SAĞLIK - 09 Aralık 2017 Cumartesi 14:38

Serebral palsi hastasının yürüme mesafesi robotik rehabilitasyon ile arttı

A
A
A
Serebral palsi hastasının yürüme mesafesi robotik rehabilitasyon ile arttı

Denizli’de serebral palsi hastalığı nedeniyle yürüme zorluğu çeken 28 yaşındaki genç, robotik rehabilitasyon ile uzun mesafe yürümeye başladı.

Denizli’de serebral palsi hastalığı nedeniyle yürüme zorluğu çeken 28 yaşındaki genç, robotik rehabilitasyon ile uzun mesafe yürümeye başladı.


Denizli’de doğum sırasında oksijensiz kalarak serebral palsi hastası olan, hastalığı nedeniyle yürümeyen ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan 28 yaşındaki Sercan Aydın, annesinin bel fıtığı tedavisi gördüğü Nobel Tıp Merkezi’nde uygulanan robotik rehabilitasyon ile hayata tutundu. Tedaviye başladığında hiç yürüyemeyen genç, 55 seans sonra uzun mesafe yürümeye başladı.


Oğlunun sıkıntı günler geçirdiğini anlatan anne Azime Aydın, "21 yaşında anne oldum. Oğlum doğumda oksijensiz kaldığı için engelli durumda, gelişiminin geç olduğunu gözlemledik. 7 yaşına kadar tedavi süreci devam etti, çeşitli ameliyatlar geçirdi ve sonrasında okula başladı. Sercan’la beraber okula gidip geldim. Zor bir dönemdi ama onunla birlikte hayatı öğrendim. Bel fıtığı tedavimi olduktan sonra Sercan’ın da burada tedavi olmasını istedik. Sercan daha önce birçok merkezde tedavi oldu fakat gözle görülür bir iyileşme görememiştik. Şimdi robotik rehabilitasyon tedavisi gözle görülür bir iyileşme sağladı" dedi.


Sercan Aydın’ın doktoru Uzman Dr. Necdet Çatalbaş ise 55 seans sonra Sercan’ın uzun mesafe yürümeye başladığını belirterek, "Sercan merkezimize geldiğinde tekerlekli sandalyede hareket etmekte zorluk çekiyordu, ağrıları ve istemsiz kasılmaları vardı. Koltuk değnekleriyle birkaç adım atabiliyordu, çabuk yoruluyordu. 55 seanslık tedavileri sonrasında rahatlıkla hareket etmeye, destekle daha uzun mesafe yürümeye başladı, ağrıları ve kasılmaları çok büyük oranda azaldı. Havuz içi rehabilitasyon, çamur tedavisi, elektro terapi, masaj gibi tedavilerimizin yanında Sercan’a robotik rehabilitasyon da uyguladık. Robotik rehabilitasyon Sercan gibi hastalarda daha fazla yürüme egzersizi olanağı sağlamakta, böylece tedavi süresi kısalıp etkinliği artmaktadır" dedi.



Serebral palsi nedir?


Serebral palsi, doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Serebral palside beyinde oluşan hasar ilerleyici değildir. Serebral palsi bulaşıcı, kalıtsal ve hayatı tehdit eden bir durum değildir. Motor geriliğine; duyusal, bilişsel, iletişim, algılama, epilepsi, davranış bozuklukları ve ikincil olarak gelişen kas iskelet sistemi sorunları eşlik eder. Serebral palsili çocukların büyük bir kısmı zamanla daha iyi duruma gelirken, bir kısmı da gelişebilecek ek sorunlar nedeni ile daha kötü bir tablo sergileyebilir. Oluşacak ek sorunları engellemek ve çocukların yaşam kalitelerini artırmak için mümkün olan en erken yaşta tedaviye başlamak gerekir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.