GENEL - 14 Haziran 2018 Perşembe 13:17

Bolu’da muhtarlara imar barışı anlatıldı

A
A
A
Bolu’da muhtarlara imar barışı anlatıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından düzenlenen toplantıda Bolu Valisi Aydın Baruş tarafından muhtarlara imar barışı önemi anlatıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından düzenlenen toplantıda Bolu Valisi Aydın Baruş tarafından muhtarlara imar barışı önemi anlatıldı.


Edinilen bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Bolu’da bulunan muhtarlara ‘İmar Barışı’ ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yasadan nasıl yararlanılacağı, hangi hususların İmar Affı konusuna girdiğinin anlatıldığı toplantıda konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş, “İmar Barışı uygulama sayesinde yüzyıllardır bu bölgede yaşayan insanlarımızın bu haklarının devam etmesini sağlayacağız”dedi.


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, İl Mahalli İdareler Müdürü Kemal Özçelik, Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen, Bolu Köy ve Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan, Bolu Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhami Otacıoğlu ile muhtarlar katıldı.


Düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Bolu’da da daha önce yapılmış fakat yapı ruhsatı ve kullanma izni alamamış yapılar var. Özellikle önceden yapılmış kümesler var. Vatandaşlarımızın bu konuda mağduriyetleri vardı. Bu vatandaşlarımız devletin sağladığı teşviklerden yararlanamıyorlardı. Elektrik, su, doğalgaz gibi gereksinimleri bağlanamıyordu. Artık yapı kayıt belgeleriyle birlikte bunlar yapılabilecek” ifadelerini kullandı.



“31 Ekim tarihine kadar başvurabilirsiniz”


Vatandaşların yapı kayıt belgeleri olduğu sürece yapılarına yönelik herhangi bir yıkma işlemi yada para cezası işlemi yapılmayacağını söyleyen Baruş, “Daha önce de yapıyla ilgili bir para cezası yapılmışsa, o para cezası kaldırılacak, bir de yıkım kararı alındıysa yıkım kararı da geçersiz olacak. Bu çok güzel bir fırsattır. Bu düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapılar için geçerlidir. Bu düzenleme için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurabiliyorsunuz . Beyanlar mutlaka doğru olmalı. Beyanlar doğru olmazsa yapılan kontrol sonrası yapı kayıt belgesi iptal edilecek ve alınan para devlete kalacak. Ben şimdiden bu uygulamanın ilimizde yaşayan vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sizler de vatandaşımıza bu konuyu iletirseniz, 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurularını yapmalarını sağlarsanız, vatandaşlarımızın zor durumdan kurtulmalarını sağlamış olursunuz. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek. Ancak buradan yapılamazsa vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek danışma görevlilerinden yardım alabilirler. Bu konuda başka şahıslardan para karşılığı yardım almanıza gerek yok. Bu işin suistimal edilmemesine muhtarlar olarak özen gösterin” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi tamamlandı Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi Youth On Board ev sahipliğinde Kuzey Makedonya’da gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi gerçekleştirildi. Kuzey Makedonya’da Youth On Board ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ile Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri katıldı. Etkinliğin ilk gününde ev sahibi olan Youth on Board’un Başkanı Kiril Jordanov açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor, proje hakkında bilgiler verdi. SGGW temsilcisi Dr. Emilia Janeczko ve KSSK Başkanı Mihriban Tüfekçi, kurum ve kuruşlarını tanıtan sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde, katılımcılara ECOPRINT tekniklerinden biri olan vurma tekniği ile kumaşa desen ve renk aktarımı öğretildi. Katılımcılar, seçmiş oldukları farklı bitki bölümlerini farklı türdeki kumaşlar üzerinde denemeler yaptı. Bu denemeler ile birlikte Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarından biri olan taş baskı ekolojik yöntemlerle mordanlanan kumaşlar üzerinde denendi. Etkinliğin ikinci gününde ise, katılımcılar ECOPRINT tekniklerini öğrenmeye devam etti. Farklı mordanlama yöntemiyle hazırlanan pamuk, keten ve ipek gibi kumaşlar kullanılarak bitki parçalarından desenler oluşturuldu ve kumaşlar yaklaşık bir saat boyunca buharlama ve suda kaynatma yöntemine tabii tutuldu. Günün sonunda ECOPRINT uygulaması yapılan kumaşlar kurutulup, dikim işlemleri için hazır hale getirildi. Etkinliğin üçüncü gününde, Youth on Board tarafından İştip ve Üsküp şehirlerine kültürel ve tarihi gezi düzenlendi. Etkinliğin son gününde de, Golce Delcev Üniversitesi’nden Dr. Sanja Risteski, Kuzey Makedonya’nın İştip kentindeki tekstil endüstrisinin durumu, bu endüstride oluşan tekstil atıkları ve bu atıkların çevre dostu ürünlerde yeniden kullanım imkanları hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptı. Dr. Risteski, sunumunda özellikle tekstil endüstrisinden kaynaklanan atıklar konusuna değinmesi katılımcıların sürdürülebilirlik, yenilikçilik, sorumlu üretim ve tüketim konularına farkındalığını artırdı. Projede yapılan etkinlikler ile katılımcıları inovatif düşünceye teşvik etmek ve tasarımlarını tekstil atıkları ve ECOPRINT yapılan kumaşlarla birleştirilerek yeni ve benzersiz ürünler geliştirmeyi amaçlandı. Etkinlikler kapsamında üretilen kumaşlarla yelek, tişört, çanta, cüzdan, yastık ve minder gibi ürünler üretildi ve sergilendi. Etkinlik sertifika töreninin ardından sona erdi.
Kocaeli İzmit’te Hıdırellez coşkusu yaşandı İzmit’te 3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri dolayısıyla dilek ateşi yakıldı, maniler okundu, halaylar çekilerek baharın gelişi doyasıya kutlandı. İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Balkan Dernekleri ortaklığıyla baharın müjdecisi ve doğanın uyanışını temsil eden Hıdırellez Bayramı, Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde doyasıya kutlandı. 3. Geleneksel Hıdırellez Şenliklerinde dilek ateşi yakıldı, maniler okundu. Hıdırellez Bayramı’nı kutlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, "Hıdırellez, doğanın uyanışını ve baharın müjdecisi olan bu özel gün, hepimiz için umutların yeşerdiği bir zamanı ifade eder. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Geleneksel Hıdırellez Şenliklerimiz, sizlerin de desteğiyle her geçen yıl daha da renkleniyor, anlam kazanıyor. Her geçen yıl büyüyoruz. İzmit Belediyesi olarak, kültürlerimizi yaşatmak, geleneklerimizi gelecek nesillere aktarmak adına bu tür etkinliklere, gelenek ve göreneklerimize büyük önem veriyoruz. Kentimizin dört bir köşesinde halkımızı bir araya getiren bu etkinliklerle geleneklerimizi yaşatıyor, kentlilik bilincini de arttırıyoruz. Şenliklerimiz kapsamında dilek ateşi etrafında toplanacak, dileklerimizi gökyüzüne bırakacağız. Manilerimizle sevdiklerimize seslenecek, gönüllerimizi birbirine daha da yakınlaştıracağız. Hıdırellez bayramımız kutlu olsun" diye konuştu. Konuşmanın ardından sanatçı Murat Balkan ve İzmit Belediyesi Kent Orkestrası, Rumeli türküleriyle unutulmaz bir konsere imza attı. Ardından Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu birbirinden güzel dans gösterileriyle coşkuyu arttırdı. Gece boyunca devam eden etkinliklerle İzmitliler keyifli vakit geçirdi.
Çorum Hitit Üniversitesi öğrencileri Filistin için yürüdü Hitit Üniversitesi öğrencileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına protesto etmek için yürüdü. Kuzey Kampüsü’nde bir araya gelen öğrenciler “Direnişe selam boykota devam”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “Çorum’dan Filistin’e, direnişe bin selam”, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganlarıyla Gazze’deki soykırıma tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Hitit Üniversitesi öğrencisi Zeynep Sabiha Altan, egemen güçlere ve uluslararası örgütlere elindeki siyasi, askeri ve ekonomik gücü kullanarak sessizlik baskısı yapan sözde İsrail devletinin artık mızrağın çuvala sığmadığının farkına varması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uluslararası platformlara taşınan İsrail barbarlığının dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan dinleri, renkleri, ırkları ve dilleri birbirinden farklı olan ancak vicdanı Gazze’deki çocuklar ve kadınlar için atan yürekli insanlar tarafından protesto edilmeye başlandığını hatırlatan Altan, “Özellikle geçtiğimiz hafta New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler ve akademisyenlerin katılımıyla başlayan İsrail karşıtı gösteriler dünya genelinde onurlu duruşun ’başkaldırı’ fitilini ateşlemiştir. ABD genelinde onlarca kampüse yayılan bu insani duruşu dersleri iptal ettirmek, disiplin soruşturmasına sevk etmek hatta tutuklanmak pahasına sergileyen, eylemlere katılan, sesini yükselten tüm kardeşlerimize AK Parti gençlik kolları olarak yürekten teşekkür ediyoruz” dedi. Yürüyüşe Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay, CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.