GENEL - 21 Ekim 2017 Cumartesi 16:42

Türkiye’de müzecilikte ilk konsept: Ziyaretçilere yöresel ürünler ikram ediliyor

A
A
A
Türkiye’de müzecilikte ilk konsept: Ziyaretçilere yöresel ürünler ikram ediliyor

Bilecik’te, açılan yufkalar sacların üzerinde odun ateşinde pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edildi.

Bilecik’te, açılan yufkalar sacların üzerinde odun ateşinde pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edildi.


Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nde geçtiğimiz haftalarda ikramı yapılan salçalı ekmek, aşure ve tarhananın ardından bu hafta da Bilecik’in yöresel ürünlerinden yufka yapıldı. Sac ocaklarda pişen yufkaların üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edilirken, Ankara’nın Altındağ ilçesinden müzeye gelen misafirler afiyetle yedi.



"Bilecik’te yufka kültürünü canlandırıyoruz"


Yaşayan Şehir Müzesi Müdüresi Yurdanur Kırlı, etkinlikte, tarhana yapımını tarif ederek, şunları söyledi:


"Bugün Bilecik’te yufka kültürünü canlandırıyoruz. Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi’nin geleneklerini yaşatıyoruz projesi kapsamındaki etkinliklerimizin 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz bugün. Müzemizin bahçesini gördüğünüz gibi saçlarımızı kurduk, yufkalarımız yapılıyor ve direk pişirilip üzerine yağ ve salça sürülerek mendil şeklinde katlanarak müzemize gelen ziyaretçilerimize ikram edeceğiz. Bir de yufkanın çeşitli olarak nerelerde kullanıldığını da bir taraftan gösterme imkanı bulacağız müzeye gelen ziyaretçilerimize. Yufka kurutularak üst üste dizilerek kışlık evlerimizde bekletilebiliyor. İstenildiği zaman bunları ıslatılıp tepsiye yufka böreği haline getirebiliyor. Aynı zamanda da mendil şeklinde katlanarak da içine peynir, patates konularak gözleme şeklinde de kızartılabiliyor. Bunları müzeye gelen ziyaretçilerimize bugün ikram edeceğiz" dedi.



"Türkiye’de müzecilikteki ilk konsepttir"


Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, Yaşayan Şehir Müzesi’nin sadece sözde değil, özde yaşayan hale getirme çabası içerisinde olduklarını ifade ederek, "Türkiye’de müzecilikteki ilk konsepttir. Bu tarz müzecilik Türkiye’de yok. Bizim Bilecik’te yaptığımız bu konseptle birlikte inşallah Türkiye’ye de yayılacak. Sadece geçmişte görsel olarak değil yaşayarak da hayata uyguluyoruz. İşte biliyorsunuz aşureden başladık. Salça geçen hafta tarhana çorbamız burada yaptık, burada kaynattık sizlerin huzurunda. Burada gelen misafirlerimizle paylaştık. Bu hafta da tabi Bilecik deyince ve ülkemizin birçok yerinde yufka ekmek çok önemli. Özellikle kışa girerken özel günlerde ramazana girerken bayramlarda bunları yapıyoruz. Köylerimizde kardeşlerimizle, derneklerimizle bu şekilde çalışmaları var. Hem müzemizde bunları yaparak, göstererek gelen misafirlerimiz açısından da bunları yapan organik bu anlamda gerçekten yöresel ürünler konusunda gayret sarf eden kardeşlerimize de bir zemin hazırlıyoruz bu noktada. Bilecik bu anlamda çok yeni bir şehir. Ama potansiyeli fazla olan potansiyelini kullanamayan ve bundan sonra da Bilecik ürünleriyle kendisinden çok fazla bahsedilecek yöresel güzel damak tatlarıyla kendisinden bahsedilecek" dedi.


Konuşmaların ardından odun ateşinde pişen yufkalar üzerine yağ salça sürülerek ziyaretçilere el yapımı vişne suyu birlikte ikram edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.