EĞİTİM - 03 Mayıs 2018 Perşembe 14:10

Sınırdışı korkusuyla 8 bin 500 Suriyeli çocuk okula gitmiyor

A
A
A
Sınırdışı korkusuyla 8 bin 500 Suriyeli çocuk okula gitmiyor

Bursa’da ikamet ededen Suriyelilerin ilkokul çağındaki 8 bin 500 çocuğu okula göndermediği açıklandı.

Bursa’da ikamet ededen Suriyelilerin ilkokul çağındaki 8 bin 500 çocuğu okula göndermediği açıklandı. Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Suriyeli ailelerin sınırdışı edilme korkusuyla çocuklarını okula göndermeye çekindiklerini söyledi.


Bursa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi, Suriyeli göçmenlerin yükseköğretim ve denklik konusundaki sorularını yanıtlamak ve sıkıntıları çözmek amacıyla Rektörlük binasında bir toplantı yaptı. Yükseköğretim görmüş Suriyelilerin katıldığı toplantıda konuşan Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa’da 148 bin Suriyelinin yaşadığını, 18 bin öğrencinin eğitimine devam ettiğini, ancak 8-15 yaşlarındaki 8 bin 500 dolayında çocuğun hiç okula gitmediğinin belirlendiğini açıkladı. Uyum içinde ve sağlıklı bir şekilde bir arada yaşayabilmeleri için çocukların eğitim ve öğretimlerini aksatmadan tamamlamaları gerektiğine işaret eden Avcı, Suriyelilere seslenerek, “Hiç çekinmeden, endişe etmeden çocuklarınızı okula gönderin. Bu çocuklarımız yazın telafi eğitimi alacaklar ve sonra normal eğitime intibak edecekler. Bu çocukların eğitimi için Milli Eğitim, Halk Eğitim, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar seferberlik halinde. Eğitimin masraflarının bir kısmını da uluslararası kuruluşlar sağlıyor. Sizler de çevrenizde çocuklarını okula göndermeyenler varsa söyleyin, onlara tavsiyelerde bulunun, bize destek olun” dedi.


Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atakan Avcı da, yükseköğretim ve denklik konusunda bir sunum yaptı. Avcı, kimlerin başvurabileceğinden, başvuruların nasıl değerlendirildiğine kadar ayrıntılı bilgiler verdi. Daha sonra, Suriyelilerin konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt Üniversitesi’nin uluslararasılaşma vizyonu Endonezya’da güçlendi Bayburt Üniversitesi, Endonezya’nın Jakarta ve Bandung şehirlerinde düzenlenen Türkiye Üniversiteleri Eğitim Fuarı’na katılarak uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda temaslarda bulundu. Ziyaret programına Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ile Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Ümit Yıldırım katıldı. 24-25 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen fuar kapsamında binlerce üniversite adayı öğrenciyle birebir görüşmeler yapıldı. Fuarda ayrıca lise yöneticileri ve üniversite temsilcileriyle temaslar kurularak Bayburt Üniversitesi’nin akademik programları, uluslararası öğrencilere sunduğu imkânlar ve şehirdeki yaşam olanakları tanıtıldı. 26 Ocak’ta Millî Eğitim Bakanlığı himayesinde düzenlenen organizasyon kapsamında Endonezya’daki lise yöneticileriyle bir araya gelinerek Bayburt Üniversitesi’nin eğitim altyapısı, kampüs olanakları ve sosyal-kültürel imkânları hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu görüşmelerin, ortaöğretim kurumlarıyla kurumsal ve sürdürülebilir bir iş birliği zemini oluşturması hedefleniyor. Program kapsamında Endonezya Turizm Bakanlığı himayesinde ülkenin önde gelen üniversitelerinin yöneticileriyle gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, akademik değişim, ortak araştırmalar ve öğrenci-öğretim elemanı hareketliliğini kapsayan iş birliği olanakları ele alındı. Yapılan temaslar neticesinde sekiz üniversiteyle kurumsal iyi niyet anlaşması imzalandı. İyi niyet anlaşması imzalanan üniversiteler arasında Universitas Atma Jaya Yogyakarta, Universitas Esa Unggul, Universitas Islam Negeri Raden Mas Said Surakarta, Universitas Muhammadiyah Jakarta, Universitas Islam Bandung (UNISBA), Universitas Paramadina, Universitas Pancasila ve Universitas Islam Negeri Sultan Maulana Hasanuddin Banten yer aldı. Ziyaret kapsamında ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Jakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan ve Eğitim Ateşesi Doç. Dr. Selman Özdan ile görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerde Türkiye-Endonezya yükseköğretim ilişkilerinin geliştirilmesi ve öğrenci hareketliliğinin artırılması konuları ele alındı. Değerlendirmelerde bulunan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, uluslararasılaşmanın üniversitenin temel stratejik önceliklerinden biri olduğunu belirterek, Endonezya’da gerçekleştirilen temasların kalıcı akademik iş birliklerine dönüşmesini hedeflediklerini ifade etti.