kurdukları Pazaryeri Halk Eğitim Spor Kulübü sayesinde bir çok gencin sporla buluşmasına ve Bilecik-Pazaryeri’nin Türkiye’de adının duyulmasına katkıda bulundu.


Sedat Büyük, 1957 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. İlk, orta, lise ve yüksek tahsilini Kadıköy’de tamamladı. Bu eğitimleri sırasında ve eğitimlerini tamamladıktan sonra, ilkokulun bitiminden itibaren çıraklığından yetiştiği ilk mesleği olan erkek terziliğinde uzun yıllar çalıştı. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nde çeşitli kurslara katılıp, halk oyunculuğuna başladı. Daha sonra Pendik Folklor Halk Eğitim Merkezi (PEFHEM) Derneği’nin halk oyuncusu olarak 1976 - 1986 yılları arasında yurt içindeki festival ve yarışmalara katıldı. Ayrıca, yurt dışındaki çeşitli ülkelerde düzenlenen folklor festivallerine milli folklorcu olarak katılıp, Türkiye’nin temsil edilmesinde gönüllü olarak görev aldı. Kadıköy, Bostancı ve Bozüyük Halk Eğitimi Merkezlerinde Daktilo Sekreterlik öğretmenliği yaptı. Adıyaman’ın Besni ilçesinde köy öğretmenliği ve müdür yetkili öğretmenlik yaptı. Bu görevinin yanında, Besni Halk Eğitimi Merkezi’nde de “Halk Oyunları” öğretmenliği yaparak bu alanda birçok öğrenci yetiştirdi. Çalıştığı köylerin ve öğrencilerinin gelişimi için sosyal faaliyetlerde gönüllü olarak çalıştı. Ankara ve İstanbul televizyonlarında yayınlanan bazı programlara katılarak eğitim çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.1995-1996 eğitim yılında Bilecik - Bozüyük’ün Karaağaç köyünde 5. sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra, Bozüyük Halk Eğitimi Merkezi’nde müdür yardımcısı olarak göreve başladı. Bu görevinin yanında, Bozüyük İlçe Halk Kütüphanesinin müdürlüğünü 6 yıl gönüllü olarak yürütüp çeşitli sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde Japon folklorcularla işbirliği yaptı. Daha sonra Pazaryeri Halk Eğitimi Merkezi’nde müdür vekili olarak göreve başladı. 2008 yılından itibaren, Bozüyük Halk Eğitimi Merkezi’ndeki müdür yardımcılığı görevine geri döndü. 2011 yılının Eylül ayından itibaren de Pazaryeri Halk Eğitimi Merkezi’nde müdür yardımcısı olarak göreve başladı. Öğretmen Sedat Büyük’ün, çeşitli dergi ve yerel gazetelerde yayımlanan makale, araştırma ve köşe yazıları bulunmakta olup Kadıköy Aktüalite ve Bulvar gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı olan Çokçapınar köyü ile Pazaryeri ilçesi Gümüşdere köyü; Eskişehir’e bağlı Yukarı Kalabak köyü; Kalkandere ilçesi Hurmalık, Kayabaşı ve Taserek (Esentepe) köyleri ile ilgili araştırma ve kitap çalışmaları devam etmektedir. Toplum yararına çalışan Kızılay ve Türk Hava Kurumunun üyesi olup bazı yerel derneklere de üyedir. İstanbul ve Eskişehir’de katıldığı sempozyumlarda; “Halk Eğitimi Merkezleri”, “Usta Öğreticiler” ve “Çocuk Oyunları” konularında konferanslar verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.