EKONOMİ - 18 Ocak 2018 Perşembe 17:29

Büyükorhan’da ipek böcekçiliği yeniden canlanıyor

A
A
A
Büyükorhan’da ipek böcekçiliği yeniden canlanıyor

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde bir zamanların önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böceği yetiştiriciliği yeniden canlanıyor.

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde bir zamanların önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böceği yetiştiriciliği yeniden canlanıyor.


Büyükorhan Kaymakamı Kutsal Baytak, geçmişte ilçe ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından olan, ancak 90’lı yıllardan sonra yapılmamaya başlanan ipek böcekçiliğinin yeniden canlanması için çalışma yapacaklarını dile getirdi. Düğüncüler, Danaçalı ve Örencik mahallelerinde Kozabirlik’e damızlık üretim yapan ailelere ziyarette bulunan Baytak, ailelerden bilgiler aldı. Genellikle yardımcı tarım kolu olan, büyük bir yatırım gerektirmeyen, ailelerde yaşlı, genç herkesin emeğini değerlendirdiği ipek böcekçiliğinin istihdama da büyük katkısı olduğunu söyleyen Baytak, “İstihdamın çok önemli oranını kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Böylece atıl durumdaki iş gücü de bu sektörlerde kullanılacak. Kozabirlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile istişarelerde bulunacağız. İpek böceğinin ana maddesi olan dut varlığını daha üst seviyelere çıkarmak için oldukça fazla sayıda dut fidanı dikimi gerçekleştireceğiz. Yapacağımız bu çalışmalarla hem ilçe ve yöre ekonomisine gelir sağlama imkânı bulacağız, hem de başarabilirsek göçü önleyeceğiz. Hatta göç edenleri de geri getirmeye çalışacağız” dedi.


Baytak, Danaçalı Mahallesi’nde 2010 yılında kapanan ve atıl durumda bulunan 3 katlı okul binasında incelemelerde de bulunarak, bu binanın ipekböceği yetiştirmek için kullanılabileceğini belirtti.


Damızlık ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapan Yunus Kaya, “90’lı yıllarda bu yöreler kozanın üretim merkeziydi, ancak zamanla ipeğin yurt dışından ithal edilmesiyle vatandaşlarımız ürettikleri kozaya alıcı bulamayınca bu işi mecburen bırakmak zorunda kaldı. Koza para etmeyince de dut ağaçlarını keserek odun yaptılar. Şimdi Düğüncüler, Danaçalı ve Örencik köylerinde toplam 30 aile Kozabirlik’e damızlık üretim yapmaktayız. Kozabirlik tarafından alım garantili yapmış olduğumuz bu işten 40-45 günde 8-10 bin lira civarında gelir elde ediyoruz. Ben yetkililerden ipek böcekçiliğinin bu yörelerde yaygınlaştırılmasını, gerekli desteklerin verilmesini istiyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.