EKONOMİ - 16 Ocak 2018 Salı 15:56

Çorum OSB’ye Meslek Yüksek Okulu kuruluyor

A
A
A
Çorum OSB’ye Meslek Yüksek Okulu kuruluyor

Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ne Meslek Yüksek Okulu yapılacağını açıkladı.

Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ne Meslek Yüksek Okulu yapılacağını açıkladı.


İl istihdam Kurulu Toplantısı’nda konuşan Vali Necmettin Kılıç, Türkiye’de çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi’nde olmayan bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.


Organize Sanayi Bölgesi’ne hazineden 400 dönümlük arazinin tahsisi için çalışma yapıldığını belirten Vali Kılıç, “Oldukça geniş bir arazi. Buraya Meslek Yüksek Okulu yapacağız. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak yapacağız ve üniversitemize teslim edeceğiz. Olabildiğince cazip ve gençlere hitap eden bir okul olmasını istiyoruz. Rekreasyon, peyzaj projeleri yurtları ve sosyal donatılarıyla desteklenen bir okul düşünüyoruz. Böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. Böyle bir çalışma yürütüyoruz. Makine sanayi ve diğer sektörlere eğitimli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla bir gayretimiz var” dedi.


Geçtiğimiz yıl istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarda İl İstihdam Kurulu’nun ciddi katkılarının olduğunu dile getiren Vali Kılıç, istihdamın artırılmasına yönelik esnaf ve sanayicilerle toplantı yaptıklarını, bu çalışmanın toplantıyla sınırlı kalmayıp kurul üyelerinin iş dünyasının temsilcilerini ziyaret ettiğini açıkladı.


Bunun olumlu neticelerini aldıklarını dile getiren Necmettin Kılıç, “4 bin kişinin istihdam edilmesini hedef belirlemiştik. Hedefimizin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik. Geçen yıl 7 binin üzerinde ilave istihdam sağlandı. Bu bizim için büyük bir başarı. Bu başarıda işadamlarımızın, Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf odaları ve İl İstihdam Kurulu ve toplumun bütün kesimlerinin büyük gayretleri oldu. 2017 yılında istihdam politikilarına katkıda bulunan hükümetimize ve devletimizin hedeflerini bir misli aşan kurulumuza teşekkür ediyoruz. 2018 yılında da geçtiğimiz yıl olduğu gibi stratejik planın hedeflerine uygun bir yıl olmasını temenni ediyorum. 2017 yılında gösterdiğimiz performansı 2018 yılında da göstereceğiz. Günü gününe yılı yılına eşit olan ziyandadır” diye konuştu.


’Nitelikli iş gücüne şiddetle ihtiyacımız var’


Resmi rakamlara göre Çorum’da işsizlik oranının Türkiye ortalamasının yarısı kadar olduğunu ve yüzde 5 civanlarında seyrettiğini dile getiren Vali Kılıç, “OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Çorum valisi olarak söylüyorum; Çorum’da rahatlıkla iş bulunabilmektedir. Başkanlığımda her hafta yapılan halk günlerinde iş talebiyle gelen vatandaşlarımızı rahatlıkla işe yerleştirebiliyoruz. Ama Çorum’da artık şunu yapmamız lazım. 2018 yılında nitelikli işgücünü gündemimize almamız gerekiyor. Nitelikli işgücüne şiddetle ihtiyacımız var. Vasıflı elamana ihtiyacımız var. Vasıflı işçi bulmakta zorlanıyoruz. Halk Eğitim Merkezleri, üniversitemiz, Meslek Yüksek Okulları, Endüstri Meslek Liseleri artık bizdeki makine sanayine hitap edebilecek, ara eleman temin edebilecek kaynakçı, motor ustası gibi alanlarda eleman yetiştirmemiz lazım. Endüstri Meslek Liseleri’nden başlayarak, Meslek Yüksek Okulları ağı kurmamız lazım. Bu noktada aldığımız tedbiriler var” ifadelerini kullandı.


’ASELSAN’ın envanterinden çıkarılan makineler OSB Endüstri Meslek Lisesi’ne kazandırılacak’


ASELSAN’ın envanterinden çıkarılan makineler OSB Endüstri Meslek Lisesi’ne kazandırılması için görüşmeler yapıldığını açıklayan Vali Kılıç, şunları kaydetti; “Organize Sanayi Bölgesi’nde Endüstri Meslek Lisesi var. Buradaki lisemizi OSB yönetimi olarak destekliyoruz. Yönetimde yer alan ÇOSİAD derneği öğrencilere burs ve yemek veriyor ayrıca servis ücretlerini karşılıyor. Bu destekleri özelde başka liseye veremiyoruz. Öğrencilerimizi olabildiğince iş dünyasıyla irtibatlamaya çalışıyoruz. Çocukların daha çok sanayide staj yapabilmeleri, sanayi havasını teneffüs etmeleri oradaki bilgi birikimi ve geleneklerden istifade etmeleri için gerekli çalışmaların tamamını yapıyoruz. Gelecek yıl öğrencilerimiz mezun olacak. Okulumuzu desteklemek için ASELSAN ile görüşüldü. ASELSAN’ın envanterinden çıkarılan makinelerin okula kazandırılması için görüşmeler yapıldı. Oradan çıkan teknik cihazları alıp bizde okulumuza kazandıracağız”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: “Genç mühendisler olmasaydı KAAN uçmazdı” ’TUSAŞ’ın Gelecek Perspektifi ve MMU KAAN’ konulu söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 72’nci konuşmacısı olan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Başarımız genç çalışanlarımızdan kaynaklanıyor. Eğer genç mühendis ve teknisyenler olmasaydı KAAN uçmazdı” dedi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 72’nci konuşmacısı, ’TUSAŞ’ın Gelecek Perspektifi ve MMU KAAN’ konulu söyleşiyle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil oldu. Moderatörlüğünü SUBÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş’ın üstlendiği söyleşide; TUSAŞ’ın gelecek perspektifi, Türkiye’nin havacılık alanındaki girişimleri ve Milli Muharip Uçak KAAN konuşuldu. Programın tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den istenildiği zaman izlenebiliyor. Beceri ön plana çıkıyor “Çok yeni bir dünya var. İleri bakın, her şeyi yapabilirsiniz” diyerek gençlere seslenen TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Biz KAAN’ı yaptık. Siz uzay gemisi yapabilirsiniz. Çok modern bir dünya ve çok büyük imkânlar var. 18-20 yaşında birisi dünyayı fethetmek isterse, fethedebilir. TUSAŞ’ın başarısı genç mühendislerden kaynaklanıyor. Eğer genç mühendis ve teknisyenler olmasaydı KAAN uçmazdı. Bu yüzyılda, tecrübeden ziyade bilgisayar yazılımları ve simülasyon yazılımlarının kullanım becerisi başarıda etkili oluyor. Artık tecrübe değil, gençlik önemli. Günümüzde Alman, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Japon mühendislerin yaş ortalaması oldukça yüksek seviyede. Bu yüzden yeni ürün çıkaramıyorlar. Gençlerimizin varlığı ülkemizin serveti. İnşallah Mars’a ilk giden siz olacaksanız” diye konuştu. Büyük oranda yerli ve milli Şu an için yeni bir projelerinin olmadığını, mevcut projeleri geliştirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kotil, “TUSAŞ’ın sadece KAAN’ı yok. Özgün olarak Gökbey’i, Hürjet’i, Hürkuş’u ve Anka-3’ü var. Hedefimiz bu özgün uçakları seri üretime geçirip, hava kuvvetlerimize ve dost ülkelere ulaştırmak. Savunma sanayii olduğumuz için herkesle kol kola çalışamıyoruz. TUSAŞ’ın Endonezya, Malezya, Pakistan, Çad, Nijer, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi birçok ülkede ofisleri var. Bu ofisler aracılığı ile diğer ülkelerle bağlantı sağlıyoruz. KAAN çok büyük oranda yerli ve milli bir uçak. Zaten bunu sağlamış olmasaydık, belli üreticilere nazımız geçmeseydi ve büyük oranda dışarıya bağımlı kalsaydık bu kadar kısa sürede 5’inci nesil bir savaş uçağını uçuramazdık” şeklinde konuştu.