GENEL - 13 Ocak 2017 Cuma 11:39

FETÖ gitti, 5 milyon TL geliyor

A
A
A
FETÖ gitti, 5 milyon TL geliyor

Başta Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç olmak üzere birçok yöneticisi Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik soruşturma çerçevesinde tutuklanan ve yönetimi değişen Dicle Üniversitesi (DÜ) atağa geçti. Yeni yönetim üniversiteye 5 milyon TL ek gelir sağlayacak projelere imza attı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok üniversitede olduğu gibi Dicle Üniversitesi’nde de FETÖ’cülere yönelik soruşturmalar başlatılmıştı. Bu çerçevede, üniversitesinin eski Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, bazı rektör yardımcıları, hastaneler başhekimi ve birçok öğretim görevlisi açığa alınmış ya da tutuklanmıştı. FETÖ’den arındırılan üniversite atağa geçti. Yeni yönetim, son 6 içerisinde üniversiteye 5 milyon TL ek gelir sağlayacak projelere imza attı.

“Hastalar Ankara ve İstanbul’a gitmeyecek”
Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş, mevcut projelerle hem hastanenin gelirinde ortalama 5 milyon TL gibi bir artış olacağını hem de Diyarbakır ve çevresindeki hastaların Ankara, İstanbul gibi merkezlere gitmesine gerek kalmayacağını söyledi. Kırbaş, Dicle Üniversitesi Hastanelerinin sadece Diyarbakır’a değil çevresindeki 10 il ve ilçeye de hizmet verdiğini belirterek, “Bu il ve ilçelerle beraber 10 milyonluk bir nüfusa hitap ediyoruz. Burası büyük bir şehir hastanesi gibi çevreye hizmet veriyor. Hastanemizde toplam bin 233 tane yatak var. 2016 senesi içerisinde 900 bin hastaya poliklinik hizmeti vermişiz. Bizim amacımız hem hizmet alanlarını büyütmek hem de hastanemizin gelirini arttırmak. 2017 yılı için hedefimiz bu 900 bine bir 100 bin daha ekleyip 1 milyona ulaşmak. Polikliniklerimizin fiziki alanları artık sıkışmış durumda ama biraz kafa yorarak yeni çözümler üreterek poliklinik alanlarımızı arttırıyoruz. Hedefimiz polikliniklerimizin sayısını yüzde 20’lere varan bir değerde arttırabilmek. Bunun için poliklinik oda sayılarımızı arttırıyoruz. İhalesi yapıldı. İnşaatı devam ediyor” dedi.

“Yeni yoğun bakımlar açılıyor”
Hastanede 343 tane yoğun bakım yatağı olduğunu anlatan Kırbaş, “Bu yoğun bakım yataklarına 53 tane yeni yatak ekleyeceğiz. Bunların 20 tanesi yenidoğan yoğun bakımı olacak. Onun dışında endokrin, gastroentroloji, kulak-burun-boğaz, ortopedi, kadın doğum gibi farklı branşlarda da yoğun bakımları açıyoruz. 41 tane mevcut yoğun bakım yatağımızın seviyesini de birinci seviyeden ikinci seviyeye çıkartıyoruz. Yani bu daha ağır, daha ciddi vakaların bakılabileceği, takip edilebileceği 41 tane yeni yoğun bakım yatağı demek. Yoğun bakım yatakları çok değerli yataklar ve bulunmuyor. Bizim bölgemizde de özellikle yenidoğan açısından çok büyük ihtiyaç. Bu yaptığımız yeni yatırımlarla bu ihtiyaçları karşılamış olacağız” diye konuştu.

“Hastalar ameliyat için aylarca sıra beklemeyecek”
Hastaneye yapılan diğer bir yeniliğin ameliyathane gözleri sayısının arttırılması olduğuna dikkat çeken Kırbaş, bundan böyle hastaların uzun süre beklemeyeceğini vurguladı. Kırbaş, özellikle ortopedi, plastik, beyin ve çocuk cerrahisi gibi dört branşta hastaların çok ciddi bir bekleme süresi olduğunu ifade ederek, “Bu altı aya kadar uzayabiliyor. Yeni dört tane ameliyat gözü açıyoruz. Bu gözler bu dört branşa tahsis edilecek. Zaten hastalarımız şu anda mevcut. Ameliyat olmak için aylarca sırada bekliyorlar. Böylece hastalarımızı bekletmeden çok daha hızlı bir şekilde ameliyatlarını yapıp sağlıklarına kavuşturabileceğiz” ifadelerini kullandı.
Yeni açılacak palyatif bakım merkeziyle özellikle kemoterapi sonrası oluşan yan etkilerin ve reaksiyonların hasta tarafından evde tolere edilmesine gerek kalmayacağını aktaran Kırbaş, şunları kaydetti:
“Bu merkez aslında çok büyük bir ihtiyaç ama bu gruptaki hastalar bir şekilde kliniklerin dışında kalıyor. Hastalar kemoterapi sonrasında gelişen yan etkileri, reaksiyonları maalesef evlerinde tolere etmek zorunda kalıyorlar ve çok ciddi durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Biz palyatif bakım merkezinde bu hastaların kemoterapi sonrasındaki komplikasyonları ile mücadele edeceğiz. Onların sıkıntılarını azaltmaya çalışacağız. Yine onkolojik hastaların bir kısmında da çok ciddi ağrılar olabiliyor. Ağrı tedavisi gerekebiliyor. Bu hastalarımızın ağrılarını dindirmeye çalışacağız. Bir diğer hasta grubumuzda diyabetik hastalar. Bu hastalarda çok farklı komplikasyonlar gelişebiliyor. Bunlardan birisi diyabetik ayak. Şeker hastalarında kan dolaşımı bozulduğu için ayak parmaklarında ve ayaklarda kan dolaşımı bozulabiliyor. Kangrene gidip uzuvların kesilmesini gerektirecek kadar ciddi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu palyatif bakım merkezinde de bu grup hastalarımızın da tedavisini yapacağız. İnanıyorum ki bu da bizim bölgemize ciddi bir yenilik ve önemli bir hizmeti yerine getirecek. Son yatırımımızda yeni bir tüp bebek merkezi açıyoruz. Bu bölgede devlete ait bir kurumda tüp bebek merkezi yok. Çocuk sahibi olmak isteyen aileler özele gidebiliyorlar ama devasa rakamlar karşılığında bu hizmeti alabiliyorlar. Bizim buradaki tüp bebek merkezimiz en son teknoloji ile donatılmış. Tıbbi cihazlarla donatılmış. Eğitimli personeli ile yeşil kartlı hastalarımızın bile hizmet alabileceği bir merkez olacak.”

“Hizmet anlayışını ileriye götüreceğiz”
Bu yatırımların hastanenin gelirini arttıracağını anlatan Kırbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylece hastanemizin ihtiyaçlarını karşılayıp daha ileri teknolojilere yatırım yapabileceğiz. Hastanemizin hizmet anlayışını daha da ilerilere götürebileceğiz. Diğer yönden de Diyarbakır’daki ve çevresindeki hastalarımızın da Ankara, İstanbul gibi merkezlere gitmesine gerek kalmadan evinden çıkıp hastanemize geldiklerinde ihtiyaçları olan hizmetleri karşılayabileceğiz. Bütün bu hizmetleri bir araya getirdiğimizde hastanemizin 5 milyon TL gibi ciddi bir gelir artışı olacak. Bu bahsettiğim yenilikler son 6 aylık yenilikler. Rektörümüz Talip Gül hocamızın inisiyatifinde, başkanlığında gündeme getirdiğimiz ve yaptığımız yatırımların sonucudur.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Öğrenciler organ bağışına dikkat çekti Aydın’da faaliyet gösteren Ağır Pedallar Bisiklet Grubu tur sezonunu açtı. Sezonun ilk turunda ’’Parla Center’’ isminde gruplarıyla Ağır Pedallar’a eşlik eden Atça MYO öğrencileri, organ bağışına dikkat çekmek amacıyla bisikletlere bilgilendirme broşürleri bağladı. Grup adına açıklamada bulunan Özge Sultan Ağca, ’’Vatandaşları organ bağışına teşvik etmek amacıyla elimizden geldiğince dikkat çekici projeler üretmeye çalışıyoruz. Hastanelerde organ bekleyen binlerce hastanın olduğu gerçeğinin geri plana atıldığını düşündük ve organ bağışına dikkat çekmek amacıyla Ağır Pedallar Bisiklet Grubu’na bu sezonun ilk bahar turunda eşlik etmek istedik. Bizler herkesi organ bağışı yapmaya ve hayat olmaya davet ediyoruz. Projemize dikkat çekme konusunda destek olan Ağır Pedallar ailesine de çok teşekkür ediyoruz’’ dedi. Ağır Pedallar Grubu Yöneticilerinden Ferda Ok, ’’Genç kardeşlerimizi duyarlı davranışlarından dolayı tebrik ediyoruz. Biz Ağır Pedallar olarak tüm sosyal sorumluluk projelerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı sağlıklı bir yaşam için spor yapmaya davet ediyor, imkanı olan herkesi birkaç dakikalarını ayırarak organ bağışı yapmaya davet ediyoruz. Yeni sezonumuzda hem turlarımıza hem de sosyal sorumluluk projelerimize devam edeceğiz. Bizi destekleyen ve eşlik eden tüm Aydınlı bisiklet severlere tekrar tekrar teşekkür ediyoruz.’’
Van Ambulans helikopter 4 ayda 61 hasta taşıdı Sağlık Bakanlığı tarafından acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere Van’da konuşlandırılan ambulans helikopter, bu yıl çetin geçen kış sezonunda 4 ayda 61 hasta taşıdı. Van’da 2014 yılından bu yana acil hasta naklinde meteorolojik şartlar nedeniyle yaşanan sorunlar, ambulans helikopterin hizmete alınmasıyla sona erdi. Van başta olmak üzere Hakkari, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Bingöl, Siirt ve Muş gibi çevre illere de hizmet veren ambulans helikopter, zorlu durumlarda hasta naklini sorunsuz gerçekleştiriyor. Coğrafi şartlardan dolayı kış şartlarının çetin geçtiği Van’da; geçtiğimiz yıl boyunca toplam 117 hasta sevk edilirken, 2024 yılının sadece ilk 4 ayında ise 61 hastanın başarıyla transfer edildiği bildirildi. “Havada yoğun bakım hizmeti veriyor” İHA muhabirine konuşan Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Levent Bayram; coğrafi yapısı, ulaşım şartları, nüfus yoğunluğu, meteorolojik şartları ve stratejik bölgeler göz önünde bulundurularak ambulans helikopterlerden birinin de Van’da konuşlandırıldığını belirtti. Ambulans helikopterlerin gün doğumu ve batımı arasında hizmet verdiğini hatırlatan Bayram, “Yakıt ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hizmet verebilmektedir. Ambulans helikopterimizde tüm tıbbi cihaz bulunmakta olup, havada iken tam bir yoğun bakım hizmeti vermektedir. Ambulans helikopterimizde birer doktor, yardımcı sağlık personeli, sorumlu pilot ve yardımcı pilot olmak üzere 4 görevli bulunmaktadır” dedi. Coğrafi yapısı, çetin kış şartları, ilçelerin merkeze uzaklığı ve erken müdahalede helikopter ambulansın büyük önem taşıdığını ifade eden Bayram, “Genellikle yolları kapanan köylerden gebe hastaları, trafik kazalarında travmalı hastaları, kalp rahatsızlığı, solunum sıkıntısı olan hastalarımızı ve yeni doğan hastalar taşınmaktadır” diye konuştu. “Hastalar Bahçesaray ve Başkale’den taşındı” Ambulans helikopterin 2023 yılında 117 vaka ve 2024 yılının ilk 4 ayında ise 61 hasta taşıdığını dile getiren Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: “En çok hasta Bahçesaray ve Başkale ilçelerimizden taşıdık. Ambulans helikopter bakanlığımız tarafından belli illere konuşlandırıldığından ötürü ilimizin hizmet verdiği iller Hakkari, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Bingöl, Siirt ve Muş olarak belirlenmiştir.”
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.