KÜLTÜR SANAT - 08 Kasım 2018 Perşembe 15:31

Doç Dr. Okan, ’’Konuralp kazı çalışmalarıyla şehre çok önemli kültür mirası kazandıracağız’’

A
A
A
Doç Dr. Okan, ’’Konuralp kazı çalışmalarıyla şehre çok önemli kültür mirası kazandıracağız’’

Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Konuralp Antik Tiyatrosu Kazı Danışmanı Doç.

Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Konuralp Antik Tiyatrosu Kazı Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan, Batı Karadeniz Bölgesinin tek antik kenti olan Konuralp’te devam eden kazı çalışmaları tamamlandığında şehre çok önemli bir kültür mirası kazandıracaklarını söyledi.


Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, düzenlediği konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Konuralp Antik Tiyatrosu Kazı Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan katıldı.


Orman Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy, Düzce Belediyesi Arkeoloğu Güldemet Yıldız Dursun, Düzce Belediyesi Konuralp Sorumlusu Ali Şengül, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.


“Son Kazılar Işığında PrusiasAd Hypium (Konuralp) Antik Tiyatrosu” başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Emre Okan, dünya tarihinde iz bırakmış antik tiyatroların gelişimi hakkında katılımcıları bilgilendirdikten sonra Düzce’de bulunan ve Batı Karadeniz’in Efesi olarak adlandırılan Konuralp Antik Tiyatrosu hakkında bilgiler paylaştı.


Konuralp Antik Kenti tiyatro kazısına ilk olarak 2013 yılında başlandığını belirten Doç. Dr. Okan, tiyatro ve tiyatro çevresindeki kazıların, Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Düzce Belediyesi desteğiyle Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü danışmanlığında Konuralp Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında sürdürüldüğünü ifade etti.


Milattan önce inşa edildiği bilinen antik tiyatronun asıl gelişimini Roma döneminde gerçekleştirdiğini belirten Emre Okan, kullanılan malzemelerin hem görsel, hem de işlevsel olmasının antik tiyatronun sanat alanında oldukça ileride olduğunu kanıtladığını söyleyerek, ortaya çıkan duvarların da harçsız olduğunu ve oldukça düzgün bir şekilde örüldüğünü kaydetti.


Yapılan kazılarda Anadolu’nun çeşitli bölgelerine ait amforaların çıkarıldığını katılımcılarla paylaşan Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bu buluntuların ticareti işaret ettiğini belirterek, yöreye ait üzüm şıralarının üretildiğini sözlerine ekledi. Kazı alanında görev yapan herkesin 2018 yılında oldukça verimli bir çalışma dönemi geçirdiğini ifade eden Doç. Dr. Emre Okan, desteklerin sürmesi halinde şehre çok önemli bir kültür mirası kazandıracaklarını vurguladı.


Program sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Doç. Dr. Emre Okan’a Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-