KÜLTÜR SANAT - 07 Kasım 2017 Salı 13:08

Diyarbakır turizmi masaya yatırıldı

A
A
A
Diyarbakır turizmi masaya yatırıldı

Diyarbakır’ın turizm sektöründe hak ettiği yere gelmemesinin nedenlerini ortaya koyarak, kısa ve orta vadeye yönelik çözüm önerilerine ışık tutmak amacıyla kentin tüm bileşenleri “Akademi İle Turizm Paydaşları Bir Araya Geliyor” çalıştayı ile bir araya geldi.

Diyarbakır’ın turizm sektöründe hak ettiği yere gelmemesinin nedenlerini ortaya koyarak, kısa ve orta vadeye yönelik çözüm önerilerine ışık tutmak amacıyla kentin tüm bileşenleri “Akademi İle Turizm Paydaşları Bir Araya Geliyor” çalıştayı ile bir araya geldi.


Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin Koordinatörlüğünde Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB, TURSAB, Kültür Turizm Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Tanıtma, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı ve birçok sivil toplum örgütünün destekleri ile “Akademi ile Turizm Paydaşları Bir Araya Geliyor” çalış tayı Dicle Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Dicle Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen çalıştayın açılışına Diyarbakır Vali Yardımcısı Hacı Hasan Gökpınar, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tahsin Kılıçoğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boylu, Ticaret Sanayi Odası Turizm Komisyonu Başkanı Aladdin Tan, Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Deniz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve sosyal işler Daire Başkanı Ali Fuat Eker, TURSAB Diyarbakır Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, DTSO Genelsekreteri Ferdani Gökdere, İl Müftüsü Burhan İşliyen, Diyarbakır Turizm Platformu Üyeleri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.



“Çözüm önerileri belirlenecek”


Konferansın açılışında konuşan Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doğan, gerek tarihi ve stratejik konumu, gerekse de doğal ve modern çağın getirdiği turizm kaynakları açısından zengin olmasına rağmen Diyarbakır’ın turizm sektöründe hak ettiği yere gelmemesinin nedenlerini ortaya koymak ve kısa ve orta vadede belirlenecek çözüm önerilerine ışık tutmak istediklerini söyledi.



“Tedavi yöntemi belirlenecek”


Doğan, “Tarih ve Kültür Zengini olan Diyarbakır’ın bu eşsiz avantajlarının ortaya koyarak şehrin daha da gelişmesi, bu kentte yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini, sosyal ve ekonomik durumlarını daha da iyiye götürülmesi ve istihdamın artırılması yoluna kanalize edilmesi gerekmektedir. Bu gün bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm sektörü, burada yapılacak teşhis ve tespitler ile ortaya konulacak tedavi önerilerinin Diyarbakır’ımızın makus talihinin yenilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.


Yapılan açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Muhterem Tuna, Prof Dr. Esra Siverekli, Prof. Dr. Derman Küçükaltan tarafından ilk olarak panel düzenlendi. Düzenlenen panelin ardından inanç, sağlık, gastronomi ve kültür turizm olmak üzere dört gurup halinde çalıştaya başlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğine belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bir hasa tarımda günden güne daha da kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabi Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübe sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı. (SY-AT)