SAĞLIK - 17 Nisan 2018 Salı 08:58

(Özel) İmkansızı başardı

A
A
A
(Özel) İmkansızı başardı

Bursa’da yüksekten düşme sonucu yatağa mahkum kalan Suat Egeli, imkansızı başararak ayağa kalktı.

Bursa’da yüksekten düşme sonucu yatağa mahkum kalan Suat Egeli, imkansızı başararak ayağa kalktı.


Bursa’da 2 yıl önce 10 metre yükseklikten düşen 35 yaşındaki Suat Egeli’nin iki kolunda, kalçasında ve bacağında kırıklar oluştu. Geçirdiği bir dizi ameliyatlardan sonra elini bile kıpırdatamayan Egeli’nin temel ihtiyaçları ailesi tarafından karşılandı. Egeli, yapılan tetkiklerden sonra fizik tedavi için sedye ile Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaklaşık 2 ay yatarak tedavi gören Suat Egeli, elektroterapi, ergoterapi, akıllı egzersiz cihazı, su içi egzersiz ve diğer fizik tedavi yöntemleriyle kısa sürede ayağa kalkmayı başardı. Temel ihtiyaçlarını kendi görmeye başlayan Egeli, egzersiz programları ve azmiyle bütün sıkıntılarından kurtulmanın mutluluğunu yaşadı.


Hastanın ayağa kalkacağına inancının kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, “Yüksekten düşme sonrasında her iki ön kolda ve sol kalçada kırığı oluşmuştu. Aynı zamanda sol kalça kırığına bağlı olarak siyatik sinir hasarı vardı. Bize sedye ile geldi. Kendi başına hiçbir şey yapamıyordu. Yemeğini yemesinden şahsi temizliğine kadar her şeyi başkalarının yardımı ile yapıyordu. Tabii ameliyatlarını olduktan sonra biz erken dönemde rehabilitasyon programına aldık. Bu program içerisinde yaklaşık 2 ay yatarak tedavi gördü. Daha sonra ayaktan tedavilerine devam ettik. Çok ağrısı olduğu için ağrısını kontrol altına almak maksadıyla kaslarındaki güçsüzlüğünü gidermek için bazı tedaviler uyguladık. Fizyoterapistler eşliğinde akıllı egzersiz cihazlarımızla, su içi egzersiz programlarıyla Suat’ı yürütmeyi başardık. Tabii argo terapi dediğimiz daha el ince becerilerini geliştirmek adına, ellerini fonksiyonel kullanması için bir takım tedaviler yürüttük. Bu tedaviler sonucunda şu anda hastamız bağımsız yürüyebiliyor, her iki elini kullanabiliyor, günlük hayatını bağımsız bir şekilde devam ettiriyor” dedi.


2 yıl önce yaşadığı talihsiz olayı anlatırken o anı tekrar yaşayan Suat Egeli ise “İki kol bileyim ve kalçam yerinden çıkarak kırıldı. Ayrıca bu kırılmalara bağlı sinir hasarı oluştu. Buna bağlı ameliyatlar geçirdim. Sol bileğime platin takıldı. Kalça kısmına çiviler ve zincir halka takıldı. Hiçbir yerimi kıpırdatamıyordum. Bunun haricinde kas ağrılarım, ağızdan kan gelme gibi sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Yaşadığım acı dolu 3 ayın sonunda Romatem Hastanesi’ne geldim. Yaklaşık 2 ay boyunca yatarak tedavi gördüm. Kısa sürede yürümeye başladım. 15 aydır da sürekli gelip burada tedavimi oluyorum. Şu anda ellerimi kullanabiliyorum. Kendi başıma yürüyebiliyorum. Yaşadığım çok kötü bir olaydı, elimi bile kıpırdatamıyordum. Şu anda çok mutluyum. Allah’a şükürler olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.