EKONOMİ - 16 Ocak 2018 Salı 17:27

İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya:

A
A
A
İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya:

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, geçtiğimiz yıl özel sektördeki farklı meslek dallarında 1 milyon 57 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, geçtiğimiz yıl özel sektördeki farklı meslek dallarında 1 milyon 57 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı.


İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Necmettin Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının değerlendirildiği toplantıda 2018 yılında izlenecek yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.


Toplantıda bir konuşma yapan İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Türkiye İş Kurumu olarak 2017 yılının kendileri açısından başarılı bir yıl olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en yüksek istihdam oranının geçtiğimiz yıl gerçekleştiğini belirtti.


2018 yılında da teşviklerle sayıyı artırarak kalıcı istihdama katkıda bulunmak istediklerini açıklayan Kaya, “Toplantılara katılmamızın en temel sebebi Çorum özelinde valimizin himayelerinde istihdam politikalarını yerinde görmek ve Genel Müdürlük olarak bu politikalara verilecek katkıları ele almak. Çorum hem istihdam politikaları hem de mesleki eğitim alanında en başarılı illerimizden birisi. Burada sahadaki deneyimleri, çalışmaları istihdam uzmanlarımızla görerek Ankara’da nasıl destek verebileceğimizi tespit etmek amacıyla buradayız” dedi.


İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan ise, 2016 yılındaki hain darbe girişimiyle birlikte ülkemizde işsizlik oranlarının artmaya başladığına dikkat çekerek, işsizlik oranı 2016 yılında yüzde 10.2 iken Ocak 2017’de yüzde 13’e yükseldiğini söyledi.


İşsizlik oranlarının artmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile "Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği" başlatıldığını hatırlatan Şahan, “Milli İstihdam Seferberliği" uygulaması ile birlikte ülkemizde işsizlik oranlan hızla düşmeye başlamış ve Ekim 2017 ’de yüzde 10.2 olarak gerçekleşmiştir. Çorum’da Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında “Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği” kapsamında istihdamın artırılması için yoğun çalışma başlatılarak yapılan toplantılar ve 200’ün üzerinde işyeri ziyaret edilerek İşbaşı Eğitim Programı ve 4447 Sayılı Kanunun 17. maddesine göre işverenlerin işbaşı eğitim programlarından sonra yararlanacakları teşvikler anlatılmıştır. Yine iş ve meslek danışmaları tarafından bireysel görüşme yapılarak ve işyerleri ziyaret edilerek işverenlerin sorunları işyerlerinde öğrenilmiş, işverenlerimize işbaşı eğitim yararlanacakları teşvikler anlatılarak işverenlerimiz bilgilendirilmişlerdir” dedi.


Çorum’da Ocak 2017 sigortalı sayısına ilave olarak "Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği" kapsamında yıl içerisinde istihdam taahhüdü 4 bin iken bu sayının yıl içerisinde 7 bin 51’lere ulaştığını açıklayan Şahan, “Türkiye İş Kurumu her yıl tüm illerde İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) yapmakta olup, Çorum’da kurumumuz İMD’leri tarafından 3 Nisan- 5 Mayıs tarihleri arasında 20 ve daha fazla kişi istihdam eden 449 işyerine ziyaret yapılmış, Türkiye geneli ve il düzeyinde çalışan sayısı açık iş temininde güçlük çekilen meslekler ile geçmiş gelecek dönem istihdam eğilimlerine dair bilgiler derlenmiş, işverenin eleman ihtiyacı anında karşılanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, işgücü yetiştirme kurslarımızın da piyasa ihtiyaçları doğrultusunda açılmasının sağlanması için veriler derlenmiştir” diye konuştu.


İşgücü Piyasası Araştırma (İPA) raporlarına göre Çorum’da işyerlerinin sektörlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla işyerinin imalat sektöründe olduğunun görüldüğünü anlatan Şahan, “Yaklaşık olarak her 100 işyerinden 36’sı imalat sektöründedir. Bu sektörü yüzde 22 ile toptan ve perakende ve yüzde 12 ile inşaat sektörü takip etmektedir. Bu işyerlerinde açık işlerde birinci ve ikinci sırayı makine montajcısı ve dikiş makine işçisi almış, bu meslekleri sırası ile konfeksiyon işçisi, seramik imalı işçisi, beden işçisi, paketleme işçisi, kaynakçı (oksijen ve elektrik kaynakçısı), gaz altı kaynakçısı, garson, CNC torna tezgahları operatörü izlemiştir. Çorum’da araştırma kapsamına giren işyerlerinde toplam 23 bin 407 kişi çalışmaktadır. Çalışanların yüzde 75.2’si erkek, yüzde 24.8’i kadındır. Yine İPA raporlarına 2010 yılında Çorum’da 12 bin 338 İŞKUR’a kayıtlı işsiz var iken, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayı yaklaşık yüzde 57 artarak 19 bin 341’e yükselmiştir. Rakamlardaki yükseliş İŞKUR’un tanınırlılığının artmasından ve işgücü piyasasında aktif bir oyuncu haline gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınlarda 2010 yılında 4 bin 246 kişi kayıtlı iken, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayı 2,5 kat artarak 10 bin 388 kişiye çıkmıştır. Kadınların ekonomik değer üretmek ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla işgücü piyasasında yer almak istemeleri, bu sayıda belirgin bir artış olmasını sağlamıştır” diye konuştu.


İş Kurumunun istihdamın arttırılmasında girişimcilik eğitimleri, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının etkili olduğunu anlatan Şahan, şunları kaydetti;


“İlimizde 2017 yılı içerisinde 449 kişiye girişimcilik eğitimi verilerek katılımcılara sertifikaları dağıtılmıştır. Bu eğitimlerimiz Çorum Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf Odası Başkanlığı ve Sungurlu Ticaret Borsası ve Sungurlu Denetimde Serbestlik Müdürlüğü ile gerçekleştirilmiştir. Yine Çorum’da 93 adet mesleki eğitim kursu düzenlenmiş, toplam bin 883 katılımcı ile bu kurslar başarıyla tamamlanmıştır. İlimizde 2017 yılı içerisinde işbaşı eğitim programı kapsamında bin 706 işyerinde 3 bin 185 kişi işbaşı eğitimi programı kapsamında faydalandırılmıştır. İstihdamında zorluk çektiğimiz eski hükümlü, engelli vatandaşlarımıza kendi işlerini kurmaları amacıyla ile 2017 yılı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığımız ve Denetimde Serbestlik Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapılan çalışmalar neticesinde toplam 5 eski hükümlü vatandaşımıza kendi işlerini kurmaları neticesinde toplam 114 bin 26 lira hibe yardımı yapılmıştır. Yine aynı şekilde 2 engelli vatandaşımıza da kendi işlerini kurmaları neticesinde toplam 59 bin 980 TL hibe yardımı yapılmıştır”


Ülkemizde bugünkü ekonomik yapıda; ekonomiye rekabet gücü kazandıran, yatırım yapan, istihdam oluşturan, yeni girişimcilerin önünü açan ve onlara destek veren ekonomik ve sosyal politikalar uygulandığını anlatan Ali Şahan, “Bu uygulamanın başarıya ulaşması için işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve türde mesleki eğitim programlarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, işgücüne sürekli değişen ihtiyaçlara göre yetenek kazandırmaları, üretimde kalite ve verimliliğin arttırılması, rekabet gücünün kazanılmasının hayat boyu temel bir ilke olarak benimsenmesi gerekmektedir Harcanan kamu kaynaklarının yerine ulaşması için eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlü ve sağlıklı kurulması, mesleki eğitimin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmesi öncelikli hedef olmalı, mesleki eğitim özendirilmelidir. Mesleki eğitimin ders programlan iş gücü piyasası temsilcilerinin katılımıyla ve iş yaşamının ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulmalıdır. Bazı sektörlerdeki yığılmanın önlenmesi, hızla gelişen sektörlerdeki ihtiyacı karşılayacak esneklikte mesleki eğitimin planlanması, Ticaret ve Sanayi Odaları ile meslek komitelerinin etkinliğini arttırılarak, mesleki eğitim merkezlerinin eğitim programlarının disipline edilerek, eğitim alan öğrencilere denklik verilmesi işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.


Çorum Valisi Necmettin Kılıç ise Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ne Meslek Lüksek Okulu yapılacağını açıkladı.


İl istihdam Kurulu Toplantısı’nda konuşan Vali Necmettin Kılıç, Türkiye’de çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi’nde olmayan bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.


Organize Sanayi Bölgesi’ne hazineden 400 dönümlük arazinin tahsisi için çalışma yapıldığını belirterek, “Oldukça geniş bir arazi. Buraya Meslek Yüksek Okulu yapacağız. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak yapacağız ve üniversitemize teslim edeceğiz. Olabildiğince cazip ve gençlere hitap eden bir okul olmasını istiyoruz. Rekreasyon, peyzaj projeleri yurtları ve sosyal donatılarıyla desteklenen bir okul düşünüyoruz. Böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. Böyle bir çalışma yürütüyoruz. Makine sanayi ve diğer sektörlere eğitimli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla bir gayretimiz var” dedi.


Toplantı da Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, kurul üyeleri hazır bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.