EĞİTİM - 14 Eylül 2018 Cuma 16:42

Köye Tarım Lisesi

A
A
A
Köye Tarım Lisesi

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2018-2019 eğitim öğretim yılına hazır.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2018-2019 eğitim öğretim yılına hazır.


Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve Harmanlı Mahallesi Muhtarı Erdem Çolak, yeni eğitim öğretim yılında hizmete girecek olan okulu inceledi. Erdem Çolak, “Köyümüzde bulunan Karacabey Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pazartesi günü itibariyle hizmete başlıyor. Okulumuzda Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği (Veterinerlik Hizmetleri), Gıda Teknolojisi ve Laboratuvar Hizmetleri alanları olmak üzere 3 bölümde öğrencilerimiz eğitim görecek. Bu yıl yetişmediği için 100 öğrenci kapasiteli pansiyon binası 2019-2020 eğitim öğretim yılında hizmete girecek. Bu yıl okulumuzda 68 öğrenci eğitim görecek. Her sene artan öğrenci sayımız 4 yılın sonunda 408’i bulacak. Tarım Lisesi’nin köyümüzde hizmete girmesiyle beraber Türkiye’de bir ilk yaşanacak. Türkiye’nin hiçbir köyünde böyle bir okul yok. Tarımın merkezi olan Karacabey’imize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.


Başkan Ali Özkan ise, “Daha evvel ilkokul olarak kullanan bu okulumuz yapılan protokol ile bu sene Tarım Lisesi olarak hizmet edecek. Karacabey’de eğitim alanında güzel işler oluyor. Teknik Lisesi’ne hayırseverler tarafından bizim aracılığımızla 5 milyon liralık bir yatırım gerçekleştiriliyor. Oradaki makine ve teçhizatları yenileniyor. Bu yıl yine yeni yapılan Adnan Menderes İlköğretim Okulu 700 öğrencimize hizmet verecek. Bu çerçevede tamamen tekli eğitime geçilmiş olacak. Köylerde merkeze göçler oluyor. Bu tür yatırımlar tersine göçü canlandıracak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çarşamba ÇOMÜ’de ’Fikir Sofrası’ Toplantılarının ilki gerçekleşti Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) politika belgesinde yer alan konular başta olmak üzere tematik düzeyde akademisyenlerle düzenli olarak gerçekleştirilecek fikir sofrası toplantılarının ilki düzenlendi. ÇOMÜ politika belgesinde yer alan konular başta olmak üzere tematik düzeyde akademisyenlerle düzenli olarak gerçekleştirilecek fikir sofrası toplantılarının ilki 2023 yılında Elsevier Etkin Araştırmacılar listesine üniversiteden giren bilim insanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, "Her biri önemli bir değer olan akademisyenlerimizden beslenmeye ihtiyacımız var. Yönetim yaklaşımımızda, profesöründen asistanına her düzlemden fikre ihtiyacımız var.” sözleri ile toplantıya başladı ve akademisyenlerle yaklaşık 2 saat geçirdi. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı konuşmasında; “Bugün burada, üniversitemizde sizin tarafınızdan yürütülen kıymetli çalışmaları dinlemek ve neler yapabileceğimizi tartışmak için toplandık. Devletin sağladığı imkanlarla kurulan altyapının yanı sıra sahip olduğumuz akademik insan kaynağı ile topluma nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz? Bu sorunun cevaplarını bulmak ve fikirlerinizi almak istiyoruz. Eğer üniversitemiz için bir vizyonu, stratejisi veya politikası belirlenecekse, bunu alanında uzman kişilerle birlikte oluşturmalıyız. Bu vizyon, strateji ve politikaya katkıda bulunmak isteyen herkesin fikirlerini dinlemeye açığız. Bu açıdan sizlerden fikirler ve projeler bekliyoruz. Bu noktada ben de yardımcı olabilirim, katkıda bulunabilirim dediğiniz bir husus varsa onları da paylaşmanızdan memnuniyet duyarım” dedi. Toplantıya katılan akademisyenler de tek tek fikirlerini belirterek, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı açısından neler yapılabilir konularında fikir alışverişi yapıldı. Tüm fikirler kayda geçti ve sonuç olarak bir eylem planı yapılmasına karar verildi. Toplantı sonunda 2023 yılında Elsevier Etkin Araştırmacılar listesine giren akademisyenlere belgeleri ve ödülleri takdim edildi. Benzer nitelikteki fikir sofrası toplantılarının farklı akademisyen grupları ile gerçekleştirilmesi planlandı.
Aydın Uzmanlar uyardı: "Hastalık yapan mikroorganizmalar eller üzerinde 60 dakika canlı kalabiliyor" Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde düzenlenen etkinlikte hastalık yapan mikroorganizmaların eller üzerinde 2 ila 60 dakika canlı kalabildiği belirtilerek Aydınlı vatandaşlara el hijyeni hakkında önemli bilgiler verildi. Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde kurulan stant ve yapılan bilgilendirme etkinliğinde sağlıklı bir yaşamın temel adımlarından birinin el hijyeni olduğu belirtilerek el hijyenine dikkat çekildi. Hem toplumda hem de sağlık kurumlarında enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birinin el hijyeni olduğu kaydedildi. ’Ellerinizi yıkayarak hayat kurtarın’ sloganı kullanılarak özellikle sağlık çalışanlarının el hijyenine uyumunun artırılması hedeflendiği etkinlik kapsamında Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada, "El hijyeni, hem toplumda hem de sağlık kurumlarında enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden biridir. Hastalık yapan mikroorganizmalar eller üzerinde 2- 60 dakika canlı kalabilmekte ve uygun el hijyeni sağlanmadığında enfeksiyonlara ve kişiden kişiye enfeksiyonların yayılmasına neden olmaktadır. El hijyeni, sağlık hizmeti sunumunda doğru zamanda ve doğru şekilde uygulandığında özellikle sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonları azaltarak dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kurtarabilir" ifadelerine yer verildi.
Çanakkale Perşembe ÇOMÜ’lü öğretim üyesinin projesine 3 milyon TL destek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Polat’ın Derin Teknoloji Meme Kanseri Görüntüleme Cihazına, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 3 milyon TL verildi. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Polat’ın sağlık bilim ve teknolojileri alanında yapmış olduğu “Lumpektomi ameliyatında meme kanseri tümörünün gerekli cerrahi sınırını ve sentinel lenf nodu (SLN) metastazını 3 boyutlu görüntüleme ile tespit eden portatif derin teknoloji tomosentez cihazının (TomoSyn) üretimi” başlıklı projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenerek taraflarca sözleşme imzalandı. 3 milyon TL bütçe desteği alan ve meme tümörünün gerekli cerrahi sınırlarını derin teknoloji ile tespit edecek projede ÇOMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çetin ve ÇOMÜ Hastanesi Biyomedikal Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Hüseyin Vurur araştırmacı olarak görev alacak. Geliştirilen tıbbi cihaz ile ilgili Proje Yürütücüsü ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Polat, "2014 yılında başladığım projenin temellerini sırasıyla İTÜ, Lisbon University Biomedical Institue, Harvard Medical School ve Harvard-MIT Health Sciences and Technology’de attım. Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarımı yoğunlaştırarak TomoSyn’i geliştirmeye devam ettim. 10 yıllık bir Ar-Ge çalışması ürünü olan projeyi kısaca özetlemek gerekirse, meme kanseri ameliyatlarında, meme cerrahları 1-2 saat süren ön patoloji raporuna göre ameliyatı sonlandırmaktadır. Dahası yaklaşık 1 ay sonra çıkan detaylı patoloji raporlarına göre ise ikinci bir ameliyat söz konusu olabilmektedir. Patent başvurusu yapılan tıbbi cihaz buluşumuz ile ameliyatı yapan cerrah, hastadan aldığı tümörü ameliyat esnasında sadece 10 dakika içinde 3B görüntüleyerek ameliyatın seyrine anlık karar verebilecek. Bu sayede hem hastanın yaşam motivasyonu artacak hem de ameliyat maliyetleri önemli ölçüde azaltılarak Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağlanacaktır" diye konuştu.