SAĞLIK - 10 Kasım 2017 Cuma 12:13

Doç. Dr. Çoksüer: "Rahim içi yıkama yöntemi tüp bebek şansını arttırıyor"

A
A
A
Doç. Dr. Çoksüer: "Rahim içi yıkama yöntemi tüp bebek şansını arttırıyor"

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, son dönemde sıkça uygulanan rahim içi yıkama yöntemi sayesinde, tekrarlayan düşük oranlarının azaldığını ve tüp bebekte başarı şansının ise arttığını bildirdi.


Rahim içi yıkama yöntemi hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, tekrarlayan düşük ve tüp bebek başarısızlıklarında rahim içi yıkama yönteminin, bazen anestezi ile bazen ofis şartlarında uygulanabildiğini söyledi. Tekrarlayan düşüklerin kesin sebepleri arasında rahim içerisindeki problemlerin olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, rahim içerisinin incelenmesinin bu tür durumlarda çok fazla yapılmadığını gördüklerini kaydetti. Doç. Dr. Çoksüer, rahim içi yıkama yöntemi ile hem rahmin içerisini görüntüleyebildiklerini hem de rahmin içerisinde yıkama işlemi yaparak, herhangi bir patalojik durum olduğunda bunu düzelterek başarı şansını arttırabildiklerini ifade etti.


Tekrarlayan düşük yaşamış veya tüp bebek yöntemlerinde başarısız olmuş hastalarda mutlaka rahim içi yıkama yönteminin başarılı sonuçlar doğurduğunu bildiklerini dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, "Burada, tabi rahim içerisinde yapışıklıklar olabiliyor, düzensizlikler olabiliyor. Bu tür durumları yok etmek için tek tedavi yöntemi rahim içerisini kamera ile görüntüleyip problemi bizzat görüp ona göre problemi çözme işlemidir. Bu histeroskopi ile bu işlemi yapıyoruz. Bu işlemle de başarı şansını oldukça arttırdığını görüyoruz. Tüp bebek başarısının yüzde 30 rahim kaynaklı olduğunu biliyoruz fakat kendi tecrübelerimize baktığımızda, rahim içi yıkama işlemi yaptığımız hastalarımızda hem düşük oranlarının ciddi oranda azaldığını görüyoruz hem de tüp bebek başarı oranlarının ciddi oranda arttığını görüyoruz. Onun için tekrarlayan düşükleri olanlarda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda biz rahim içi yıkama işlemini yapıyoruz ve bu işlemle de ciddi anlamda olumlu sonuçlar elde ettiğimiz görüyoruz" dedi.


İşlemin basit ama önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çoksüer, "Önemli olan steril yerlerde ve bu konuda bilgi deneyimi olan doktor tarafından yapılması önemli. Çünkü bu işlem her ne kadar basit gibi görünse de bu aslında çok önemli ve çok detay gerektiren bir işlem. Bu işlem sonrası ciddi anlamda komplikasyonlar olabilir, rahim zarına zarar verme ihtimali olabilir. Sonradan gebe kalmayı bile engelleyecek şekilde önemli ciddi sorunlara yol açabilir. Onun için bu işlemi yaparken bu konuda uzman, ehil, tüp bebek uzmanları tarafından yapılmasını öneriyorum" ifadelerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakırköy’de otoparktaki araçlardan 30 milyon dolar çalındığı iddiasına ilişkin 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi İstanbul Bakırköy’de site otoparkındaki iki araçtan 30 milyon dolar çalındığı iddiasına ilişkin gözaltına alınan şüpheli sayısı 11’e yükselmişti. Şüphelilerden 9’u tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 2 kişiye ise yurt dışı yasağı uygulanarak adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 11 Şubat’ta Şenlikköy Mahallesi Ekşi Nar Sokağı’nda bulunan sitenin otoparkında park halindeki iki araçtan 30 milyon dolar çalındığı iddiasına ilişkin başlatılan soruşturmada gözaltına 11 kişi alınmıştı. Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince yakalanarak gözaltına alınan 11 şüpheli, emniyetteki işlemleri tamamlanarak Bakırköy Adliyesine sevk edilmişti. Savcılık ifadelerinin ardından şüphelilerden K.K. "örgüt kurmak ve yönetmek", "nitelikli hırsızlık", "nitelikli hırsızlığa teşebbüs", "suç delillerini yok etme, değiştirme veya gizleme", R.S. isimli şahıs ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "nitelikli hırsızlık" ve "nitelikli hırsızlığa teşebbüs", E.K. "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "nitelikli hırsızlığa teşebbüs", Ş.K. isimli şüpheli "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "nitelikli hırsızlık" suçlarından, E.K, M.G, B.B, R.K, O.D. ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" suçlarından tutuklamaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Sevk edilen şüphelilerden 9’u gözaltına alınarak cezaevine gönderilirken, 2 kişiye ise yurt dışı yasağı uygulanarak adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
İstanbul Luciano Spalletti: "Kalitemizi gösteremedik" Juventus Teknik Direktörü Luciano Spalletti, Galatasaray karşısında kalitelerini gösteremediklerini söyledi. UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 play-off turu ilk maçında İtalyan ekibi Juventus deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 5-2’lik skorla yenildi. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Juventus Teknik Direktörü Luciano Spalletti açıklamalarda bulundu. Bu tarz maçlarda basit hatalarla her şeyin olabileceğini ifade eden Spalletti, "Bizler de bu basit hataları fazlasıyla yaptık. Kırmızı kart da durumu iyice zorlaştırdı" diye konuştu. Kazanamadıkları son 4 resmi maçta 13 gol yemelerinin hatırlatılması üzerine İtalyan teknik adam, "Bütün bu goller bizim hatamızdı. Bir şekilde maçı yönetmemiz lazım. Yaptığımız iyileştirmeler kalite içindi. Ancak bu akşam, pek de başarılı olamadık. Maçı yönetemedik, kalitemizi gösteremedik. Üstelik de basit hatalar yaptık. Karakterimiz açısında geri adım attık" şeklinde konuştu. Kırmızı kartla oyun dışı kalan Juan Cabal’ın başarılı bir futbolcu olduğunu aktaran Luciano Spalletti, "Cabal’ın bu hataları yapması, sorumlulukları yüklenmesi konusunda istendiği reaksiyonu gösteriyor ama kendini kontrol edemiyor. İki kartın arasında çok az zaman vardı. Bedelini çok ağır ödedi. Kırmızı karttan sonra gol atabilmek için elimizden geleni yaptık ama durum daha da kötüleşti. Bu gollerin rövanşını almak istiyoruz. Bunun üzerine çalışmamız gerekecek" ifadelerini kullandı. Son dönemde alınan kötü sonuçların ardından kaygılı olmadığını söyleyen Spalletti, "İşin başındayım. Geldiğimde de kaygılı değildim. Bu durumlar düzeltilmek zorunda. Belirli deneyimlerin üzerine temel oluşturmamız gerek" değerlendirmesinde bulundu. Aynı hataları yapmamaları gerektiğini vurgulayan 66 yaşındaki çalıştırıcı, "Son maçlarda hatalar yaptık. Bu akşamdan önce de goller yedik. Bizim tarafımızda hafiflik söz konusuydu. Bu konuları değerlendirmemiz lazım. Sadece bu akşamı da değil. Bazı hikayeler yaşandı. Rakip takımlar da bize sorun çıkarmayı başardılar. Bu nedenle düzenleme yapmamız lazım. Rakiplerin üzerimize gelmesini ve gol atmalarını engellemeliyiz" açıklamasında bulundu. Luciano Spalletti, milli futbolcu Kenan Yıldız için ise, "Kenan aslında iyi. Sorumluluk sahibi, yükleri sırtlanabiliyor, önemli görevleri alabiliyor. Rakiplerinin kalitesini bilerek oynadı, çok gayret sarf etti, sonra yoruldu" dedi.