GENEL - 14 Kasım 2015 Cumartesi 13:42

Burdur Gölü'nde On Yılda Ortalama 67 Milyon Metreküp Su Çekildi

A
A
A
Burdur Gölü'nde On Yılda Ortalama 67 Milyon Metreküp Su Çekildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, 1961 yılından bu yana yapılan hesaplama ve son on yılın hesaplaması ile Burdur Gölü’nde 67 milyon metreküp suyun çekildiğini açıkladı. Genel Müdürü Kınacı, 1961 yılında uzun yıllar ortalaması hesaplamasıyla 31 milyon metreküp suyun çekildiğini, çekilmenin hızlandığı on yılın baz alınması ile toplamda 67 milyon metreküp suyun kaybedildiğini dile getirdi.
Burdur Gölü Eylem Planı kapsamında suyun çekilmesini önleyecek planların hazırlandığını dile getiren Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Burdur Gölü’nün 1961 yılı ile günümüz değerleri çekilme miktarlarının uzun yıllar ortalaması 31 milyon metreküp olarak hesaplanmıştır. Özellikle çekilmenin kritik bir hal aldığı son on yıl değerlendirildiğinde çekilme miktarının ortalaması yıllık bazda 67 milyon metreküp olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan bu rakam analiz edildiğinde yıllık 64 milyon metreküp su bütçesine yansıyacak bir pozitif girdi, son yıllarda yaşanan çekilmenin en azından durmasını sağlayacaktır. Burdur Gölü’ne mevcut şartlar devam ettiği sürece göl seviyesinde görülen düşüş kaçınılmazdır” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2016 yılı sonuna kadar planlanan Burdur Havzası Master Planı kapsamında güncel su bütçesi çıkarılma çalışmalarının devam ettiğini belirten Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Burdur Havzası Master Plan Raporu kapsamında Burdur Gölü membaında yer alan ve gölü etkileyen bütün faktörüler göz önüne alınarak güncel su bütçesinin çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Göl su seviyesindeki değişimlerin incelendiği muhtelif senaryolar ortaya konmuştur. Söz konusu raporun tamamlanmasına müteakip elde edilen verilen ışığında göl su seviyesi düşüşüne sebep olan etkenler belirlenerek en iyi çözüm önerileri ortaya konabilecektir” diye konuştu.
Burdur Havzası’nda en büyük su kaybı etkeninin sulama sistemleri olduğunu işaret eden Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, havzadaki tarım alanlarının yağmurlama ve damlama sulama sistemine geçmesi gerektiğini söyledi. Az su tüketen ürünlerin üretilmesi gerektiğinin altını çizen Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Göl havzasındaki en büyük su kullanımı sılamada olmaktadır. Su kayıpları fazla olan iptidai bütün sulamaların basınçlı yağmurlama ve damla sulama sistemlerine dönüştürülmesi ile bir miktar su tasarrufu sağlanabilir. Ancak, bu durumda bile göl seviyesindeki düşme, dengeye gelinceye kadar devam edecektir. Sulamaların modernize edilmesinin yanında mevcut ürün deseninde değişikliğe gidilerek az su tüketen ürünlerin yetiştirilmesi teşvik edilecektir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir