SAĞLIK - 12 Ekim 2018 Cuma 11:04

BUÜ Tıp Fakültesi’nde aile ve akraba dışı kök hücre nakillerine başlandı

A
A
A
BUÜ Tıp Fakültesi’nde aile ve akraba dışı kök hücre nakillerine başlandı

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı, bazı kan hastalıklarının tedavisinde uyguladığı ilik naklinde yeni bir aşamaya geçti.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı, bazı kan hastalıklarının tedavisinde uyguladığı ilik naklinde yeni bir aşamaya geçti. Çocuk Hematoloji ekibi, uygun vericisi olmayan çocuklar için aile ve akraba dışı kök hücre nakillerine de başladı.


Kan hastalıklarının tedavisinde iki yıldır toplam 35 hastaya, doku grubu uyan aile ve akrabalardan kök hücre nakli yapan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ekibi, ilk kez farklı bir uygulama yaptı. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adalet Meral Güneş, HLA doku grubu uygun vericisi olmayan çocukların da tedavisini yapabilmek maksadıyla aile ve akraba dışından ilik nakli yapmaya başladıklarını söyledi. Aile içi uygun verici bulma şansı sadece yüzde 30 iken aile dışı uygun verici bulma ihtimalinin yüzde 70 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Meral Güneş, böylece çocukların yaşama şansının arttığını belirtti.


Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 2014 yılından bu yana yürüttüğü Türkkök Projesi kapsamında kan örneklerini doku gruplarına göre saklıyor. Kök hücre nakline ihtiyaç duyan hasta için bilgisayar üzerinden kayıtlara bakılıyor ve dokusu uyan kişi bulunuyor. Bilgileri saklı tutulan kişiden alınan kök hücre, ihtiyaç duyan nakil merkezine gönderiliyor.


Türkiye’de de uygun verici bulunmadığı takdirde iki merkez aracılığıyla yurtdışındaki gönüllülerden uygun kök hücre varsa getirtilebiliyor.


Dileyen herkes Kızılay’a müracaat edip Türkkök grubuna bir tüp kan vererek gönüllü verici olabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.