EĞİTİM - 07 Mayıs 2024 Salı 10:25

Yapı Topluluğu “Geleceğin İnşası” programında sektör temsilcilerini ağırladı

A
A
A
Yapı Topluluğu “Geleceğin İnşası” programında sektör temsilcilerini ağırladı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Yapı Topluluğu tarafından bu yıl 8.si düzenlenen “Geleceğin İnşası” etkinliğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ile sektörün önde gelen yöneticileri ve girişimcileri öğrencilerle bir araya geldi.


BUÜ Yapı Topluluğu’nun TeknoloGİ ana temasıyla bu yıl 8. kez gerçekleştirdiği Geleceğim İnşası etkinliği tamamlandı. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 2-5 Mayıs tarihleri arasında devam eden organizasyonun açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, kent yöneticileri, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem, Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Yapı Denetim Birliği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


“3T formülüyle öğrencileri hayalleriyle buluşturuyoruz”


Törende konuşan Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Bursa’da olmaktan ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu vurguladı. Programı düzenleyen gençlere seslenen Osman Boyraz; “İnsanlar neyi hayal ederse onu başarabiliyor. Sizlerin de hayallerinizi başaracağınıza inanıyorum. Yeter ki gayret edin, aşkla çalışın. Fizikte kuraldır, hareket etmeyen cisim enerji de üretmez. Bu kadar öğrenciyi ve sektör temsilcisini bir araya getirmek çok önemli bir meseledir. Her birinizi takdir ediyorum. Benim öğrenciliğim çok zor şartlarda geçti. İmkânlar elimize geçtiğinde yapamadığım ne varsa öğrencilerin ulaşabilmesi için hayata geçirmeye gayret ediyorum. Yaklaşık 7 yıldır 3T formülü ile Türkiye’nin farklı yerlerinden üniversite öğrencilerimizi ağırlıyoruz. Bunlar tekne tur, tekno tur ve tabiat tur. 150 bine yakın öğrenciyi bu turlarda ağırladık. Programlarımız devam ediyor. Gençlerle bir arada olmak bizleri de dinç tutuyor” diye konuştu.


“Bursa’daki hızlı tren çalışmaları aralıksız devam ediyor”


Programda gerçekleştirdikleri hızlı tren yatırımları ve diğer proje çalışmalarına dair bilgileri de paylaşan Bakan Yardımcısı Osman Boyraz; “Hızlı tren çalışmalarımız ülkemiz genelinde devam ediyor. Öğrenciliğimizde 20 saati aşkın tren yolculukları yapardık. Uzun bir süre olunca, o esnada şiirler yazardık. Şimdi Sivas’a hızlı tren koyduk, 2 saat 15 dakika sürüyor. Bu hafta da İstanbul’dan Sivas’a aktarmasız ek seferleri başlattık. İstanbul-Ankara arasında yeni bir projemiz var. 350 kilometrelik bir mesafeyi 350 kilometre hızla 80 dakikada gidecek şekilde projeyi yapacağız. İnşallah onu da en kısa sürede başlatacak ve bitireceğiz. Ankara-İzmir hattı 2027’de inşallah nihayete erecek. Bursa’da da çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için durmaksızın çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.


“Üniversite hayatını canlı tutuyor”


BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ise açılış töreninde yaptığı konuşmasında 70 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Üniversite içerisinde yaklaşık 170 öğrenci topluluğunun faaliyet gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Topluluklarımız, ana kampüsümüzde ve diğer kampüslerimizde üniversite hayatı denilen olguyu birebir yaşıyor ve bizlere de yaşatıyorlar. Üniversiteler sadece eğitim-öğretimden ibaret değil. Özellikle öğrenci toplulukları gençleri dinamik olmaya yöneltiyor. Gençlerimizin sosyalleşmesi, aktif olması ve mesleğiyle ilgili gelecek planlamalarını daha sağlıklı yapabilmek için bu topluluklarımızda kendilerini geliştirmeye devam ediyor. Yapı Topluluğu da düzenlediği bu muhteşem organizasyon ile üst seviyede bir başarıya imza attı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, tüm katılımcılara da teşekkürlerimizi iletiyorum” şeklinde konuştu.


Organizasyonda sektör temsilcileri ve akademisyenler de çeşitli sunumlar yaptı. 3 gün süren organizasyon şehir turu, mini yarışmalar ve çekilişlerin ardından sona erdi.



Yapı Topluluğu “Geleceğin İnşası” programında sektör temsilcilerini ağırladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 50 yıl sonra tapularına kavuştular Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Aydın Mahallesi’nde 50 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası karara bağlandı. 86 bin 822 metrekare alanı ilgilendiren dava sonucunda mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Gazipaşa’nın Aydın Mahallesi Gökçein Caddesi’nde 86 bin 822 metrekare alanın tapuya tescili için açılan kadastro davası 50 yıl sonra karara bağlandı. Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile vatandaş arasında devam eden mülkiyet sorunu 1970’lerde yargıya taşındı. Aralarında Aydın Mahallesi Muhtarı Erhan Taşdemir’in de bulunduğu 100 ailenin müdahil olduğu davanın karar duruşması bugün gerçekleştirildi. Mahalle sakinlerinin avukatı Kadir Şeyda’nın da katıldığı dava, karara bağlanarak mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Muhtar Taşdemir ve mahalle sakinleri, alınan kararın mutluluğunu birlikte yaşadılar. “Mahallemizin tapuları verildi” 50 yıldır çözülemeyen mahkemenin sonunda karara bağlanmasından duydukları mutluluğu dile getiren mahalle sakinleri; “Mahallemizin Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile mahalle sakinleri olarak aramızda devam eden mülkiyet sorunu, 1970’lerde yargıya taşındı. Bu süreçte birçok hâkim değişmiş ve farklı tarihlerde çok sayıda avukat davaya dâhil olmuş, çeşitli kurumlardan resmi belgeler toplanıp, tapu tatbikatları yapılmasına rağmen ertelenmekteydi. Söz konusu dava dosyasındaki 86 bin 822 metrekare tapunun içerisinde bulunan 66 parselde ortalama en az 50 yıldır, 100 ailenin ikamet ettiği ve müdahil olduğu dava nihayet karara bağlanarak tapularımız verildi” şeklinde konuştular.
Bursa Gençler uçmak için buluştu Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘Üni Uçuş Günleri’ sona erdi. Çeşitli aktivitelerin de yapıldığı 3 günlük programa 18 üniversitenin havacılık toplulukları ve uçuş okulları ile toplam 600 kişi katıldı. Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi Havacılık Topluluğu Öğrencileri işbirliğinde bu yıl ‘3. Üni Uçuş Günleri’ yapıldı. 17 Mayıs 2024 Cuma günü başlayan festival tadındaki etkinlikler, büyük ilgi gördü. Bu yılki programa uçuş okullarının yanı sıra 18 üniversiteden havacılık toplulukları da dahil olmak üzere toplam 600 kişi katıldı. Katılımcılar, 2 gece çadır kurarak alanda konakladı. Dolu dolu geçen programlarda kostümlü yarışma uçuşları, serbest uçuşlar oldukça ilgi gördü. Özellikle kostümlü uçuşlar gökyüzünde renkli görüntüler oluşturdu. Türk Bayraklı uçuş da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlikler kapsamında ateş başı sinema, voleybol turnuvası, yoga, badminton, okçuluk, pickleball ve mini oyunlar yapıldı. Nilespit hizmeti de verildi. Fadıllı Doğa Sporları ve Havacılık Merkezi’ndeki 3 gün süren programın sonunda da yarışmalarda derece elde edenlere ödül töreni yapıldı. Programın sonunda gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda böyle bir etkinlik gerçekleştirmenin mutluluğunu ve keyfini yaşadı.
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."