ÇEVRE
Düzce’de toz uyarısı
09 Mayıs 2024 Perşembe - 16:05 Düzce’de toz uyarısı DÜZCE(İHA) – Düzce Valiliği, Kuzey Afrika ve Suriye kaynaklı toz taşımı ve Karadeniz’de fırtınaya karşı vatandaşları uyardı. Düzce Valiliği, Meteorolojinin uyarısını paylaşarak vatandaşları uyardı. Bu akşam saatlerinden itibaren (09 Mayıs 2024 Perşembe) Kuzey Afrika ve Suriye kaynaklı toz taşınımının etkisi altında kalacağının tahmin edildiği belirten açıklamada “Cuma ve Cumartesi günlerinde Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak il genelinde etkili olması beklenen toz taşınımının 12 Mayıs 2024 Pazar sabah saatlerinden itibaren yurdu terk edeceği tahmin ediliyor. Toz taşınımının hafif zaman zaman orta kuvvette olması beklendiğinden hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme, yağış anında çamur şeklinde yağış ve sağlık problemleri gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması için meteorolojik değerlendirme yayınlanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırlayacağı hava tahmin raporlarının ve meteorolojik uyarıların takip edilmesi önem arz etmektedir” denildi. Batı Karadeniz’de fırtına Valilik denizlerde meydana gelecek olan fırtına ile ilgili olarak ise “Batı Karadeniz’de (Düzce-Zonguldak-Bartın) rüzgarın, yarın (Cuma) öğle saatlerinden itibaren doğu ve kuzeydoğudan 6 ile 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın, Cumartesi günü (11 Mayıs 2024) ilk saatlerde etkisini kaybetmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Uludağ’da operasyonla kurtarılan ayının kalça kemiği kırılmış
09 Mayıs 2024 Perşembe - 15:44 Uludağ’da operasyonla kurtarılan ayının kalça kemiği kırılmış Bursa-Uludağ yolunda araba çarpması sonrası yaralanıp mahsur kaldığı dere yatağından Jandarma ve DKMP ekipleri tarafından operasyonla kurtarılan ayının kalça kemiğinde parçalı kırıklar olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, dün gece Uludağ yolunda araçların önüne çıkan yaralı bir ayı olduğu ihbarının 112 Acil Çağrı Merkezi’ne düşmesinin ardından harekete geçen Uludağ Yiğitali Jandarma Karakoluna bağlı Asayiş timleri, yaptıkları incelemede yaralı bir ayının olduğunu ve ayının ormanlık alana doğru sürünerek ilerlediğini tespit etti. Bunun üzerine Jandarma Çevre Koruma Timi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerine haber verildi. DKMP Bursa Şube Müdürlüğü ve jandarma timlerinden oluşan aralarında 3 veteriner hekimin de bulunduğu 20 kişilik kurtarma ekibi gece boyu ayıya ulaşmaya çalıştı. Sabahın ilk ışıklarıyla ayının izini sürmeye devam eden ekipler yaralı ayıya Yiğitali Mahallesinin yaklaşık 2 kilometre üzerinde ormanlık alandaki dere yatağında ulaştı. Ekipleri fark eden yaralı ayı, arka ayaklarını kullanamamasına rağmen sürünerek dere yatağından aşağıya doğru kaçtı. Jandarma ve DKMP ekipleri bunun üzerine sahaya dağılıp yaralı ayının önünü keserek daha fazla kaçmasına engel oldu. Ekipler tarafından kıstırılan 2 yaşındaki genç ayı, veteriner hekimler tarafından uyuşturucu iğne atılarak bayıltıldı. Ayının bulunduğu bölgeye inen ekipler, pençelerini ve ağız kısmını sargı beziyle sarıp ayının saldırma ihtimaline karşı tedbir aldı. Urgan yardımıyla dere yatağından Jandarma ve DKMP ekipleri tarafından yukarıya taşınan 100 kiloluk ayı, DKMP ekiplerinin getirdiği kafese konularak araçla Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine götürüldü. Görevli veteriner hekimler tarafından sedye ile içeriye alınan ayının çekilen röntgeninde kalça kemiğinde birden fazla kırığın olduğu belirlendi. Ameliyata alınan ayının buradaki tedavisinin ardından Karacabey Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine götürüleceği, tedavi sürecine burada devam edileceği öğrenildi.
Başkan Çavuşoğlu 14 yıllık uygulamaya son verdi
09 Mayıs 2024 Perşembe - 15:10 Başkan Çavuşoğlu 14 yıllık uygulamaya son verdi Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, kent merkezinde 14 yıldır BELTAŞ tarafından işletilen ücretli cep otoparkı uygulamasına son verdi. Denizli’de cep otoparkları ücretsiz hale getirildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun talimatıyla Büyükşehir Belediyesinin iştirak şirketi BELTAŞ tarafından 14 yıldır kent merkezinde ücretli olarak işletilen cep otoparkı uygulamasına son verildi. BELTAŞ’ın 2010 yılında başlattığı uygulama kapsamında Denizli kent merkezinde 13 ayrı noktada cep otoparkı bulunuyordu. Yeni uygulamayla birlikte vatandaşlar cep otoparkından ücretsiz bir şekilde faydalanmaya başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’ne bağlı ekiplerde kent merkezinde yer alan cep otoparkları çevresinde bulunan tarife tabelalarının söküm işlemlerini gerçekleştirerek cep otoparklarını vatandaşların hizmetine açtı. “Derman belediyeciliği inşa ediyoruz” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, göreve geldikleri ilk günden itibaren Denizli’de derman belediyecilik anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek değişimin başladığını söyledi. Başkan Çavuşoğlu, “Rantı değil, halkın ihtiyaçlarını ön plana alan bir anlayışla çalışmalarımızı birer birer hayata geçiriyoruz. Denizli’de derman belediyeciliği inşa ediyoruz. Tüm hemşehrilerimizle birlikte kentimizi daha güzele ve iyiye hep birlikte ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.
Akdeniz’de parklar yenileniyor
09 Mayıs 2024 Perşembe - 14:29 Akdeniz’de parklar yenileniyor Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Çay Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Parkı’nda kapsamlı bir bakım onarım ve yenileme çalışması gerçekleştirdi. Akdeniz Belediyesi, vatandaşların dinlenmek ve temiz nefes almak, çocukların da gönüllerince eğlenmek için uğrak mekânı olan park ve yeşil alanlarda bakım ve yenileme çalışmalarına hız verdi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Yaşar Kemal Parkı’ndan sonra Çay Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Parkı’nda da bakım çalışması başlattı. Parktaki oyun gruplarını yenileyen, basketbol sahasının zeminini kauçukla kaplayan ekipler, oyun grupları ile spor aletlerinin etrafındaki zemini de suni çimle kaplayıp çocuklar için daha güvenli bir hale getirdi. Parktaki ağaçlar ve çalı türü bitkiler de ekipler tarafından budanıp Ahmet Kaya Parkı daha güzel ve estetik bir görünüme kavuşturuldu. “Çocuklarımızın beklentilerini göz önünde tutuyoruz" Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, halkın talebi doğrultusunda Ahmet Kaya Parkı’nı yenilediklerini belirterek, "Özellikle çocuklarımızın daha güvenli alanlarda eğlenip oyunlarını oynaması çok önem verdiğimiz bir konu. Parkımızda kapsamlı bir çalışma yürütülüyor, böylece halkımızın talebi de karşılanıyor. Parkı yenilerken çocuklarımızın beklentilerini de göz önünde tutuyoruz. Önümüzdeki süreçte park ve yeşil alanlarımıza yönelik yenileme hizmetimiz devam edecek. Kentimizi değiştirip dönüştüreceğiz ve yeni bir sayfa açacağız” dedi.
Taş ustaları Diyarbakır’ın tarihini yaşatıyor
09 Mayıs 2024 Perşembe - 14:20 Taş ustaları Diyarbakır’ın tarihini yaşatıyor Diyarbakır’ın tarihini yaşatmak ve aynı zamanda depreme dayanıklı konutlar inşa etmek amacıyla, Karacadağ ve Pirinçlik bölgelerinde taş evler yükseliyor. Bu evlerin yapımında önemli bir rol oynayan taş ustaları, geleneksel taş işçiliğini sürdürerek hem sanatsal bir değer, hem de şehrin tarihini yaşatıyor. Depreme dayanıklı olmaları ve Diyarbakır’ın tarihini yansıtmaları açısından tercih edilen bu taş evler, bazalt taşlarıyla inşa ediliyor. Taş ustaları, kilolarca ağırlıktaki bu taşları kırıp yontarak adeta birer sanat eserine dönüştürüyor. Bu ustalar, yılların deneyimi ve ustalığıyla, doğal malzemenin sağlamlığını ve estetiğini bir araya getirerek evlerin yapılarını oluşturuyor. Taş ustalığıyla uğraşan Hüseyin Saymaz, bu işi öğrenmenin ve yapmanın önemli olduğunu söyledi. Saymaz, “Taş duvar ustalarının yanında çıraklık yapıp bu işi öğrendik. Karacadağ köylerinde büyüdüm ve buralarda duvar örmeyle bu ustalığı öğrendim. İyi ki bu işi öğrenmişiz diyorum. Çok fazla rağbet var. Ancak bu işi yapacak usta sayısı yok denecek kadar az. Bu nedenle randevu ile çalışıyoruz. Son günlerde Karacadağ ve Pirinçlik bölgelerinde taş evlere rağbet var bu yüzden kazancımız da gayet iyi. Gençlerin bu mesleği öğrenmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu. Taş ustası Mehmet Bozan ise, taş yapıların hem sağlamlığı hem de doğallığı nedeniyle tercih edildiğini söyledi. Yılın her ayında taş ustalarının işinin olduğunu belirten Bozan, ”Doğal olduğu için taş yapılar hem daha sağlıklı hem de daha güzel görünüyor. Eskiden tüm yapılar taştan yapılırmış. Asırlarca ayakta kalan taş yapılar gelişen teknoloji ile birlikte terk edilince, zamanla taş yapı ustası da kalmamış. Depremden sonra sağlamlığı için tercih edenler olduğu gibi ısıtma ve soğutması çok kolay olduğu için enerjiden tasarruf etmek isteyenler de tercih ediyor” dedi.