GENEL - 15 Mayıs 2017 Pazartesi 10:10

(Özel haber) Masa lambası ve arkadaşlarının sesiyle engelleri aştı

A
A
A
(Özel haber) Masa lambası ve arkadaşlarının sesiyle engelleri aştı

Yüzde 70 oranında görme engelini azmiyle aşan 21 yaşındaki Derya, başkalarının okuduğunu dinleyip, masa lambası sayesinde derslerine çalışarak hem memur oldu hem de üniversiteye yerleşti.

Yüzde 70 oranında görme engelini azmiyle aşan 21 yaşındaki Derya, başkalarının okuduğunu dinleyip, masa lambası sayesinde derslerine çalışarak hem memur oldu hem de üniversiteye yerleşti.


Hatay’ın Payas ilçesinde dünyaya gelen 21 yaşındaki Derya Gündüz, 7 nüfuslu ailenin tek kız evladı. Ailenin tek engelli bireyi olarak büyüyen Gündüz, yüzde 70 oranındaki görme engelini azmiyle aşmayı başardı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 2014 yılında üniversite ve KPSS sınavlarına hazırlanan Gündüz, gece körlüğü nedeniyle ailesi ve arkadaşlarının sesi ile masa lambasının desteğiyle ders çalışarak hem üniversiteyi hem de memurluğu kazanmayı başardı. Şimdi Bingöl’de memurluk yapan Gündüz, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıfta eğitimine devam ediyor.


Gün ışığından daha fazla yararlanmak için sabahları erken saatte kalkarak ders çalıştığını belirten Derya Gündüz, “Lise son sınıfta çok yoğun bir maratonla KPSS, LYS ve YGS’ye çalıştım. Gözlerimdeki görme kaybı gündüz çalışmama engel değildi ama akşamları sıkıntı yaşadığımdan dolayı ailem ve arkadaşlarımdan yardım alırdım. Akşamları ders çalışırken, tepe lambasıyla çalışmalarımı sürdürüyordum. Deneme sınavlarını ücret karşılığında okutturuyordum. Başkası okuyordu, ben dinliyordum. KPSS, LYS ve YGS’ye bu şekilde girdim. Yani bütün çalışma hayatım, başkasının okuduğunu dinleyerek geçti” diye konuştu.



Hem üniversiteye yerleşti hem memur oldu


Yoğun bir çalışmanın sonucu üniversite ve devlet memurluğu sınavlarına girdiğini belirten Gündüz, “ÖSS sınavlarından sonra ilk Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yerleştim. Bir sonraki yıl da 84 puanla Bingöl Müftülüğüne memur olarak atandım” dedi.


Üniversitedeki sınavlarına da aynı yöntemle hazırlandığını kaydeden Gündüz, “Gün içerisinde hem okula hem de daireye gidiyorum. Yani sabah üç saat okuldaysam, geri kalan zamanlarımda da işteyim. İşten sonra eve geldiğimde tekrar ders çalışmam gerektiğinde tepe lambasını kullanıyorum. Tepe lambası benim elim ayağım, onunla her şeyi görebiliyorum. Sınavlarıma tepe lambasıyla hazırlanırım, eksik kaldığım yerlerde arkadaşlarım gelir bana okur. Onların anlattıklarını dinleyerek sınavlara girerim. Sınavı da okutmanların yardımıyla yapıyorum. Yani onlar sınav sorularını okur, ben söylerim onlar da yazar. Bu şekilde sınavlarımı atlatıyorum” şeklinde aktardı.


Okul ve memurluktan kalan zamanlarını üyesi olduğu Altı Nokta Körler Derneği Bingöl şubesinde değerlendiren Gündüz, burada da aile danışmanlığı görevini yapıyor. 450 saatlik eğitimin ardından aile danışmanlığı sertifikası alan Gündüz, engelli bireylerin de rehberliğini yapıyor.



“Biz okuyoruz, o dinliyor”


Derya’nın okuyamadığı konularda kendilerinden yardım istediğini belirten Tuba Kardaş, “Derya ile aynı bölümde okuyoruz. Derya, gece körlüğü rahatsızlığı olmasına rağmen bütün engelleri azmiyle aşmış bir arkadaşımız. Derya, sınav dönemlerinde ders çalışırken okuyamadığı konular için bizden yardım ister. Biz de evine gelir ve o konuları kendisine aktarırız. Bu şekilde sınavlara giriyor ve başarılı bir şekilde derslerini geçiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.