YEREL HABERLER - 28 Nisan 2016 Perşembe 18:19

“Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu” Başladı

A
A
A
“Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu” Başladı

Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, MÜSİAD Çorum Şubesi ve İnsani Değerler Platformu’nun işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Bütün Yönleriyle Çorum Sempozyumu” başladı.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda düzenlenen sempozyum açılışına Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Vekili Turhan Candan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, MÜSİAD Çorum Şube Başkanı M. Ahmed Köksal, İnsani Değerler Platformu Başkanı Seyfettin Yıldız, akademisyenler, öğretim görevlileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.
Sempozyumda bir açılış konuşması yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum’un dedikoduya değil, vizyona ihtiyacı olduğunu söyledi. 1984 yılında Türkiye’de sadece 24 üniversite varken, 2000’li yıllara gelindiğinde ise bu sayının 70’e ulaşmasına rağmen birçok ilde üniversite olmadığını hatırlatan Rektör Alkan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanken her ilde bir üniversite sloganıyla, üniversitelerin sayısı hızla artarak Türkiye genelinde 193 tane eğitim kurumuna ulaşıldı” dedi.
Üniversitelerin bulundukları şehirlerin başta ekonomik, sosyal, kültürel anlamda katkı sağlamasının amaçlandığını ifade eden Reha Metin Alkan, “Üniversitelerin kuruluş amaçlarından en önemlisi de Türkiye’nin 2023 vizyonuna katı sağlaması, kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olması ve Türkiye’nin dünyada en büyük ilk 10 ekonomisinde yer almasına katkı sunmasıdır. Gururla söylüyoruz ki Anadolu’da kurulan üniversiteler çok güzel işler başarmış durumda” ifadelerini kullandı.
20 yıl önce üniversite rektörlerinin başörtüsü ile anılan, vazifesi olmayan işlerle uğraşan kişiler olduğunu dile getiren Alkan, ilimle uğraşmak yerine başka işlerle uğraşanların ülkeye hiçbir şey katmadığını ifade etti.
Artık üniversitelerin ülkesi ve şehri için elini taşın altına koyan kurumlar haline geldiğini kaydeden Alkan, “Yaptığımız her faaliyete akademik odaklarla yaptık. Biz üniversiteyiz, bizim üzerimize düşen görev insanlığı aydınlatmaktır. Üniversiteler en önde gitmek durumda. Üniversitelerin gelişmesi durduysa her şey durmuş demektir. Gelişmiş ülkelerle, gelişmiş üniversitelerin aynı yerde buluşması bir tesadüf değildir. Bizim de aklımızı başımıza almamız gerekiyor, üniversitelerin gelişmesi toplumun gelişmesi demektir. Üniversiteler doğru kurgulanırsa bu şehre ok büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Hitit Üniversitesi olarak Çorum’a her anlamda katkı sağlamayı amaç edindiklerini vurgulayan Rektör Alkan, Çorum’un geleceğini önemsediklerini ve bu konuda şehre ve insanlığa faydalı olmak istediklerini söyledi. Türkiye’nin kabuğunu kırdığını ve dünyada artık adından söz ettirdiğini dile getiren Alkan, çalışmak isteyenler için artık mazeretin kalmadığını dile getirdi.
Hitit Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesinin kuruluş sürecinde yaşadığı bir olayı da anlatan Alkan, “Herkesin tanıdığı bir kişi ‘Tıp fakültesini getirirsen oranın hocaları seni rektör seçmezler’ dediğini belirterek, o kişiyi eleştirdi.
Çorumla ilgili önemli araştırmalar ve akademik çalışmalar ortaya koyan, araştırmacı yazar Ethem Erkoç’a teşekkür eden Alkan, yeni yapılan Meslek Yüksek Okulu binasındaki konferans salonuna Ethem Erkoç konferans salonu isminin verildiğini açıkladı.
Alkan sempozyuma katılan Ethem Erkoça’a dönerek “Bu salonun ismini biz sizin adınızı verdik. Bu salonun ismi Ethem Erkoç salonudur. Çorum’a katkılarınızdan dolayı sizlere şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
İnsani Değerler Platformu Sözcüsü Seyfettin Zengin, sempozyumun önemine dikkat çekerek, Çorum için yıllarca değerlendirilebilecek bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. İnsani Değerler Platformu’nun Çorum’a ve ülkeye pozitif katkı sunmak için 70’e yakın sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği ve ilin ekseri çoğunluğunu temsil eden bir kuruluş olduğunu belirten Zengin, sempozyumun kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade ederek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.
MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmet Mücahit Köksal, sempozyum ile Çorum’un çok büyük bir eksikliğinin giderileceğini dile getirerek, “Çorum’un evvelini bugününü geçmişini, ticaretini, kültürünü, turizmini, doğru bir referans ile bulma şansımız olmuyor. Bu sempozyum buna katkı sağlayacaktır. Çorumluların bir problemi var. “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” deniliyor. Çorum’un aslında adamı meşhurdur. Mütevazilikten diyemiyoruz. Adamımız meşhur olmaz. Demişler ki adaba uygun olmayan hareket yaparsa Çorumlu sen Çorumlu olamazsın senin yaptığını Çorumlu yapmaz derlermiş diyoruz. Sempozyumda buna da değinilirse seviniriz. Çorum’un adamı bence meşhur. Çalışmaları ile Türkiye’deki Çorum’un yeri ile Çorumluların Türkiye’de kendilerini temsil edişi ile gerçekten bizim adamımız meşhur. İş adamı örgütüyüz. Amacımız iş adamlarını bir araya getirmek seslerinin güçlü çıkmasını sağlamak iş hayatını ilgilendiren konularda çalışmalar yapmak ama yerelde bizim amacımız daha büyük Çorum nasıl olur bu olurken biz ona nasıl katkı sağlayabiliriz. Bundan sonraki çalışmalarımız da bu olacaktır” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan’da konuşmasında kurumların birlikte iş yaptıkları zaman güzel şeylerin ortaya çıktığını dile getirerek, “Bu sempozyumda bunun güzel bir örneğidir. Halkta kurumların birlikte işler yapmasını istiyor. Kurumların birbirine küsme hakkı yok. Sempozyumun şehre hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verildi. Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın moderatörlüğünü yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Doç. Dr. Edina Solak, ‘Çorum milletvekili Ferit Bey’in hayatı ve vefatı üzerine ailesine devlet tarafından yapılan yardımlar’ hakkında, Doç. Dr. Dilorom Hamroeva ‘Güneş, güneş şeklindeki aslan kafasının ve çift aslan figürlerinin sembolik anlamları’ hakkında kayınvalidesinin vefatı nedeni ile sempozyuma katılamayan Doç. Dr. Cavid Qasımov’un yerine Prof. Dr. Mehmet Evkuran, ‘Şehir sorunlarını nasıl çözebiliriz ? Çorum’da şehir kimliği ve kültürü üzerine bir inceleme’ hakkında bilgiler verdi. 8 oturumda eş zamanlı olarak 5 ayrı salonda 40 programın gerçekleştirileceği sempozyumda 158 sözlü, 3 poster olmak üzere toplam 161 bildiri yer alacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir