EKONOMİ - 30 Nisan 2024 Salı 11:50

DTO meyve ve sebze ürünleri sektörüne yeni bir yön çiziyor

A
A
A
DTO meyve ve sebze ürünleri sektörüne yeni bir yön çiziyor

Denizli Ticaret Odası (DTO) “Dondurarak kurutma, bahçe ürünlerinin muhafazası ile meyve ve sebzelerinin ulusal uluslararası pazarlanması” konulu bir konferans gerçekleştirdi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, yeni yatırımların ve ihracatçılar kervanına katılmak isteyen işletmelerin önünü açmak için büyük çaba harcadıklarını vurguladı.



DTO Meclis Salonu’ndaki “Dondurarak kurutma, bahçe ürünlerinin muhafazası ile meyve ve sebzelerinin ulusal ve uluslararası pazarlanması” konulu konferansın açış konuşmasını DTO Başkanı Uğur Erdoğan yaptı. Ülkenin 9’uncu ihracatçı sanayi şehri olan Denizli’nin gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe de söz sahibi olduğuna dikkat çeken Başkan Erdoğan, “Denizli’miz, her ne kadar ülkemizin en büyük ihracatçı sanayi şehirlerinden biri olarak tanınsa ve anılsa da tarım sektöründeki varlığı ve yatırımlarıyla da adından sıkça söz ettiren bir şehirdir. Gıda, tarım ve hayvancılık sektöründeki potansiyelimizin yanında girişimlerimiz, yatırımlarımız ve başardıklarımızla da biliniyor ve takdir ediliyoruz. Ege Bölgesi’nde tarımın merkeziyiz... Son teknoloji seralarımız ile işletmelerimizin bulunduğu tarım ve hayvancılık sektörümüzün yanı sıra kuruyemiş sektöründeki yatırımlarımızla ve tüm Türkiye’ye de satışını yaptığımız kuruyemiş işleme makinaları ihracatımızla, bölgemizde öncü bir iliz. Ticarete konu 130’un üzerinde tarım ürünü yetiştiriyoruz. Bunlardan 70 çeşidini, ihracat olarak 76 farklı ülkeye göndermekteyiz. En çok kekik, üzüm, kiraz, elma ve nar üreten şehrimiz, bazı ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Tüm dünyada üretilen kekiğin yüzde 75’i, Türkiye’mizdeki üretimin ise yüzde 90’ı, Denizli’mizdendir. Ayrıca ülkemizdeki leblebi üretiminin yüzde 85’ini Denizli’miz karşılamaktadır. Aynı zamanda lavanta üreten ve bunu sanayileştiren bir şehiriz. Bunların yanında Avrupa’nın en büyük çiğ süt ve damızlık üreticisi, Türkiye’nin en büyük yem fabrikası ile en büyük süt ve süt ürünleri markalarından 1’i, Denizli’mizdedir. Su ürünleri ile arıcılıkta da önemli bir yerdeyiz. Denizli’miz 26 farklı sektörde, 2 bin 905 ürün grubunda 185 ülkeye ihracat yapan önemli bir değerdir. 333 milyon dolarlık bir tarım ihracatı var. Denizli’de 2 bin 940 çeşit bitki yetişiyor; bunlardan 50’si sadece bize özgü. Bunun kıymetini iyi bilmeli” dedi.



“Meyve ve sebze ihracatımızı, artırmak istiyoruz”


4 yıl önce Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bitki üretim tesisi kurulması amacıyla yatırımcı kuruluşlara arsa tahsis belgelerini dağıttıklarını ve seracılık faaliyetlerini desteklediklerini de belirten Başkan Erdoğan, “Onlar artık işinin başındalar ve işletmeleri her geçen gün daha da büyüyor. Şimdi yeni yatırımların önünü açmak için çaba harcıyoruz. Dondurarak kurutma, bahçe ürünlerinin muhafazası ile meyve ve sebzelerinin ulusal ve uluslararası pazarlanmasını canlandırmak ve bu alandaki ihracatımızı artırmak istiyoruz. Bugünkü konferansımızın ana amacı da budur. Emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Savaşlar, bundan sonra petrol ve değerli madenler için değil su ve gıda için olacak”


Günümüzde gıda ve sağlıklı beslenmenin ne derece değerli olduğunu ve stratejik bir hale geldiğini herkesin gördüğünü de ifade ederek Erdoğan, “İnsanoğlu, bir zamanlar topraklarını genişletmek için, hemen ardından petrol ve değerli madenler için, geçen yüzyıldan itibaren de su için özellikle de temiz su kaynakları için savaştı. Bu yüzyılda ve gelecekte ise savaşlar gıda güvenliği için olacaktır! Onun için dünyanın en büyük ülkeleri ile ekonomileri, en büyük kaynakları kullanarak en geniş kadroları kurdular; ülkelerinin hiçbir yere bağımlı kalmadan gıda ihtiyacını karşılayabilecek son sistem teknolojiler ortaya çıkarmak ve geliştirmek için durmaksızın çalışıyorlar. Türkiye de büyük bir ülke olmak istiyorsa bu alanda da yerini almalı” şeklinde konuştu.



“Denizli’deki tarım faaliyetlerini önemsiyoruz”


PAÜ Ziraat Fakültesi’nin hem şehire hem de sektöre çok büyük katkılar sağlayacağını dile getiren. Rektör Kutluhan, “Denizli sanayi ve turizm şehridir ama aynı zamanda önemli bir tarım şehridir. Denizli’de okuyup bugünlerde ülke yönetimine katkı sağlayanların ayağı, mutlaka tarla bahçeye değmiştir. Dolayısıyla, tarım hayati bir kaynaktır ve çok önemlidir. Düne kadar tarıma önemsemeyen ülkeler, bugün artık stratejik planlarında yer veriyorlar. Üniversitemizdeki Ziraat Fakültemiz, açıldıktan sonra çok büyük işler yaptı, yapıyor. İlçe ilçe Denizli tarımını ele alıyoruz. Nasıl kolay yetiştirebiliriz? Nasıl bunu sunabiliriz? Bunların araştırmalarını ve çalışmalarını yapıyoruz. Diğer taraftan Çal, Çameli ve Acıpayam’daki arazilerimizde de üretimler yaparak Denizli’mize katkı sağlıyoruz. Tarımda çok emek harcayarak ürettiğimiz ürünlerin maalesef karşılığını alamıyoruz. Bu toplantı, ürünlerin değerlendirilmesi noktasında hepimize ışık tutacak ve yeni bir yaklaşımla bu işlere yön verecektir. Denizli’nin tarımsal ürün çeşitliliği çok büyük, hatta Denizli bu anlamda bir cennettir. Tarıma daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Bu konferans için başta Denizli Ticaret Odamız ve Başkanımız Uğur Erdoğan olmak üzere ilgili dernek ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.



“Ürünlerimizi, pazarlara ulaştırmak zorundayız”


Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk de ürünlerin tüketicilere ulaşıncaya kadar çok ciddi kayıplar yaşandığına, bu konuda çeşitli önlemler alınması gerektiğine işaret etti. Türk, “Denizli tarımı, üniversitenin desteği ile daha da geliştirecektir. Bizler SOMTAD olarak Denizli tarımını bir adım daha ileriye götürmek, sizleri yeni teknolojilerle tanıştırmak için buradayız. Bilim, tarım ve teknolojiyi birlikte ele alarak gıdanın korunması ve daha iyi sunulması için ülkemize ve dünyamıza katkı sağlamak istiyoruz. Dünya nüfusunun 2050 yılında 12 milyara ulaşacağına dair öngörüler var. Bu sebeple gıdamızı yüzde 60 artırmamız gerekiyor. Su kaynaklarını da yüzde 20 daha az kullanmak zorundayız. Araştırmacılar, bu konuda ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Acil önlem almamız gereken konulardan biri de üretilen ürünlerin tedarik zincirinde kaybolmasıdır. Dünyada 1,3 milyar ton ürün israf ediliyor. Türkiye’de ise 60 milyon ton üretim var. Bunun yüzde 25’i yani 15 milyon tonu israf oluyor. Sebze ve meyveyi hızla yurt içi ve yurt pazarlara ulaştırma anlamında ciddi önlemeler alıp hasattan sofraya ürünlerimizi iyi bir şekilde ulaştırmamız gerekmektedir. Dernek olarak hasat muhafaza çalışmalarımız var, bunları sizlerle de paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.



“Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ilk süt ürünü Denizli’den”


İl Tarım ve Ormancılık Müdür Yardımcısı Şehla Akpınar ise pandemi, savaşlar ve iklim krizlerinin güvenli üretimin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. Akpınar, “Bakanlığımız; tarladan sofraya, çiftlikten çatala güvenli ve sürdürülebilir gıda temini için çalışmaktadır ve çeşitli projeler üretmektedir. Ancak bu sadece kamunun tek başına mücadelesiyle başarılı olabileceği bir konu değildir. İş birliğine ihtiyaç vardır. Bakanlığımız, Tarımsal Üretim Planlaması ile ilgili vizyon bir projeyi de hayata geçirdi. Bu kapsamda, iklim değişiklikleri göz önüne alınarak tarımsal üretim, bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili planlamalar yapılması, üretimin bu planlamalar çerçevesinde sürdürülmesi ve ürünlerden katma değer elde edilmesi hedeflenmektedir. Diğer taraftan Denizli’nin tarım ve hayvancılık olarak ülkemize çok ciddi katkıları vardır. Sanayiye arz edilen çiğ süt sıralamasında Denizli, tüm Türkiye’de beşinci sıradadır. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ilk süt ürünün Denizli’den olması da gurur vericidir. Gıda takviyesi ihracatında ise Türkiye 2.’siyiz. Denizli hem bitkisel ve hayvansal üretimde hem de ürünlerin işlenerek katma değer elde edilmesinde, çok önemli bir şehirdir. O nedenle, bu tür bir organizasyonun da Denizli’de olması çok değerlidir. Emeği olanlara teşekkür ederiz” diye konuştu.



8 farklı sunumda, A’dan Z’ye sektördeki yenilikleri anlattılar


Büyük ilgi gösterilen Dondurarak Kurutma, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası İle Meyve ve Sebzelerinin Ulusal ve Uluslararası Pazarlanması Konferansımızın öğleden önceki ilk bölümünde, öncelikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatör Vekili Bilal Taştepe, sektöre yönelik devlet destekleriyle ilgili IPARD Programı Destekleri hakkında bir bilgilendirmede bulundu. Sonrasında konferansın Gıdaların Korunmasında Yeni Teknolojik Gelişmeler kısmına geçildi. Arda Sökmen ile Serkan Kılıç Dondurarak Kurutma Teknolojileri, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi’nden Dr. Burak Erdem Algül ise Bahçe Ürünlerinin Muhafazasında Yeni Teknolojik Gelişmeler, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu Ülkemiz Meyve ve Sebzelerinin Ulusal/Uluslararası Pazarlanması ve Geleceği, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İncirliova İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Duygu Çıtak Birol da Yeşil Mutabakat ve Karbon Ayak İzi konulu birer sunumda bulundular.



DTO meyve ve sebze ürünleri sektörüne yeni bir yön çiziyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Demirtaş’a yeni kaldırım ve bisiklet yolları Osmangazi Belediyesi, Demirtaş Sakarya Mahallesi’nde başlattığı bordür, tretuvar ve bisiklet yolu çalışmaları ile bölgeye estetik bir görünüm kazandırırken, aynı zamanda mahalle sakinlerinin ulaşımını kolaylaştırdı. Osmangazi Belediyesi, yayaların ve sürücülerin yolları daha rahat ve güvenli bir şekilde kullanabilmesi amacıyla kaldırım, bordür, tretuvar ve bisiklet yolu çalışmalarını sürdürüyor. Gerçekleştirilen çalışmalarla Osmangazi’nin yolları hem güzelleşiyor hem de yaya ve sürücüler için daha güvenli hale getiriliyor. Demirtaş’ın imarlı yeni bölgesi olan Sakarya Mahallesi’nde yeni açılan Hastane Caddesi üzerinde çalışmalar yürüten Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, toplam 2 bin 500 metre uzunluğunda bordür, 3 bin metrekare tretuvar ve 2 bin 750 metre uzunluğunda bisiklet yolu çalışması gerçekleştirdi. Hayata geçirilen bisiklet yolu ve kaldırım düzenlemesi çalışmaları, kent estetiğine katkı sağlaması, çevre dostu olması, sportif faaliyet yapılan alanları arttırması ve ulaşımı konforlu hale getirmesiyle vatandaşlardan tam not alıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, önceliklerinin Osmangazililere konforlu bir ulaşım sunmak olduğunu dile getirerek, “Demirtaş Sakarya Mahallesi’nde yeni açılan ve sıcak asfaltı tamamlanan Hastane Caddesi’nde geniş ve modern kaldırımlar inşa ediyoruz. İlçemizi modern yol ve kaldırımlara kavuşturarak, vatandaşlarımızın konforunu arttırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda hem insan sağlığını hem de çevre sağlığını düşünerek buna en uygun ulaşım aracı olan bisikletin yaygınlaşmasına sağlamak adına ilçemize yeni bisiklet yolları kazandırıyoruz” dedi.
Antalya AŞT, Tiyatroname ile tiyatroseverlere veda etti Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT) "Tiyatroname" adlı gösterisiyle sezonu kapattı. Toplam 66 bin kişinin izlediği 16 oyun ile dolu dolu bir sezon geçiren AŞT ekibi tek perdeden oluşan interaktif müzikal bir gösteriyle, tiyatroseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Kent içi ve ilçelerde, Anadolu’da, yurt dışında bir çok temsil ve sayısız etkinlikle izleyiciyle buluşan Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatrosu bu sezona da damgasını vurdu. Antalya’da tiyatroseverleri oyunlarla buluşturan AŞT, unutulmayacak bir gösteriyle sezonu kapattı. Büyükşehir Belediyesi Doğu Garajı Performans Sahne’de “Tiyatroname” adlı gösteri ile Antalyalılara veda eden AŞT ekibi, izleyenleri hem eğlendirdi hem de hüzünlendirdi. AŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür’ün başrolde olduğu 2023-2024 sezonu yetişkin oyunlarından kesitler sunan müzikal tarzındaki Tiyatroname, izleyenlere benzersiz anlar yaşattı. AŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür oyun sonunda tüm ekibiyle birlikte izleyenleri selamladı. Mehmet Özgür, “Geçmişten günümüze 40 yılı aşkın süredir yürüdüğümüz bu yolda emeği geçen oyuncularımıza, teknik ekibimize, idari personelimize, kıymetli seyircilerimize ve bize dokunan herkese teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Tiyatromuz için çok büyük emekleri olan değerli hocamız Cenap Aydınoğlu’na, bu güzel geceyi titizlikle hazırlayan değerli hocamız İhsan Kılavuz’a, Şube Müdürümüz Seyfi Albayrak’a ayrıca teşekkür ediyorum. Alkışlarınız hiç susmasın, perdelerimiz hiç kapanmasın” diye konuştu. 66 bin seyirci AŞT Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür ayrıca, sezonu dolu geçirdiklerini ve her zaman kapalı gişe oyun sergilediklerini belirterek, “2023-2024 sezonunda Antalya Şehir Tiyatroları, 8 yetişkin oyunu, 4 çocuk oyunu, 4 kukla oyunu olmaz üzere toplam 16 oyun ve 1 tiyatro müziklerinden oluşan sezon sonu müzikali sahneledik. Sezon boyunca toplam 66 bin seyirciye ulaştık. Antalya Şehir Tiyatroları olarak, siz sanatseverlerin yoğun ilgisiyle bu sezonu sonlandırıyoruz. Yeni sezonda buluşmak dileğiyle teşekkürler Antalya” dedi.
İzmir P. Karşıyaka, yarı finalde İstanbul dışındaki tek takım P. Karşıyaka, Basketbol Süper Ligi’nde Beşiktaş, A. Efes ve Fenerbahçe’yle son 4’e kalarak yarı finalde İstanbul dışından tek takım konumunda bulunuyor. Basketbol Süper Ligi’nde normal sezonu 21 galibiyet 9 mağlubiyetle 4. sırada tamamlayan P. Karşıyaka, play-off çevrek finalinde ligi 5. sırada tamamlayan Galatasaray ile eşleşti. Saha avantajını elinde bulunduran yeşil-kırmızılılar, evindeki ilk maçı kaybetmesine rağmen ikinci maçı kazanıp seriyi 1-1’e getirdi. P. Karşıyaka, İzmir’de oynanan son maçı da kazanarak durumu 2-1’e getirdi ve yarı finale yükselen taraf oldu. P. Karşıyaka’nın yanı sıra son 4’te Beşiktaş, A. Efes ve Fenerbahçe de bulunurken, yeşil-kırmızılılar bu takımlar arasında İstanbul dışından tek takım konumunda bulunuyor. Ufuk Sarıca’nın öğrencileri, ligi kendisinden ön sıralarda tamamlayan bu takımlara karşı istediği sonuçlara alarak mutlu sona ulaşmak istiyor. Yarı final tarihleri belli oldu Basketbol Süper Ligi’nde play-off yarı finaline yükselerek A. Efes ile eşleşen P. Karşıyaka’nın maç tarihleri belli oldu. 3 galibiyet alacak takımın finale yükseleceği seride 1. maç 29 Mayıs, 2. maç 31 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da oynanacak. 3. maç ise 2 Haziran’da İzmir’de oynanacak. Gerekmesi halinde 4. maç 4 Haziran’da İzmir’de, 5. maç ise 6 Haziran’da İstanbul’da oynanacak.
Malatya Taşkın, Alişar Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Alişar Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek mahallenin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla istişarelerde bulundu. Sahada sürekli vatandaşlarla diyalog halinde olan, sorunlarını yerinde dinleyip çözmek için mahalle sakinleriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Alişar Mahallesi’nde mahalle sakinleriyle buluştu. İlçe sakinlerinin her alandaki sorunlarını çözmek için çalıştıklarını ifade eden Başkan Taşkın, “Kışa girmeden Alişar Mahalle’mizi doğal gaz ile buluşturacağız” dedi. Başkan Taşkın: “Her mahalleye eşit hizmet götürmek için var gücümüzle çalışıyoruz” Belediye hizmetlerini yürütürken ilçe sakinlerinin fikirlerine ve taleplerine önem verdiklerini ifade eden Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Mahallemizin sorunlarını gelip yerinde dinlemek, yerinde tespit etmek, beraber istişare etmek daha sağlıklı oluyor. İlk ağızdan hem mahalle muhtarı hem hemşehrilerimizin ağzından sorunları dinlemek daha verimli. Birinci sorun doğal gaz. Son olarak doğal gazın buraya gelmesi için meclis kararı aldık. Büyükşehir’e gönderdik; şu anda büyükşehir meclisinde bu kararı almak için çalışıyoruz. İnşallah bu sorunu aşacağız hep birlikte. Doğal gaz yetkililerini davet ettik, geldiler. Mahallemizin durumuyla ilgili bilgi alış verişinde bulunduk. Bu sene inşallah kışa girmeden doğal gaz ile Alişar Mahalle’miz buluşmuş olacak. Biz bir an önce mahallemizin doğalgaz ile buluşmasını istiyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana, her mahalleye eşit hizmet götürmek ve halkımızın beklentilerini karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece Alişar Mahalle’miz için değil, tüm mahallelerde kapsamlı çalışmalar yürüterek her alanda vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak için ellerimizden gelenin en iyisini yapıyoruz; yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Gaziantep Deprem sonrası riskler GİBTÜ’de masaya yatırıldı Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 10 farklı üniversiteden 120’ye yakın akademisyenin katıldığı “Mikrobiyoloji ve Halk Sağlığı Bakışı ile Afetler, Salgınlar, Etkenler” etkinliğinde Asrın Felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremleri sonrası depremin yol açtığı yıkıcı etkiler ve sonrasında sağ kalanların risklerini içeren halk sağlığı sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve etkenleri ile birlikte irdelenerek gün boyunca üç oturumla enine boyuna konuşuldu ve değerlendirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GİBTÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, üniversite olarak ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını GİBTÜ’nün uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC) Afet ve Salgınlar Çalışma Grubunun “Mikrobiyoloji ve Halk Sağlığı Bakışı ile Afetler, Salgınlar, Etkenler” konulu etkinliği, GİBTÜ Tıp Fakültesi ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültelerinin Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dallarının iş birliği ile GİBTÜ Rektörlük Konferans salonunda yapıldı. Toplantıda 6 Şubat 2023 tarihinde iki kez üst üste meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremin yol açtığı yıkıcı etkiler ve sonrasında sağ kalanların risklerini içeren halk sağlığı sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve etkenleri ile birlikte irdelenerek gün boyunca üç oturumla enine boyuna konuşuldu. Açılış konuşmalarını GİBTÜ Tıp Fakültesi ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültelerinin Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanları Dr. Öğr. Üyesi Begüm Kayar ve Prof. Dr. Ayşen Bayram, TMC Afetler ve Salgınlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Banu Sancak, TMC Başkanı Prof. Dr. Candan Çiçek, GİBTÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu ve SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı’nın yaptığı bu toplantının ilk oturumda, Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak “Deprem ve Sağlığın Belirleyicileri”, Prof. Dr. Tacettin İnandı “Deprem Sonrası Afetlerde Güvenli ve Yeterli Suya Erişim” konusunu, ikinci oturumda Doç. Dr. Hadiye Demirbakan “Afetler ve Enfeksiyon Etkenleri”, Uzm. Dr. Osman Petek “Depremin Gaziantep Genelinde Enfeksiyon Hastalıklarına Etkisi” konusunu sundu. Toplantının son oturumda ise, bölgedeki enfeksiyon hastalıkları etkenleri, altı sözlü sunumla deprem öncesi ve sonrası görülme sıklıkları karşılaştırılarak anlatıldı. “120 Akademisyen katılım sağladı” GİBTÜ ve SANKO Üniversitelerinin Tıp Fakültelerinin Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dallarının iş birliği ile gerçekleşen bu toplantıya, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC) Yönetim Kurulu Üyelerinin tamamı, TMC Afet ve Salgınlar Çalışma Grubu Yürütme kurulu ve üyeleri, Gaziantep Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimler Üniversitesi (Hamidiye) Tıp fakültelerinin Tıbbi Mikrobiyoloji Öğretim Üyeleri ve bölgemizde bulunan mikrobiyoloji uzmanları katıldı. Yaklaşık 120 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantımız başarıyla tamamlandı. Toplantının son değerlendirme oturumunda TMC Başkanı Candan Çiçek “Bölgede organizasyonda görev alan, sunumları yapan tüm hocalarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz” dedi. Ülkemizin yaşadığı ağır deprem felaketinin sonuçları değerlendirilerek geleceğe yönelik önlemler alınması konusunda dilek ve önerilerde bulunuldu.