GENEL - 24 Aralık 2015 Perşembe 12:07

Suriye'den Türkiye'ye Çileli Sanat Yolculuğu

A
A
A
Suriye'den Türkiye'ye Çileli Sanat Yolculuğu

Suriye’de yaşanan savaşın çığlıkları, ülkede yaşayan sanatçıları bir kat daha derinden etkiledi. Bölgede yaşanan savaş ortamından kaçan binlerce sanatçı, ülkelerinden binlerce kilometre uzakta yeni yaşamlar kurdu.
Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Burdur’un Bucak ilçesinde yaşamını sürdüren Jamil Kacha da (58) bu sanatçılardan biri. Kacha’nın Türkiye’deki serüveni ise Süleyman Aksoy’un, ortak tanıdığı yine Suriyeli bir arkadaşı aracılığıyla başladı. Bucak ilçesinde yaşayan, ülkesinde Şam Sanat Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olan ve aynı üniversitede savaş öncesi öğretim görevlisi olarak çalışan Suriyeli Jamil Kacha’nın, dünyaca ünlü bir heykeltıraş olduğu ise mermer ocağındaki taşlarla buluşmasıyla ortaya çıktı. Önceleri Bucak’ta oturduğu evin bahçesindeki taşlarla çalışan Kacha, mermer ocağında kendisine bir alan ayrıldığında yeteneğini gözler önüne serdi. Hollanda, Kuveyt, Beyrut ve ülkesinde birçok kişisel sergi açtığı öğrenilen sanatçı, şimdi Türkiye’de büyük bir kişisel sergiye hazırlanıyor.
"SURİYE’DEKİ TÜM ESERLERİ IŞİD YOK ETTİ"
Mermer ocaklarında çıkan taşları birer sanat eseri haline getiren heykeltıraş, 30’a yakın parçadan oluşan koleksiyonunun adının ise Bucak’ta bulunan eski tarihi yerleşim alanı olan ’Kremna’ olduğunu söyledi.
Jamil Kacha, "Savaş başlamadan önce kendi ellerimle kesme taştan yaptığım atölyemi ve evimi çok özledim. IŞİD oturduğum yere saldırdı. Bu esnada eşimi ve bir çocuğumu Ürdün’e gönderdim. Önce mülteci kampında bir süre kaldım. Eşimle artık bir aradayız ancak büyük oğlum hala Suriye’de üniversite öğrencisi. Yaşanılan tüm bu acılar arasında benim icra ettiğim sanat ise IŞİD tarafından daha çok tepki görüyor. Onların din anlayışı içinde malum heykeller ve sanat eserleri pek sevilmiyor. Yıllardır Suriye’deki hayatım boyunca ortaya çıkardığım tüm eserlerim ve üniversitede kurduğum heykel kütüphanesi yok edildi" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir